20/10/20

Red Sprites και GhOSTs! Δυο νύχτες με αναρίθμητες καταγραφές!

Πέρα από τις καταιγίδες, για δυο νύχτες (στις 12 και 15/10) εκμεταλλευτήκαμε τις γραμμές λαίλαπας στο Ιόνιο, για να τραβήξουμε sprites. Και στις δυο αυτές νύχτες αθροιστικά καταγράψαμε πάνω από 100 (εκατό) sprite events. Επίσης, 3 άτομα από την ομάδα μας, η Ανδριάνα Μπαλτουμα, ο Αντώνης Λυράς και ο Στέλιος Φουρτουλάκης, πήραν το «βάπτισμα του πυρός» συλλαμβάνοντας τα πρώτα τους sprites, ενώ η Ανδριάνα Μπαλτουμα γίνεται η 1η γυναίκα στη χώρα μας και όχι μόνο, που συλλαμβάνει αυτό το σπάνιο φαινόμενο.

Επίσης για 1η φορά στη χώρα μας, η ομάδα μας καταγράφει και το πολύ σπάνιο και νέο GhOST (Green emission from Oxygen Sprite Tops) και μάλιστα 2 τέτοια events (από Παναγιώτη Τσούρα και Χρήστο Ντουντουλάκη).

Το GhOST είναι μια πολύ αμυδρή πράσινη αναλαμπή στις κορυφές πολύ έντονων sprites και ανακαλύφθηκε πολύ πρόσφατα (2019) ως φαινόμενο. Δεν μπορώ παρά να είμαι χαρούμενος που καταφέραμε να το συλλάβουμε τόσο γρήγορα και στη χώρα μας, ενώ προσβλέπουμε σε ακόμη καλύτερες και περισσότερες καταγραφές του! Η αμυδρή καταγραφή του, φαίνεται στις κορυφές του κεντρικού και αριστερού κόκκινου πυλώνα (από αυτούς που είναι μαζί σε τριάδα) και μοιάζει με μια αμυδρή πράσινη λάμψη που σβήνει με μια μικρή χρονική καθυστέρηση μετά τα sprites. Το βίντεο επαναλαμβάνεται πολλές φορές, ώστε να μπορέσει το μάτι να δει αυτό το αμυδρό φαινόμενο.

Το GhOST αυτό, έχει συλλάβει ο Παναγιώτης Τσούρας, από το ίδιο sprite event, εδώ: 

Παρακάτω, δίνω φωτογραφίες από τα μεγαλύτερα/καλύτερα (οι συννεφιασμένες είναι από τις 12/10, οι άλλες από 15/10, όπου και οι καταιγιδοπυρήνες ήταν πιο μακριά, οπότε το φαινόμενο καταγράφηκε πιο χαμηλά στον ορίζοντα).





 






Και εδώ ένα σύντομο βίντεο με τα καλύτερα sprites από τις δυο αυτές νύχτες! Να τονίσω ότι απαγορεύεται η αναπαραγωγή του χωρίς άδεια. Επιτρέπεται μόνο ο διαμοιρασμός μέσω του youtube.

Τέλος, εδώ ένα βίντεο με την καταγραφή των παραγόμενων ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων από τα sprites, όπως το κατέγραψε ο Παναγιώτης Τσούρας, από τη Λιβαδειά. 

 

 

1)  Τι είναι τα red sprites (το άρθρο αυτό βελτιώνεται διαρκώς): https://antisimvatikos.blogspot.com/2017/04/red-sprite.html

2) Ελληνική ομάδα Red Sprites και TLEs (με ανανεωμένο τον πίνακα και περισσότερες πληροφορίες): https://antisimvatikos.blogspot.com/2019/05/tles-greek-archive-of-tles.html

3) Τι είναι τα GhOSTs: https://youtu.be/15Rdfz1UPJk

Δεν υπάρχουν σχόλια: