1/1/20

Περί προβλέψεων για την κλιματική αλλαγή

Το είχα υποσχεθεί ότι θα το γράψω αυτό το άρθρο και επειδή διαβάζω διάφορα από εδώ και από εκεί, είπα να το δώσω σήμερα. Φυσικά δεν περιμένω να αλλάξουν γνώμη ως δια μαγείας όσοι εκ πεποιθήσεως τα έχουν "σπάσει" με την λογική. Αλλά δεν μπορώ να μην δικαιολογήσω κάπως (όχι πολύ όμως) και τον μέσο άνθρωπο, όταν έχουμε κείμενα άρνησης της κλιματικής αλλαγής από κάποιους.*

Πριν συνεχίσω, να επισημάνω ότι αναφέρομαι καθαρά στο επιστημονικό κομμάτι της συζήτησης. Είναι διαφορετικό να λέμε: A) "θέλω να εκμεταλλευτώ (σαν χώρα) τον λιγνίτη μου ή τους ορυκτούς πόρους" (και μπορεί να γίνει και είναι ολόκληρη άλλη συζήτηση) ή να πεις Β) "μου την δίνει που κάποιοι εκμεταλλεύονται την κλιματική αλλαγή για να σπείρουν ανεμογεννήτριες σε κάθε βουνοκορφή" και τελείως διαφορετικό να λέμε: Γ) "Δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή". Για το Γ θα αναφερθούμε εδώ, επειδή πολλοί αρνητές της (δυστυχώς ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται ακόμη και άνθρωποι σε θέσεις ευθύνης στην χώρα μας, άνθρωποι που πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο*), επειδή δεν έχουν πλέον κάτι άλλο να πουν, αναφέρονται σε δήθεν λάθος προβλέψεις των κλιματολόγων.

Οι εικόνες και τα γραφήματα που θα δείτε όμως παρακάτω, είναι από τις προβλέψεις των κλιματολόγων ΠΡΙΝ το 1990 (πάνω από 30 χρόνια πριν). Για να δούμε τι έλεγαν τότε και πόσο μέσα ή έξω έχουν πέσει.

Εικόνα 1) Εκτίμηση CO2. Δείτε στην λεζάντα τι προβλέπεται και δείτε (κίτρινη γραμμή) που είμαστε σήμερα στο γράφημα. (415+ ppm σήμερα 2019: https://www.sciencealert.com/it-s-official-atmospheric-co2-just-exceeded-415-ppm-for-first-time-in-human-history).


Εικόνα 2) Αυτήν την βάζω διότι κάπου διάβασα ότι "οι χαζοί επιστήμονες είχαν προβλέψει ότι θα βουλιάξουμε όλοι το 2020". Το "μετά τα μέσα του 21ου αιώνα" αντιστοιχεί στο "μετά το 2050". Οι προβλέψεις γίνονται πάντα με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 21ου αιώνα και όπως βλέπετε στην σελίδα, υπάρχουν χάρτες για επιπτώσεις σε περίπτωση ανόδου κατά 0.5 m (πάνω) και 1 m (κάτω). Αυτήν την στιγμή, η καταμετρημένη ΜΕΣΗ παγκόσμια άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι 3.3 εκ/δεκαετία (https://climate.nasa.gov/vital-signs/sea-level/) και υποθέτοντας ότι ΔΕΝ θα αυξηθεί άλλο τις επόμενες δεκαετίες (κάτι δύσκολο σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις και τα νέα δεδομένα https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/indicators/sea-level-rise-6/assessment),τότε από το 1980 που έχουν γίνει αυτές οι εκτιμήσεις, η συνολική αύξηση 0.5 – 1 m είναι ορατό ενδεχόμενο.


Εικόνα 3) Προβλέψεις για το ατμοσφαιρικό CO2. Ακολουθούμε μια τάση ανάμεσα στο 1ο και το 2ο, από τα συγκεκριμένα 3 σενάρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Εικόνα 4) Αποτελεί λεζάντα για την εικόνα 5.


Επίσης το κίτρινο υπογραμμισμένο είναι σε τροχιά ώστε να ξεπεραστεί κατά πολύ. (πηγή εικόνας)


Εικόνα 5) Εκτιμήσεις για την μέση άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Είχε υποτεθεί το σενάριο 2. Είμαστε στην κίτρινη γραμμή. Όχι και άσχημα για εκτίμηση 30ετίας με τα υποπολλαπλάσια δεδομένα και πόρους σε σχέση με σήμερα.


Bonus – Εικόνα 6) Ας δούμε τι έλεγαν και οι ίδιες οι πετρελαιοβιομηχανίες στις αρχές του 1980… εδώ είναι γράφημα από (πρώην) εσωτερικό έγγραφο της Exxon το 1982. Δείτε τι προβλέπει και δείτε που είμαστε σήμερα (πράσινη γραμμή).


Παρεμπιπτόντως για όποιον ενδιαφέρεται, την έκθεση την έχω ολόκληρη. (Σχετικά με αυτήν την έκθεση: https://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/2018/sep/19/shell-and-exxons-secret-1980s-climate-change-warnings)

*Το κείμενο άρνησης της κλιματικής αλλαγής (θυμίζω: https://clintel.org/greece/) θα ήταν πολύ αστείο αν δεν θρηνούσαμε νεκρούς από αναρίθμητες καταστροφές σε Ελλάδα και εξωτερικό λόγω ΑΚΡΙΒΩΣ της ανθρωπογενούς παγκόσμιας θέρμανσης την οποία αρνείται το κείμενο, λέγοντας ότι όλα βαίνουν καλώς! Θα είχε ενδιαφέρον να τα πει ο συντάκτης αυτά στους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς της Ρωσίας το 2010 (https://en.wikipedia.org/wiki/2010_Russian_wildfires), για παράδειγμα. Για να μην πάμε στους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς του καύσωνα της δυτικής Ευρώπης (του 2003: https://en.wikipedia.org/wiki/2003_European_heat_wave, αλλά και τους νεκρούς από τα διαδοχικά ρεκόρ θερμοκρασιών το 2019: https://en.wikipedia.org/wiki/July_2019_European_heat_wave).

Φυσικά, δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε καταστροφές και φωτιές: Αμαζόνιος, Αυστραλία, Σιβηρία, Αφρική… και αυτά μόνο το 2019. Το πρόβλημα είναι η αυξανόμενη συχνότητα, ένταση και έκταση αυτών των φαινομένων. Το κείμενο άρνησης της κλιματικής αλλαγής ωστόσο λέει: «Η θέρμανση του πλανήτη δεν έχει αυξήσει τις φυσικές καταστροφές.» Μάλιστα. Στις ακόλουθες 2 εικόνες παρέχεται το κείμενο που έχουν υιοθετήσει 8 υπογράφοντες.

Θα ήταν προς τιμήν τους αν απέσυραν τις υπογραφές τους από αυτό το εντελώς προκλητικό (επιστημονικά και όχι μόνο) κείμενο.


Αν και αρχικά ήθελα να γράψω σε ποια σημεία είναι λάθος το κείμενο αυτό, εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα σωστό σε αυτό, ενώ ορισμένες γραμμές είναι τόσο προφανές ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα που δεν αντέχει καν σε κριτική.

--------------------------------------------------------------------

Πηγές.

1) Βιβλίο «Το Θερμοκήπιο Γη», John Gribbin, Αρχική έκδοση 1990.

2) Τα φυσικά φαινόμενα και η επιστημονική ερμηνεία τους.Δεν υπάρχουν σχόλια: