Ήταν από τους κομήτες με συμπαθητικό φαινόμενο μέγεθος (ως +3), ορατός με γυμνό μάτι σε σκοτεινούς ουρανούς χωρίς φώτα τριγύρω και χωρίς φεγγάρι, πράσινος αλλά με πολύ αμυδρή ουρά που με δυσκολία εμφανιζόταν σε φωτογραφίες μακράς έκθεσης. Λόγω του νεφοσκεπούς ουρανού, οι ευκαιρίες για τη φωτογράφιση του ήταν λίγες. Εκμεταλλεύτηκα μία από αυτές και μαζί με αυτόν «κυνήγησα» και μερικές διδυμίδες.
Η περιοδική βροχή μετεώρων των «Διδυμιδών», κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εμφανίζει μέγιστο δραστηριότητας γύρω στις 13-14/12. Ωστόσο παρόλο που έχει πολλά μετέωρα, περισσότερα από τις Περσείδες, τα περισσότερα από αυτά είναι μικρά και απέχουν αρκετά από τα εντυπωσιακά των Περσειδών. Πάντως αξίζει το κόπο. Το ακτινοβόλο σημείο τους είναι, όπως μαρτυρά και το όνομα τους, ο αστερισμός των Διδύμων. Κοιτάζοντας προς οποιοδήποτε σκοτεινό σημείο του ουρανού ωστόσο, θα δείτε σίγουρα κάποια μετέωρα, αρκεί να είστε μακριά από φωτορύπανση.
Εδώ ο χάρτης με τη πορεία του κομήτη 46P/Wirtanen από το Sky and Telescope.
Φωτογραφία του κομήτη το βράδυ στις 9/12 (πηγή: https://doudoulakis.blogspot.com/)
Ο κομήτης (πράσινη τελεία στο κέντρο του κάδρου), μαζί με Πλειάδες, Ωρίωνα, Σείριο, Αλντεμπαράν και Ταύρο, ενώ φαίνεται χαμηλά μια Διδυμίδα. Τέλος η πορτοκαλοκόκκινη κυματοειδής μορφή χαμηλά είναι airglow με ατμοσφαιρικά βαρυτικά κύματα (αν δεν γνωρίζετε τι είναι αυτά, μπορείτε να μάθετε εδώ, μαζί με πολλά άλλα υπέροχα φαινόμενα).
και άλλη μία Διδυμίδα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου