31/5/18

Μάϊος 2018


Από τις καταιγίδες στις αρχές Μαΐου.

======================================================

Ένας ακόμη αρκετά θερμός μήνας (κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές θερμοκρασίας), μόλις τέλειωσε. Το θέαμα που προσέφερε, γενικά ήταν πολύ κατώτερο του αναμενομένου και αυτού που χαρακτηρίζει έναν Μάιο όπως τον γνωρίζουμε εδώ. Τώρα σειρά παίρνει ο Ιούνιος, ο οποίος επίσης μπορεί να δώσει αρκετό θέαμα ως το τέλος του.

Δυστυχώς, ο φετινός χρόνος μας εισάγει απότομα, ακόμη βαθύτερα στη κόλαση της κλιματικής αλλαγής. Πρακτικά οι τελευταίοι μήνες (μάζι και ο Μάιος), χαρακτηρίζονται από συνεχόμενες σκονοεισβολές. Αυτό ΔΕΝ είναι φυσιολογικό και δεν έχει τη παραμικρή σχέση με το κλίμα της Αττικής αλλά και της ηπειρωτικής, τουλάχιστον, χώρας γενικότερα, ανεξάρτητα από το πως θέλουν να το παρουσιάζουν ορισμένοι ελάχιστοι. Κρίνω σκόπιμο να επαναλάβω πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για/από τον πληθυσμό εάν συνεχιστεί αυτή η εμμονή.

Το υπουργείο Υγείας, γενικά, σε ημέρες με έντονη σκονομεταφορά, προτείνει (καταρχάς για ασθενείς με ιστορικό καρδιακών/αναπνευστικών νοσημάτων και όχι μόνο):

- Περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων σε περιοχές στις οποίες υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας

- Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων δύσπνοιας, οι ανωτέρω ασθενείς θα πρέπει να απευθυνθούν στον θεράποντα Ιατρό τους ή σε εφημερεύον νοσοκομείο

Για αξιόπιστη πρόβλεψη σκόνης, ενημερώνεστε πάντα από τον δικτυακό τόπο του παν/μιου Αθηνών σε αυτό το σύνδεσμο, διαλέγοντας "Dustgrams" από το μενού αριστερά, και τη πόλη σας.

Λόγω αυτού, όσο αφορά τις καταγραφές, μπαίνει πλέον και μία νέα στήλη καταγραφής ημερών με σκόνη (ο Απρίλης είχε 10 τουλάχιστον και ο Μάης άλλες τόσες... όταν 10 ημέρες σκόνης παλιότερα δεν άθροιζαν 3 χρόνια μαζί). Επίσης, έχει μπει και μία στήλη συστηματικής καταγραφής οπτικών φαινομένων. Το συνολικό αρχείο για αυτά, μπορεί να βρεθεί εδώ.

Ευτυχώς, οι τελευταίες μέρες του Μαΐου, χαρακτηρίστηκαν από βοριάδες και γενικά καθαρή ατμόσφαιρα.

Προχωράμε στα στοιχεία για τον μήνα Μάιο.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: