27/4/14

Σαρωτική η νέα ψυχρή λίμνη του Απριλίου!

Ανανεώθηκε: 8/6/2014 -- Προστέθηκε 1 ακόμη εντυπωσιακό βίντο με χαλαζόπτωση/χαλαζόστρωση από το Γαλάτσι, περίπου στη μέση του άρθρου

Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς, αν όχι ο εντυπωσιακότερος Απρίλιος των τελευταίων αρκετών ετών, είναι αυτός που διανύουμε φέτος. Ήδη το λεκανοπέδιο μετρά 8 ημέρες καταιγίδων με πολύ χαλάζι, πολύ θέαμα και αρκετή δυναμική, ενώ η εικόνα σε μεγάλο τμήμα της χώρας είναι ανάλογη.

Αυτή η κακοκαιρία, αξίζει 2-3 γραμμές παραπάνω, καθώς τα φαινόμενα είχαν διάρκεια, ένταση, εμμονή και εκδηλώθηκαν σε μεγάλη έκταση της χώρας μας.

Μετά τη ψυχρή λίμνη της μεγάλης βδομάδας με θερμοκρασία κοντά στους -30 στη στάθμη των 500 hPa, μία νέα ψυχρή λίμνη σάρωσε μεγάλο τμήμα της επικράτειας από δυτικά προς τα ανατολικά, χτες και σήμερα. Θερμοκρασία γύρω στους -23 στη στάθμη των 500 hPa, όπως φαίνεται και στον χάρτη.


Αρχικά χτυπήθηκε η Πελοπόννησος. Μεγάλο τμήμα της δέχτηκε αλλεπάλληλες ισχυρές καταιγίδες οι οποίες συνοδεύτηκαν από ισχυρές χαλαζοπτώσεις και πολλούς κεραυνούς. Η δορυφορική όπως και οι χάρτες εκκενώσεων είναι χαρακτηριστικά:


(Ακόλουθος χάρτης από Γιώργο Παπαβασιλείου)


(Ακόλουθος χάρτης εκκενώσεων-radar από τον μετεωρολογικό σταθμό Αν.Λιοσίων):


Στη συνέχεια και από τα ξημερώματα - πρωί, η λίμνη και το σύστημα των καταιγίδων κινήθηκε ανατολικότερα, επηρεάζοντας τμήμα της Αττικής με χαλαζοπτώσεις (μέγεθος 2-3 cm κατά τόπους και χαλαζόστρωση σε Γαλάτσι, Ν.Φιλαδέλφεια, κ.λπ.), Κρήτη με έντονες καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις κατά τόπους, το Αιγαίο ολόκληρο με τα ίδια φαινόμενα, ενώ παρουσιάστηκαν και σίφωνες θαλάσσης (π.χ. Λουτρό Σφακίων Κρήτης, Κάρπαθος, Λευκάδα, Λάρισα, Ρόδος, κ.λπ.). Αυτά φαίνονται παρακάτω στις δορυφορικές, στον χάρτη εκκενώσεων και σε ορισμένα βιντεάκια.


Λουτρό Σφακίων υδροσίφωνας (26/4, πιθανόν tornadic waterspout, αναφορά από Γιώργο Παπαβασιλείου).


Παραλία Βελίκα, Λάρισα, (27/4, αναφορά από Σταύρο Ντάφη)


Κάρπαθος 3 υδροσίφωνες, (27/4, αναφορά από Hellasweather, φωτογραφία από Mandy Papavasili)


Σητεία υδροσίφωνας (27/4, αναφορά από Γιώργο Παπαβασιλείου)


Λευκάδα υδροσίφωνας (27/4, αναφορά από Γιώργο Παπαβασιλείου)


Ρόδος υδροσίφωνας (28/4, υπήρξαν και funnels, αναφορά από Σταύρο Κεσεδάκη)


Χαλαζόστρωση Αθήνα (27/4 enikos.gr)


Χαλάζι Κόρινθος (27/4)Χαλάζι στη Περαχώρα (27/4, από Loutraki blog)


Χαλάζι στο Άργος (27/4 από Ναυτεμπορική)


Χαλάζι Ν.Φιλαδέλφεια (27/4, Γιάννης Πουλιδάκης)Χαλάζι Αθήνα (27/4)

Εντυπωσιακά βίντεο από τη χαλαζόπτωση και χαλαζόστρωση σε άλλες περιοχές της Αθήνας (27/4)Κεραυνοί (δύο στην αρχή) και χαλαζόπετρες (κυρίως μετά το 1' ακούγεται το εντυπωσιακό "σπάσιμο" των χαλαζόκοκκων σε κάθε επιφάνεια, αυτοκίνητα, κάγκελα, κ.λπ.) Κυψέλη - Αθήνα (27/4, Χρήστος Ντουντουλάκης)Από τις διαθέσιμες αναφορές, η χαλαζοπορεία ξεκίνησε κάπου στο κέντρο της Αθήνας, με σχετικά μεγάλους χαλαζόκοκκους αλλά λίγους και στη συνέχεια προχώρησε με μεγαλύτερη ένταση σε Γαλάτσι, Ίλιον και Ν.Φιλαδέλφεια όπου παρατηρήθηκε και χαλαζόστρωση η οποία στο Γαλάτσι "κράτησε" αρκετά (πιθανόν και σε άλλες περιοχές). Το μέγεθος των χαλαζόκοκκων 1-3 cm. Βορειότερα δεν υπάρχουν αναφορές για χαλάζι.

Προς το απόγευμα της 27ης, το σύστημα κινήθηκε προς το ανατολικό Αιγαίο. Η εικόνα από το radar και η δορυφορική, όπως και ο χάρτης εκκενώσεων, χαρακτηριστικά:


Σημερινός υετός στη χώρα μας (από τους χάρτες του metar.gr):


Στη κεντρική, δυτική και βόρεια Ελλάδα:


Στη Πελοπόννησο, Στερεά και Εύβοια:


Στη Κρήτη και το Αιγαίο (το αν. Αιγαίο επηρεάστηκε αργότερα):


Χάρτης ηλεκτρικών εκκενώσεων σε όλη την επικράτεια κατά την 27η Απριλίου 2014.


Ωστόσο τα φαινόμενα στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας ξεκίνησαν από χτες. Π.χ. δείτε τη χαλαζόστρωση στα Καμένα Βούρλα

Χαλαζόστρωση Καμένα Βούρλα (26/4, Lamia Report)Την ίδια στιγμή, η Αθήνα δεχόταν δύο πυρήνες καταιγίδων από ΒΔ και ΝΔ (εικόνα radar Γιώργος Παπαβασιλείου):


Λίγο πιο πριν, καταιγίδες είχε δει και η Θεσσαλία (εικόνες Γιώργος Παπαβασιλείου):


Ακολουθούν οι χάρτες επιφανείας και οι αναφορές από τους κατά τόπους Μετ. Σταθμούς.

Χθες το απόγευμα.


Σήμερα τα ξημερώματα και το πρωί.

3 σχόλια:

Hengeo είπε...

Να προσθέσω στην αξιόλογη αναφορά σου ότι τα νότια προάστια της Αθήνας μείναμε οι αδικημένοι της υπόθεσης, ο Σαρωνικός κοιμήθηκε και δεν έδωσε νυχτερινή αστάθεια και το νότιο stream μας αποτελείωσε οποιεσδήποτε ελπίδες να πάρουμε κάτι από τις θερμικές αστάθειες..

MeteoRio_Nek είπε...

Πλούσια τα ελέη!!!! :D

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Αν μη τι άλλο ;)