18/4/14

"Βιβλικός" ουρανός

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και ο ουρανός τα έδωσε όλα, ως συνέπεια της εισβολής της ψυχρής λίμνης στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα (ως -30 στα 500 hPa).

Από το πρωί, υπήρξαν τουλάχιστον 5 ή 6 "περάσματα" με καλοσχηματισμένα mammatus. Σε μία περίπτωση το μεσημέρι, ήταν άκρως εντυπωσιακά και συνοδεύτηκαν και από μία συστοιχία TCu πάνω από τον Υμηττό (βλέπε ακόλουθες εικόνες).


Μετά από αυτά, ακολούθησαν πανέμορφες εικόνες κατά το ηλιοβασίλεμα με έντονες αντιθέσεις και αρκετό χρώμα (βλέπε ακόλουθες εικόνες).


Η μέρα ολοκληρώθηκε με μία εντυπωσιακή, ως προς τους κεραυνούς της, καταιγίδα η οποία συνοδεύτηκε με ψιλό χαλάζι κατά τόπους (χοντρότερο χαλάζι έπεσε σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. η κακιά σκάλα όπου το έστρωσε). Φωτογραφία από στρωμένο χαλάζι στην Εθνική.


Η θερμοκρασία σημείωσε κάθετη πτώση με τη καταιγίδα και στη κορυφή της Πάρνηθας άγγιξε το 0 (ενδεχομένως να υπήρξε χιονόπτωση εκεί), ενώ μέσα στο λεκανοπέδιο έπεσε στους 7-9 βαθμούς.

Οι κεραυνοί έπεφταν σε αρκετές περιπτώσεις 4, 5 ή και 6 μαζί! Διάφορες επιλεγμένες εικόνες, με χρονολογική σειρά, ακολουθούν. Σε κάποιες εικόνες θα διαπιστώσετε πως ο ουρανός σε ένα ορισμένο σημείο στα δυτικά, έχει πορτοκαλο-κόκκινο χρώμα, κάτι που οφείλεται στα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Ωστόσο δημιούργησε ένα σουρεαλιστικό σκηνικό. Επίσης, θα διαπιστώσετε την ύπαρξη ενός καλοσχηματισμένου shelf cloud τόσο στην αρχή όσο και αργότερα.


Τέλος, ένα βίντεο από τη βραδυνή καταιγίδα, το οποίο χωρίζεται σε δύο μέρη: Ένα timelapse από τις φωτογραφίες της dslr και ένα από τη κάμερα... και τα δύο εντυπωσιακά με το shelf cloud να "εισβάλλει" στο λεκανοπέδιο.

https://vimeo.com/92302763

Δεν υπάρχουν σχόλια: