10/11/13

Wall cloud vs. Shelf Cloud

Πολλές φορές οι καιρόφιλοι τα φωτογραφίζουμε και τα μπερδεύουμε. Μπορεί να έχουμε wall cloud (νέφος "τείχος") μπροστά μας και να το ονομάζουμε shelf cloud (νέφος "ράφι") και αντιστρόφως. Για αυτό, παραθέτω ένα σύντομο οδηγό διαχωρισμού τους με εικόνες.


Και κάποια φωτογραφικά παραδείγματα:

======================================
Wall cloud
======================================

Το ακόλουθο κατάφερε να δώσει και καλοσχηματισμένο funnel cloud αργότερα


Στην ακόλουθη, wall με απόπειρα δημιουργίας σίφωνα. Υποδειγματικό. Χαρακτηριστικά τα άκρα του που είναι "κοφτά" και όλο το σχήμα του που είναι ορθογώνιο σχεδόν. Δεν είναι πάντα έτσι, αλλά πολλές φορές ξεχωρίζει από αυτό το σχήμα (δες και 1η εικόνα παραπάνω).


======================================
Shelf cloud
======================================

Shelf cloud: Αυτό το νέφος ηγείται καταιγίδων με ισχυρά, συνήθως υγρά, και ψυχρά καθοδικά ρεύματα. Καθώς τα ψυχρά αυτά ρεύματα αέρα συναντούν το έδαφος και κατευθύνονται προς τα εμπρός με ορμή, ανυψώνουν τον προϋπάρχοντα θερμό και υγρό αέρα. Ο τελευταίος ανυψούμενος ταχύτατα ψύχεται και η υγρασία που περιέχει συμπυκνώνεται δημιουργώντας αυτό το, εντυπωσιακό σε όψη αλλά και μήκος, shelf cloud, στο κάτω μέρος του καταιγιδοφόρου νέφους.

Η ακόλουθη εικόνα είναι από τη κάμερα της νιφάδας του Πέτρου Βασιλείου



Η ακόλουθη εικόνα είναι υποδειγματικό shelf από τη κάμερα του ΕΑΑ στην Πεντέλη


Η ακόλουθη εικόνα είναι από τη Μαρία Καββαδία


Μία εντυπωσιακή περίπτωση με shelf cloud σε 1ο πλάνο και wall cloud με δημιουργία σίφωνα πίσω αριστερά σε 2ο πλάνο, από τη κάμερα της νιφάδας του Πέτρου Βασιλείου.


Και ένα παράδειγμα από scud cloud, τα λεγόμενα "ξέφτια". Μεμονωμένα, παραπλανητικά, ανυψώνονται χωρίς να περιστρέφονται και βρίσκονται σε περιοχές όπου σημειώνεται ήδη βροχόπτωση ή υπάρχει ικανή υγρασία στα κατώτερα στρώματα.


Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και σε αυτό το site!

Επίσης Wikipedia - Wall cloud

Και Wikipedia - Shelf Cloud

4 σχόλια:

Maria Di είπε...

Πολύ χρήσιμο! Εύγε!

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Χαίρομαι Μαρία, αυτό θέλω, να είναι χρήσιμο. Είναι κάτι που ήθελα και εγώ για να ξεχωρίζω εύκολα και γρήγορα αυτά τα νέφη. Υπάρχουν και "δυσκολες" περιπτώσεις που δεν είναι εύκολο να τα κατατάξεις, αλλά οι περισσότερες φαίνονται σχετικά εύκολα.

Ο σόγαμπρος είπε...

Πολύ καλό μπράβο !!!!!

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Ευχαριστώ! :)