12/11/13

Καταιγίδα - Υπερθέαμα

Από το πρωί φάνηκε πως ο Καιρός θα είχε άγριες διαθέσεις σήμερα. Ένα βαρύ μολυβί-μωβ χρώμα είχε εγκατασταθεί μόνιμα στον δυτικό ορίζοντα! Εικόνα από τη κάμερα του ΕΑΑ στην Πεντέλη:


Οι αναπτύξεις από τον Σαρωνικό τερατώδεις! Το μεσημέρι χτυπήθηκαν με βροχές και χαλαζόπτωση, τα βορειοδυτικά τμήματα του νομού και πέριξ του Ποικίλου όρους. Από το απόγευμα σταδιακά χτυπήθηκε και το λεκανοπέδιο από αλλεπάλληλες καταιγίδες που έδιναν υετό ολοένα και ανατολικότερα.

Κάποιες σημειώσεις, πριν παραθέσω το υλικό:

1) Το μεσημέρι, αλλά και το απόγευμα, δηλαδή σε δύο χρόνους, υπήρχε παρουσία πρασινογάλαζων νεφών (οφείλουν το χρώμα τους στο χαλάζι που φέρουν) κυρίως προς τα ΒΔ του νομού. Το γαλαζοπράσινο αυτό χαρακτηριστικό χρώμα ήταν εμφανές σε μένα αλλά στη φωτογραφία διακρίνεται αμυδρά λίγο χαμηλότερα από το κέντρο της και πάνω από το Ποικίλο όρος:


Μάλιστα, πίσω από το Ποικίλο όρος φαινόταν ένα χαρακτηριστικό φράγμα νεφών μέχρι χαμηλά:



2) Υποψία μεγάλου funnel cloud από τη κάμερα της νιφάδας. Θύμισε πολύ αυτό το χορευτικό στροβιλισμό στη καταιγίδα της 17.11.2007. Παραθέτω τις επιμαχες εικόνες (δεξιά φαίνεται ο στροβιλισμός, υπάρχει και σε βίντεο κάτω κάτω στο άρθρο).


3) Αρκετό νερό και με ψιλό χαλάζι κατά διαστήματα, ιδιαίτερα τα νοτιότερα τμήματα θύμισαν παραλιακές πόλεις που χτυπιούνται από κυκλώνα (βλέπε το εντυπωσιακό βίντεο της Μαρίας Καββαδία από τα νότια προάστια)



4) Εντυπωσιακές σε ύψος οι αναπτύξεις από το Σαρωνικό


5) Ραγδαιότητες σε πολλούς σταθμούς του λεκανοπεδίου να υπερβαίνουν και δυο και τρεις φορές (στα αλλεπάλληλα κύματα) τα 100, 150 ή και 200 mm/hr. Μάλιστα το Φάληρο όπως και τα Άνω Λιόσια πέρασαν τα 300 mm/hr. Ζημιές και πλημμύρες υπήρξαν προς τα ΒΔ του λεκανοπεδίου. Υετικά καταγράφηκαν 30-80 mm. Τα Άνω Λιόσια έγραψαν 80+, το Κέντρο γύρω στα 40, το Περιστέρι γύρω στα 50 και η Κυψέλη 31 mm. Παραθέτω τα γραφήματα για το rain rate για Φάληρο,


Άνω Λιόσια,


Γκάζι,


Περιστέρι


Επίσης παραθέτω τις δορυφορικές το μεσημέρι, με τον δυτικό ορίζοντα μονίμως στο μώβ/μαύρο χρώμα,


το απόγευμα


και το βράδυ με το νέο κύμα από τα νότια


Επίσης παραθέτω και το μετεώγραμμα για σήμερα από το gfs για Αττική, για αρχειακούς λόγους:


6) Shelf cloud από άκρη σε άκρη που συνελήφθη από τη κάμερα της νιφάδας το απόγευμα


Χαρακτηριστικη εικόνα από τους βραδυνούς κεραυνούς:


Το βίντεο που απαρτίζεται από 4 μέρη από το μεσημέρι ως και το βράδυ. Στο διάστημα 3:25 ως 3:28 παρατηρήστε στο δεξί μέρος έναν μεγάλο στροβιλισμό νεφών που θύμιζε κάτι σαν αυτό στις 17.11.2007.

https://vimeo.com/79154184

Δεν υπάρχουν σχόλια: