6/11/13

Κύματα καταιγίδων -- Πιθανός σίφωνας;

ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ -- 06.11.2013, ώρα 1800

===============================================

Μετά τη νυχτερινή καταιγίδα, ακολούθησαν νέες καταιγίδες από τις 6 και μετά και ως τις 2 το μεσημέρι όπου ο καιρός βελτιώνεται. Τα κύματα των καταιγίδων (διακρίνονται τα 4 κυριότερα) έχουν καταγραφεί στο διάγραμμα του ρυθμού βροχόπτωσης στο σταθμό στο Γκάζι.


Από τη κάμερα του Αστεροσκοπείου της Πεντέλης και τη κάμερα της νιφάδας, καταγράφηκαν οι ακόλουθες εικόνες σε χρονολογική σειρά, κατά την εισβολή του κυριότερου κύματος λίγο πριν το μεσημέρι. Υετικός απολογισμός για τη Κυψέλη: 27 mm. Υετικός απολογισμός λεκανοπεδίου: 20-40 mm χοντρικά, ενώ το Λαύριο έγραψε 45 mm.


===============================================

Μία ακόμη ηπιότερη εισβολή με βροχή και ορισμένα μακρυνά αστραπόβροντα το απόγευμα:


===============================================

ΠΙΘΑΝΟΣ ΣΙΦΩΝΑΣ;

Απλά εκφράζω την απορία, καθώς την ώρα που τραβούσα τις φωτογραφίες, διαπίστωσα πως στα δεξιά της νέφωσης, το άκρο της "βούτηξε" ταχύτατα προς το έδαφος, ενώ όλο το δεξί άκρο της (πάνω από τα Δ-ΒΔ της Αττικής) ήταν ιδιαίτερα "ενεργητικό" με διάφορα funnel. Παραθέτω μία φωτογραφία μου αρκετά πειραγμένη, ώστε να φανεί το γεγονός ότι η νέφωση ακουμπά στο έδαφος σε εκείνο το σημείο, όπως και κάποιες σημειωμένες περιοχές που πιθανόν να ήταν μικρά ή μεγαλύτερα funnel.


Επίσης, στο metar.gr παρατηρώ πως 2 συγκεκριμένοι σταθμοί (Ασπρόπυργος, Άνω Λιόσια, σημειωμένοι στον χάρτη του metar.gr) σε εκείνες τις περιοχές και με λίγα λεπτά διαφορά ο ένας από τον άλλο, εκείνη την ώρα (γύρω στις 4) έχουν καταγράψει μέγιστες ριπές γύρω στα 80 km/h, όταν ο ακριβώς διπλανός των Άνω Λιοσίων δεν έχει υπερβεί τα 45 km/h, ενώ γενικότερα κανένας σταθμός στη γύρω περιοχή δεν πλησίασε καν τα 80 km/h εκείνη την ώρα.


Τέλος και η ΕΜΥ δίνει αναφορά στην Ελευσίνα για ριπή 11 μποφώρ (αν βλέπω καλά στη χρωματική αντιστοιχία το έντονο μώβ αντιστοιχεί στα 11 μποφώρ) στις 4 τα ξημερώματα!


Απλά παραθέτω τα στοιχεία, τίποτα παραπάνω. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στην υπερκαταιγίδα του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: