28/6/10

Καταιγιδάρα!!!

Η μέρα είχε κυλήσει σχετικά ήσυχα...
http://antisimvatikos.blogspot.com/2010/06/blog-post_27.html
Υπέροχα νέφη, κανένα μπουμπουνητό απο εδώ και απο εκεί, κάποιοι κεραυνοί πιο βόρεια, αυτά.

Και όμως! Η γκρίνια έπιασε τόπο και οι ελπίδες που υπήρχαν αναπτερώθηκαν προς το βράδυ! Μετά τις 20:00 η δορυφορική παρουσίαζε ενδιαφέρον! "Έβραζε" και παρά την σχετική ηρεμία, κάτι περιμέναμε!

Και έρχεται η πρώτη αστραπή γύρω στις 22:10 απο τα βορειοδυτικά. Το πρώτο μπουμπουνητό!

Λίγο αργότερα, πάρτυ κεραυνών σε όλο το βόρειο ορίζοντα! Σε κάθε σημείο του έπεφταν κεραυνοί με μεγάλη συχνότητα! Η φωτογραφική ανά χείρας και τα βίντεο έδιναν και έπαιρναν. Ένα διαρκές βουητό απο τα μπουμπουνητά στα βόρεια. Μετά τα μεσάνυχτα άρχισε η βροχή και στο κέντρο. Ζεστή και πολύ υγρή ατμόσφαιρα, σχεδόν μύριζες τον ηλεκτρισμό παντού.


Πηγή: https://doudoulakis.blogspot.gr/

Ο αέρας απότομα γίνεται ψυχρός και με δόσεις τρόμου μεταφέρει τους πρώτους κοντινούς εκρηκτικούς κεραυνούς πίσω μου (ανατολικά). Ομοβροντία κεραυνών που εκρήγνυνται σαν βόμβες απο παντού! Η συχνότητα τους είναι πολύ μεγάλη, απίστευτη! "Να η ευκαιρία μου για να φωτογραφίσω έναν κοντινο κεραυνό..." σκέφτηκα αλλά η σκέψη κόπηκε ταυτόχρονα μαζί με την ανάσα όταν ένα γιγάντιο πύρηνο δίχτυ απλώθηκε ακριβώς απο πάνω μου μαζί με ενα ταυτόχρονο εκρηκτικό ακουστικό ξέσπασμα! Ναι...ειχε έρθει η ώρα να φύγω απο τη ταράτσα ταχύτατα! Πριν προλάβω, σκάει και δευτερος κεραυνός απο πάνω μου, και τρίτος...απιστευτο!!! Οι κρότοι μπλέκονται μεταξύ τους!!! Ασταμάτητοι κεραυνοί!!!

27/6/10

Εκρηκτικά νέφη χωρίς συνέχεια

Εδώ και πολλές μέρες το GFS έδειχνε την Κυριακή ως μια μέρα με μεγάλες πιθανότητες για εκδήλωση βροχών και καταιγίδων. Με δείκτες αστάθειας σταθερά υψηλούς σε όλα τα run της εβδομάδας (LI -4/-6, TTI 50/55), ασθενείς ανέμους και καλή υγρασία με έναν πυρήνα ως 90% στα 700 hPa, όλα φάνταζαν τέλεια.

Πράγματι στα βόρεια προάστια υπήρξαν κεραυνοί ενώ σε όλο το Λεκανοπέδιο ως το κέντρο ακουγόταν ένα διαρκές μουγκρητό απο τα μπουμπουνητά τα οποία είχαν μεγάλη συχνότητα. Ωστόσο, η βροχή ήταν ελάχιστη και αυτή στα βόρεια του Λεκανοπεδίου.

Το μόνο που άξιζε ήταν οι εκρηκτικές αναπτύξεις, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων ήταν η εντυπωσιακή ταχύτητα ανάπτυξης τους.

Cb εντυπωσιακό που ξεκίνησε έτσι απο τα βορειοδυτικα


και κάλυψε σε λιγα λεπτά όλο το Λεκανοπεδιο απο το κέντρο και βορειότερα. Ταυτόχρονα, αναπτύξεις απο τα βορειοανατολικά


και τα νοτιοανατολικά


Οι αναπτύξεις ανατολικά, γίνονται εκρηκτικές


όπως και πιο νότια


Μέχρι στιγμής όμως, τίποτα ιδιαίτερο πέρα απο μπουμπουνητά. Χαρακτηριστικός είναι ο χάρτης ηλεκτρικών εκκενώσεων του ΕΑΑ όπου όλα τα ηλεκτρικά παρατηρούνται βορειότερα του κέντρου...


Η αστάθεια θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Πιθανότητες υπάρχουν και το βράδυ αλλα και τη Δευτέρα, αλλά και Τετάρτη-Πέμπτη. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι λίγη καιρική τύχη την οποία φέτος δεν έχουμε ούτε για αστείο.

24/6/10

Φθινοπωρινό διήμερο

Καιρός με δροσιά. Δροσιά που ήρθε απο δυτικούς και βορειοδυτικούς ανέμους χαρίζοντας χαμηλες υγρασίες, άρα ευχάριστη ατμόσφαιρα και διαύγεια κυριώς ως χτες το μεσημέρι.

Τοπικές μπόρες χτές (23/6) απο το μεσημερι και μετα, κυρίως στα δυτικά (Περιστέρι και βορειότερα), μετά στο κέντρο και βορειότερα και μετά στα ανατολικά (Χολαργός) ήταν η εικόνα στο Λεκανοπέδιο. Αναφορές για 2-3 μπουμπουνητά σε Περιστέρι και Χολαργό. Υετος 1-10 mm ανάλογα τη περιοχή.

Εικόνα απο τον ουρανό στο κέντρο το απόγευμα


προς τα νότια την ίδια ώρα, με τα νέφη να έχουν πάρει μια σκουρά μπλε απόχρωση απο την αντανάκλαση,


και στροβιλισμός νεφών λίγο αργότερα


-------------------------------------------------------------------------

Σήμερα, αρκετά φθινοπωρινός ο καιρός με πλήρη νεφοκάλυψη και κατα διαστήματα σκοτεινιά. Κάποιοι τοπικοί όμβροι κυρίως νοτιοτερα αλλα και στο κέντρο.

Το απόγευμα, ένα Cb έκανε την παρουσία του στη περιοχή ανάμεσα στην Αττική και την Πελοπόννησο και η κορυφή του φάνηκε μεγαλόπρεπη στο ηλιοβασίλεμα...


Το βράδυ σημειώθηκαν ισχυρές μπόρες απο βορειοανατολικα, προς Πεντέλη όπου έπεσαν ~15 mm και υπήρξαν μπουμπουνητά. Μετά, ισχυρες μπόρες σημειώθηκαν και στο κέντρο. Μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο σημειώθηκαν ήταν ταυτόσημος με τους 2 προηγούμενους μέσα στον Ιούνιο, δηλαδή με ξαφνική αστάθεια πάνω απο το κέντρο και ισχυρές ολιγόλεπτες μπόρες με αξιοσημείωτο το μέγεθος των σταγόνων.

Τέλος, η αστάθεια επεκτάθηκε και προς τα νότια όπου εκδηλώθηκαν και μπουμπουνητά, ενώ τα ανατολικά του νομού δέχτηκαν αρκετό νερό (20+ mm)

10/6/10

Στατιστικά & ιστορικά στοιχεία χιονοπτώσεων στην Αθήνα - (Σε εξέλιξη νέα αναλυτικότερη έρευνα...)==========================================================
Σε εξέλιξη νέα αναλυτικότερη έρευνα διαρκείας...
==========================================================


======================================================

Συγκεντρωτικός χάρτης όπου σημειώνονται τα κέντρα των επιφανειακών χαμηλών και υψηλών πιέσεων σε διάφορους μεγάλους χιονιάδες της Αθήνας.


==========================================================

Στο φύλλο της 21/01/2012, της εφημερίδας "Καθημερινή", το άρθρο του Κ. Δημήτρη Ρηγόπουλου, φιλοξένησε αφιέρωμα στην αρχική έκδοση (2012) του αρχείου χιονοπτώσεων:==========================================================

9/6/10

Αρχείο και στατιστική ανάλυση καταιγίδων στο λεκανοπέδιο Αττικής

Τελευταία ενημέρωση αρχείου: 17.02.2020

===========================================================
Χρήση (αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρου, αντιγραφή, κ.λπ.) του αρχείου/άρθρου αυτού, μπορεί να γίνεται με ενεργό link που θα οδηγεί εδώ, ενώ θα πρέπει να αναφέρεται ρητά ο δημιουργός του αρχείου (Χρήστος Ντουντουλάκης).
===========================================================

Όσο αφορά το διάστημα 2002-2008, τα στοιχεία αυτά συλλέχθηκαν απο τις αναφορές των μελών από το αρχείο της HellasWeather (νέο site).

Τα στοιχεία αυτά κρίνονται απολύτως αξιόπιστα για δύο πολύ απλούς λόγους:

1) υπήρχε πλήρης περιγραφή των φαινομένων από πολλά άτομα ταυτόχρονα και από διαφορετικές περιοχές του Λεκανοπεδίου
2) το φαινόμενο της καταιγίδας είναι πολύ συγκεκριμένο, ορισμένο με σαφήνεια και δεν γίνεται να παρερμηνευτεί με κάτι άλλο.

Ως καταιγίδα, καταγράφεται το γεγονός που συνοδεύεται από "ηλεκτρικά φαινόμενα" (αστραπές, βροντές).

Να σημειωθεί εδώ ότι ο όρος "ηλεκτρική καταιγίδα" που αναφέρεται σε ΜΜΕ ορισμένες φορές, δεν υφίσταται καθώς δεν έχει καμία λογική. Εξ'ορισμού όλες οι καταιγίδες έχουν ηλεκτρικά φαινόμενα. Αντιστρόφως, όταν δεν έχουμε ηλεκτρικά φαινόμενα, δεν καταγράφεται καταιγίδα.

Ως ημέρα καταιγίδας, καταγράφεται η μέρα κατά την οποία, εκδηλώνεται το φαινόμενο της καταιγίδας τουλάχιστον 1 φορά κατά τη διάρκεια της.

Οι ημέρες καταιγίδας αναφέρονται στο λεκανοπέδιο, δηλαδή λαμβάνονται υπόψη και καταιγίδες των νοτίων ή βορείων πεδινών περιοχών της Αθήνας (π.χ. Πειραιάς, Νίκαια, Ηλιούπολη, Μαρούσι, Κηφισιά, κ.λπ.). Δεν καταγράφονται καταιγίδες ημιορεινών περιοχών ή περιοχών έξω από το λεκανοπέδιο (π.χ. Σπάτα, Μαρκόπουλο, Κάντζα, κ.λπ.).

Με αυτή την έρευνα, λαμβάνουμε την πραγματική εικόνα για τον αριθμό ημερών καταιγίδας, όπως αυτή ορίστηκε πριν, εντός του λεκανοπεδίου Αθηνών, καθώς πριν από αυτήν είχαμε αποσπασματικές έρευνες με ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία, ακόμη και από επίσημους σταθμούς.

Η συλλογή των στοιχείων έγινε για τη χρονική περίοδο που ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2002 και φτάνει ως σήμερα.

1) Εδώ έχουμε το διάγραμμα "αριθμός ημερών καταιγίδων-χρόνος" για κάθε μήνα από 01/2002 εως σήμερα. (Για πρακτικούς λόγους, το διάγραμμα είναι σε 3 μέρη: 2002-2009, 2010-2017 και 2018- ).


2) Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τον αριθμό ημερών καταιγίδας ανά έτος. Πάλι υπάρχει μια γραμμή τάσης ώστε να φαίνεται καθαρά η περιοδικότητα. Καλύτερα έτη ήταν τα 2019-2014-2002 με 47-42-37 ημέρες καταιγίδας αντίστοιχα μέσα στο έτος. Υπάρχει μία τάση αύξησης τα τελευταία έτη.


3) Εδώ έχουμε ένα διάγραμμα για το πως κατανέμονται οι ημέρες καταιγίδας ανά εποχή. Κυρίαρχος είναι το φθινόπωρο μέσα στο διάστημα 2002-2019. Σε αυτό το 18-ετές διάστημα συνολικά καταγράφηκαν 520 ημέρες καταιγίδας.


4) Διάγραμμα μέσου όρου ημερών καταιγίδας ανά μήνα. Καλύτερος μήνας για καταιγίδες, ο Σεπτέμβρης σύμφωνα με αυτό το 18-ετές δείγμα.


5) Υπάρχουν "μαγικοί αριθμοί"; Υπάρχουν δηλαδή μέρες μέσα στο μήνα που η καταιγίδα προτιμά να εκδηλώνεται; Αν κάνουμε το διάγραμμα "αριθμός καταιγίδας-ημέρες", τότε τα δεδομένα του πολυετούς δείγματος μας υποδεικνύουν την όπως και την 26η κάθε μήνα. Να ληφθεί υπόψη ότι η 31η έχει ούτως η άλλως λιγότερες πιθανότητες και λόγω του ότι εμφανίζεται 7 φορές το χρόνο (7 μήνες έχουν 31 μέρες), αλλά και η 30ή εμφανίζεται 11 (λείπει ο Φλεβάρης), όπως και η 29η. Ο "νόμος των μεγάλων αριθμών" της στατιστικής πάντως, ιδανικά υπαγορεύει πως οι μέρες από τη 1η ως και την 28η που έχουν ίσες πιθανότητες να καταγραφούν ως ημέρες καταιγίδας, θα πρέπει (μετά από, θεωρητικά άπειρο χρόνο) να είναι "ισόπαλες", οπότε, στη πραγματικότητα, με αυτήν την λογική, οι μέρες που είναι πιο πιθανές για τις επόμενες καταιγίδες, είναι αυτές που έχουν και τη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης (από 1η ως 28η πάντα). Αυτό, υπό κάποιες συνθήκες, έχει παρατηρηθεί ότι συμβαίνει.


Συνολικός μέσος όρος για αυτό το διάστημα καταγραφών δείχνει ότι έχουμε 28.9 ημέρες καταιγίδας/έτος και περίπου 2.4 ημέρες καταιγίδας/μήνα στο Λεκανοπέδιο.

6) Tο ακόλουθο γράφημα δείχνει τι συμβαίνει την "θερμή" ή "καλοκαιρινή" περίοδο, σχετικά με τον αριθμό ημερών καταιγίδας, με βάση το πολυετές δείγμα, στο λεκανοπέδιο.


7) Το ακόλουθο γράφημα δείχνει την εξέλιξη του αριθμού ημερών καταιγίδας για την χειμερινή περίοδο (1/12-29/2) για το πολυετές δείγμα στο λεκανοπέδιο. Παρατηρείται σαφής τάση ανόδου.


==========================================================