10/6/10

Στατιστικά & ιστορικά στοιχεία χιονοπτώσεων στην Αθήνα - (Σε εξέλιξη νέα αναλυτικότερη έρευνα...)


Θα γίνουν εν καιρώ κάποιες διορθώσεις, οι οποίες θα προκαλέσουν κάποιες αλλαγές στη συνολική εικόνα και αφορούν ημέρες χιονοπτώσεων σε πολλά από τα έτη, που σε μια πρώτη έρευνα δεν είχαν προστεθεί, καθώς δεν είχαν διασταυρωθεί/ελεγχθεί. Είναι ήδη σε εξέλιξη νέα, αρκετά αναλυτική έρευνα που θα διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα.

==========================================================
Σε εξέλιξη νέα αναλυτικότερη έρευνα διαρκείας...
==========================================================

ΗΜΕΡΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 1900-2012

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μια τεράστια και αναλυτική, όσο γινόταν, έρευνα έφτασε στο τέλος της πρώτης φάσης της, οπότε μπορούν να παρουσιαστούν στοιχεία με μια αξιοπιστία που, για το διάστημα 1900-2012, που ήταν και το επίμαχο, ξεπερνά το 86%.
Η έρευνα αυτή είναι ανοικτή. Δηλαδή, συνεχίζεται και τα νέα στοιχεία/διορθώσεις που τυχόν προκύψουν στο μέλλον, θα εισάγονται εδώ.

Πριν ξεκινήσω, θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Μαρία Καββαδία για την υπερπολύτιμη βοήθεια της στην ανεύρεση παλαιών εφημερίδων για την ταυτοποίηση ημερομηνιών χιονόπτωσης, κάτι καίριο για αυτή την έρευνα! Η βοήθεια της μείωσε το χρόνο αναζήτησης αρκετά! Επίσης, την ευχαριστώ για την συνεισφορά στο αρχείο αυτό με ημερομηνίες από το προσωπικό της αρχείο. Υπερπολύτιμη και αυτή η βοήθεια όπως και το γεγονός ότι βρήκε καταγεγραμμένες ημερομηνίες χιονόπτωσης που δεν φαίνονταν εύκολα στους χάρτες λόγω του σφάλματος που αυτοί έχουν. Ακόμη, θέλω να ευχαριστήσω τον Χρήστο Πετρόπουλο για την συνεισφορά του με ημερομηνίες από το προσωπικό του αρχείο. Επίσης, ιδιαίτερα πολύτιμη η βοήθεια του στον τομέα της ταυτοποίησης και επιβεβαίωσης ημερομηνιών χιονόπτωσης. Χωρίς τη βοήθεια τους, το αρχείο θα ήταν φτωχότερο και ακόμη θα έψαχνα να επιβεβαιώσω ημερομηνίες για πολύ ακόμα. Τους ευχαριστώ θερμά!

Το φιλόδοξο σχέδιο αφορούσε:

α) την εύρεση ημερομηνιών χιονόπτωσης στο ευρύτερο κέντρο των Αθηνών (εξηγείται παρακάτω αυτό), μέσω του αρχείου NCEP από τον δικτυακό τόπο του Meteociel και…

β) την άμεση ή έμμεση επιβεβαίωση τους, είτε από εφημερίδες της εποχής, μέσω του αρχείου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ή από το αρχείο της ΕΡΤ, ή από προσωπικά αρχεία φίλων ή άλλα αρχεία, ή με έρευνα στο διαδίκτυο, ή από αξιόπιστες μαρτυρίες παλαιοτέρων, ενώ στην «χειρότερη» περίπτωση που κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν ήταν διαθέσιμο (π.χ. πολλές φορές στον πόλεμο του 40 ή στον μετέπειτα εμφύλιο), σύγκριση των τότε χαρτών με διατάξεις επιβεβαιωμένων χιονοπτώσεων των τελευταίων δεκαετιών. Στη τελευταία περίπτωση, κρατήθηκαν οι πιο «αυστηρές» περιπτώσεις χιονόπτωσης χάρη αξιοπιστίας του αρχείου αυτού.

Αυτό σημαίνει πως από το 1900 ως το 1960 (κυρίως) μπορεί να έχουν χαθεί κάποιες μέρες χιονιού για τις οποίες δεν υπήρχαν στοιχεία και η διάταξη στο αρχείο NCEP δεν ικανοποιούσε τα κριτήρια, ώστε να καταγραφεί ως πιθανή ημερομηνία χιονόπτωσης. Αυτό διότι μπορεί να θέσει κανείς ως χιονο-όριο χοντρικά τη γραμμή των 528 dm και τους -5/-8 στα 850 hPα, ανάλογα την εποχή, ωστόσο, υπήρχαν περιπτώσεις που ακόμη και με -5 στα 850hPa υπήρχαν χιονοπτώσεις επιβεβαιωμένες, λόγω της πολύ καλής θέσης (για την Αττική) και της βάθυνσης του χαμηλού. Πάντως, όσο αφορά τα χιονο-όρια της Αττικής, εκτός από την εμπειρία, χρησιμοποιήθηκαν και οι 2 συνθήκες που αναγράφονται στο βιβλίο του Μαθηματικού-Μετεωρολόγου κ. Δ.Ζιακόπουλου «Καιρός – Ο Γιος της Γης και του Ήλιου» τόμος ΙΙ, «η πρόγνωση».

Παρακάτω, θα παρουσιαστούν τα στοιχεία της έρευνας, μετά, η ίδια η έρευνα με την απαραίτητη στατιστική ανάλυση και τέλος μια γενικότερη ανάλυση και κάποια ενδιαφέροντα, ελπίζω, συμπεράσματα.

======================================================

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

(Τα παρακάτω στοιχεία θα μεταβληθούν, μετά το πέρας της αναλυτικής έρευνας, ωστόσο δίνουν μία πρώτη εικόνα σε αδρές γραμμές για αυτό και έχουν διατηρηθεί).

Η έρευνα αφορά την περίοδο από 1/1/1900 ως σήμερα.

Αφορά την περιοχή του ευρύτερου κέντρου των Αθηνών (π.χ. Κυψέλη, Σύνταγμα, Θησείο, Μοναστηράκι, Πατήσια, Γαλάτσι, κ.λπ. το κεντρικό λεκανοπέδιο ουσιαστικά, βλέπε ακόλουθο χάρτη). Δεν αφορά τα βόρεια ή ανατολικά προάστια τα οποία, σαφέστατα παρουσιάζουν πολύ περισσότερες ημέρες χιονόπτωσης.


Στον χάρτη αυτό, φαίνεται ξεκάθαρα, γιατί το Ελληνικό και τα ιστορικά του στοιχεία, ΔΕΝ μπορούν να αποτελέσουν αντιπροσωπευτικό δείγμα για την Αθήνα. Το Ελληνικό είναι παραθαλάσσιο και απέχει στην ευθεία 14 km κατά μέσο όρο από το κέντρο.

Με τον όρο "χιονόπτωση" αναφέρονται οι ημέρες κανονικής χιονόπτωσης, ανεξάρτητα αν υπήρξε χιονόστρωση ή όχι.

Τα στοιχεία έχουν διάφορες πηγές (στη συντριπτική πλειοψηφία η 1) όπως:

1) Αρχείο NCEP (Meteociel) -- http://www.meteociel.fr/modeles/archives/archives.php
2) Πληροφορίες από τον Νίκο Γκίκα
3) Αναφορές (για παλαιούς χιονιάδες) στην Hellasweather -- http://www.hellasweather.gr/hwportal/ και http://groups.yahoo.com/group/hellasweather/


Οι ημερομηνίες χιονόπτωσης που βρέθηκαν, διασταυρώνονταν άμεσα ή έμμεσα από:

1) Προσωπικό μετεωρολογικό αρχείο Κυψέλης
2) Προσωπικό μετεωρολογικό αρχείο Μαρίας Καββαδία
3) Προσωπικό μετεωρολογικό αρχείο Χρήστου Πετρόπουλου
4) Αρχείο Στυλιανάκη στο Creteweather blogspot -- http://creteweather.blogspot.com/
5) Αρχείο Ελληνικού, Ελευσίνας, Ν.Φιλαδέλφειας μέσω του δικτυακού τόπου tutiempo -- http://www.tutiempo.net/clima/Grecia/GR.html
6) Αρχείο ελληνικών εφημερίδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης (ΕΒΕ) -- http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/main.html
7) Ψηφιακό αρχείο ΕΡΤ -- http://www.hprt-archives.gr/V3/public/main/index.aspx (νέο link)
8) Ελληνικό Λογοτεχνικό & Ιστορικό αρχείο -- http://www.elia.org.gr/default.fds?langid=1
9) Σύγκριση χαρτών παλαιότερων χιονοπτώσεων με χάρτες νεότερων επιβεβαιωμένων
10) Αξιόπιστες μαρτυρίες που μπορούσαν να διασταυρωθούν με τουλάχιστον 1 από τους παραπάνω τρόπους
11) Γενική έρευνα στο διαδίκτυο για τυχόν άλλα στοιχεία

======================================================

ΕΡΕΥΝΑ

Το σύνολο ημερών με χιονόπτωση από το 1900 έως και το 2012 είναι 519 (αυτό το νούμερο, όπως και τα ακόλουθα, ενδέχεται να μεταβληθεί ελαφρώς προς τα πάνω, μετά το πέρας της νέας αναλυτικής έρευνας). Αυτό βγάζει έναν μέσο όρο ημερών χιονόπτωσης για αυτά τα 113 χρόνια συνολικά περίπου 4,6 ημέρες/έτος για το ευρύτερο κέντρο. Τώρα, το πώς μεταβάλλεται αυτός ο αριθμός από το 1900 ως σήμερα, θα το δούμε αργότερα.


Ακολουθεί το γράφημα ημερών χιονόπτωσης ανά χειμώνα, π.χ. από τον Νοέμβριο του έτους χ μέχρι και τον Απρίλιο του έτους χ+1.


Εδώ, «πρωταθλητής» είναι ο χειμώνας 91-92 με 19 χιονοπτώσεις, ακολουθεί ο χειμώνας 48-49 με 17 και ο χειμώνας 82-83 με 15.

Στους ακόλουθους πίνακες, βλέπουμε τον μέσο αριθμό ημερών χιονόπτωσης ανά έτος και πως αυτός μεταβάλλεται ανά εικοσαετία και ανά δεκαετία.


Ακολουθούν τα γραφήματα συνολικών ημερών χιονόπτωσης ανά δεκαετία και εικοσαετία.Στη συνέχεια γίνεται κατάταξη των ημερών των χιονοπτώσεων ανά μήνα. Η αλήθεια είναι ότι και ο γραφών αρχικά ξαφνιάστηκε ελαφρώς από το αποτέλεσμα που δείχνει ότι ο αγαπημένος μήνας χιονοπτώσεων για την Αθήνα είναι ο Ιανουάριος (σε βάθος ενός και πλέον αιώνος όπως είναι το παρόν δείγμα) και δείχνει πόσο διαφορετικό συμπέρασμα έχουμε όταν μεγαλώνει το χρονικό φάσμα του δείγματος.


Το επόμενο γράφημα που δείχνει την «τιτανοχιονομαχία» ανάμεσα σε Γενάρη και Φλεβάρη ανά δεκαετία.


Παρατηρήστε ότι υπάρχει μία υποψία «ταλάντωσης» που μεταβάλλει, από καιρό σε καιρό, τον μήνα που επικρατεί στις χιονοπτώσεις. Παρατηρήστε επίσης, ότι τελευταία φαίνεται να επικρατεί ο Φλεβάρης ενώ, το 79 τελείωσε ένα μακρύ διάστημα επικράτησης του Γενάρη κατά κράτος.

Συνεχίζουμε με την κατανομή των ημερομηνιών χιονόπτωσης ανά δεκαήμερο χειμώνα, με τη λευκή γραμμή να αποτελεί μία πολυωνυμική προσέγγιση στην κατανομή.


Παρατηρούμε ότι ο «σκληρός πυρήνας» των τελευταίων 113 χειμώνων, όσο αφορά τη συχνότητα χιονοπτώσεων, είναι από 21/1 έως 10/2.

Ακολουθεί ο κυλιόμενος αριθμός ημερών χιονόπτωσης ανά χειμώνα σε 30-ετίες. Ένα πολύ ενδιαφέρον γράφημα που δημιουργήθηκε μετά από επισήμανση του Νίκου Γκίκα. Παρατηρούμε πως βρισκόμαστε σε ένα ελάχιστο. Αξιοσημείωτη άνοδος τη δεκαετία του 50, κάτι που διαπιστώνεται και παραπάνω.======================================================

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΨΥΧΡΩΝ ΕΙΣΒΟΛΩΝ

(Θα αναρτηθεί όταν ολοκληρωθεί η έρευνα)

======================================================

ΨΥΧΡΕΣ ΕΙΣΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

(Θα αναρτηθεί όταν ολοκληρωθεί η έρευνα)

======================================================

Ακολουθεί ένας συγκεντρωτικός χάρτης όπου σημειώνονται τα κέντρα των επιφανειακών χαμηλών και υψηλών πιέσεων σε διάφορους μεγάλους χιονιάδες της Αθήνας, οπότε μπορούν να βγουν και κάποια συμπεράσματα όπως αυτά που προαναφέρθηκαν παραπάνω.


==========================================================

Στο φύλλο της 21/01/2012, της εφημερίδας "Καθημερινή", το άρθρο του Κ. Δημήτρη Ρηγόπουλου, φιλοξένησε αφιέρωμα στο παρόν αρχείο χιονοπτώσεων:==========================================================

17 σχόλια:

Maria Di είπε...

Εξαιρετικό! Καλή συνέχεια!

John είπε...

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!
Γιάννης-Λουτράκι

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Ευχαριστώ πολύ! Μαρία, τα εύσημα και σε σένα! Πάμε για τα μελλοντικά χιόνια τώρα ;)

thomas είπε...

μπραβο!!! δεν εχω λογια...

Λεωσθένης είπε...

Καλή δουλειά!
Ευχαριστούμε!

dubnsnow είπε...

δεν ήξερα ότι αυτά τα μωβ-ροζ χρώματα μπορούν να φτάσουν στην Ελλάδα, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δουλειά. Πολύτιμη στις δύσκολες μέρες των γιαλαντζί χειμώνων των τελευταίων ετών.

MeteoJohn είπε...

Χρήστο μήπως θυμάσαι την ημερομηνία που χιόνισε στο κέντρο το 1983; Ρωτάω γιατί ανακάλυψα μια φωτογραφία μου με χιόνι στο Λουτράκι που γράφω από πίσω "Γενάρης 1983"

MeteoJohn είπε...

Πάντως η μάνα μου λέει ότι ήταν Πρωτοχρονιά!
Τα αρχεία του Metepciel τη δικαιώνουν!

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Έτσι είναι Γιάννη, 1/1/1983 και καταγράφεται και παραπάνω στις πρωτοχρονιές και τα χριστούγεννα που έχει χιονίσει :)

Nik George είπε...

πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά..οι 2 μεγαλύτεροι χιονιάδες από αυτούς που αναφέρονται παραπάνω στην Αθήνα ήταν αυτός στις 10 Φλεβαρη 1911(28 Γενάρη με το παλιό ημερολόγιο)και εκείνος στις 15 Φλεβάρη 1934..οι 2 αυτοί χιονιάδες από τα δημοσιευματα των ημερών στις εφημερίδες ειχαν τρομερά πολλά κοινά στοιχεία...το peak της χιονόπτωσης ξεκίνησε στις 9 την νύχτα της προηγουμένης και συνεχίστηκε για 18 ώρες σταματώντας στις 3 το απόγευμα και στις 2 περιπτώσεις...όμως υπάρχουν άλλοι 2 ισάξιοι τρομεροί ιστορικοί χιονιάδες στην Αθήνα που δεν αναφέρονται στους χάρτες που βλέπω αναρτημένους..ειναι εκείνοι στις 22-23 Φλεβάρη 1929 και ο αλλόκοτος ασύληπτος όψιμος χιονιάς στις 28 Μαρτίου 1931...το παράδοξο ειναι ότι και οι 2 αυτοί χιονιάδες δεν δικαιολογούνται με βάση τις θερμοκρασίες στα 850hp..όμως ο μεγάλος χαμός στην Αθήνα επιβεβαιώνεται από τα δημοσιευματα και τις φωτογραφίες στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας....

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Nik George, ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου και τις πολύ σημαντικές και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες & πληροφορίες σου! Ακριβώς επειδή υπάρχει μία χωρική απόκλιση στους μετεωρολογικούς χάρτες αρχείου, έχουμε περάσει σε μία 2η φάση ελέγχου (εξίσου επίπονη) του ελέγχου των εφημερίδων μέρα προς μέρα για κάθε χειμώνα από το 1900 και μετά, ώστε να βρεθούν ημερομηνίες που έχει σημειωθεί χιονόπτωση αλλά δεν "φαινεται" στους χάρτες. Τις 3 ημερομηνίες που αναφέρεις (22,23/2/29 και 28/3/31) τις έχουμε εντοπίσει, μαζί με διάφορες άλλες, έχουν καταγραφεί και θα περαστούν στην επόμενη ανανέωση του αρχείου αυτού.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ είπε...

Χρήστο καλησπέρα και μπράβο για μια ακόμα φορά.. Διαβάζοντας το βιβλίο "κατάλογος των φυτών του εθνικου κήπου και συνοπτική περιγραφή της εξέλιξης και της κηποτεχνικής μορφής του" υπό Νικολάου Ταμβάκη -Δ/ντη του Εθνικού Κήπου, 1981, εντόπισα αναφορά για μεγάλη χιονόπτωση στις 3-4-1931 που προκάλεσε ζημιες στα δέντρα από το βάρος του χιονιού...
επίσης για μεγάλο παγετό το 1850 (-7.5 β. κελσίου)που κατέστρεψε ακόμη και ελιές..
αξιολόγησε τα...
Αχιλλέας Θεοχάρης

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Αχιλλέα καταρχάς σε ευχαριστώ και κατά δεύτερον πολλά μπράβο διότι είναι μία ημερομηνία που μου είχε υποδείξει και ο Γ. Στυλιανάκης και ότι θα υπάρχει στα αρχεία του Εθνικού Κήπου! Είναι η 3η επιβεβαιωμένη χιονόπτωση για το μήνα Απρίλιο στην Αθήνα! Να είσαι καλά!!!

Λεωσθένης είπε...

Συγχαρητήρια για την πολύ καλή προσπάθεια! Είναι πράγματι ένα ψαγμένο άρθρο.

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Ευχαριστώ πολύ Λεωσθένη! Προσπαθούμε, θέλει ακόμη φτιάξιμο και ήδη υπάρχουν αρκετές διορθώσεις που εκκρεμούν. Ελπίζω ως τη πρωτοχρονιά να εισάγω τα νέα στοιχεία.

Γιάννης Καρατασάς είπε...

Θερμά συγχαρητήρια φίλε μου για την υπέροχη δουλειά σου! Πραγματικά με έχουν συνεπάρει τα σπουδαία αφιερώματά σου, ορισμένα από αυτά μου θύμισαν έντονα το παρελθόν! Έχω μάθει εξαιρετικά πράγματα, τα οποία έψαχνα, καθότι μου αρέσει πολύ η συγκριτική ανάλυση, τα στατιστικά κλπ... Πρόσθεσα το blog σου στους σελιδοδείκτες μου. Εύχομαι να συνεχίσεις το χόμπι σου έτσι και ακόμα ανώτερα... Εύγε!

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Φίλε Γιάννη, πολλά ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια. Τα θεωρώ μεγάλη τιμή, διότι αυτά που γράφεις είναι και ο κεντρικός μου στόχος :-) Και γω ταξιδεύω μέσα από την έρευνα και μαθαίνω πάρα πολλά πράγματα που, δυστυχώς μέσα από τα, ακόμη και σήμερα, αποδεδειγμένα πλέον ελλιπή, αρχεία αρμόδιων φορέων και οργανισμών, δεν ήξερα. Μόλις έχω μια ικανή διασταύρωση - επαλήθευση για το αρχείο αυτό (κυρίως για τα παλαιότερα χρόνια), θα το παρουσιάσω και φυσικά θα είναι πάντα ανοιχτό σε εκ νέου διορθώσεις ή παρατηρήσεις.