15/11/19

Έξαρση α-μονοκερωτιδών


Τι θα λέγατε για μια έκτακτη φθινοπωρινή έξαρση μετεώρων στον νυχτερινό ουρανό; Αυτό μπορεί να συμβεί τα ξημερώματα της Παρασκευής 22/11!

Πιο συγκεκριμένα η βροχή μετεώρων των α-Μονοκερωτιδών, έχει παρουσιάσει μελετημένες εξάρσεις το 1925, το 1935 (με πάνω από 1000 μετέωρα την ώρα σε αυτές τις δυο), το 1985, το 1995 (με 700 και 400 μετέωρα/ώρα αντίστοιχα) και σύμφωνα με τους ερευνητές Esko Lyytinen και Peter Jenniskens αναμένεται να υπάρξει έξαρση ξανά (από 100 ως 400 μετέωρα/ώρα), τα ξημερώματα της Παρασκευής 22/11, γύρω στις 6 το πρωί ώρα Ελλάδος και μέχρι την ανατολή του Ηλίου (0712 για τις 22/11). Για σύγκριση, η γνωστή βροχή μετεώρων του Αυγούστου, εκείνη των Περσειδών, δίνει έως 100 μετέωρα/ώρα, σε μια χρονιά με κανονική δραστηριότητα.

Πως θα την δω; Η έξαρση αυτής της βροχής έχει μικρό χρονικό παράθυρο. Αναμένεται να συμβεί από τις 6 το ξημέρωμα ώρα Ελλάδος ως την ανατολή του Ηλίου, στις 22/11 και το πόσα μετέωρα τελικά θα δούμε, εξαρτάται από το πώς θα διέλθει η Γη μέσα από το νέφος των υπολειμμάτων σκόνης που θα δώσουν την βροχή (προφανώς τα έτη 1925 και 1935, διήλθε από την κεντρική περιοχή του νέφους αυτού). Πολύ πρωινό και έγκαιρο ξύπνημα λοιπόν, με το λυκόφως να αφήνει κάποιο χρονικό περιθώριο για καλή παρατήρηση, εφόσον συμβεί η έξαρση.

Το ακτινοβόλο σημείο είναι στον αστερισμό του Μονόκερου (κοντά στον Ωρίωνα) και εκείνη την ώρα θα βρίσκεται Δ-ΝΔ στον ουρανό μαζί με τον Ωρίωνα που θα οδεύει προς την δύση του. Μια ιδέα για να γλιτώσετε και το λυκόφως, είναι να έχετε πλάτη την ανατολή και να εστιάσετε κυρίως προς τον νότιο και δυτικό ουρανό αλλά και προς το ζενίθ σας. Εννοείται πως θα πρέπει να βρίσκεστε σε περιοχή σκοτεινή, μακριά από πόλεις, χωριά και τεχνητό φωτισμό κάθε είδους ώστε να συνηθίσουν τα μάτια σας στο σκοτάδι και να μπορείτε να διακρίνετε την μαγεία του νυχτερινού ουρανού.

Προσομοίωση της περιοχής του ακτινοβόλου σημείου προς τον νοτιοδυτικό ορίζοντα τα ξημερώματα της 22/11 στις 0630. Πηγή χάρτη.

Θα έχει φεγγάρι εκείνο το βράδυ; Θα έχει, αλλά δεν θα αποτελέσει ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς θα οδεύουμε προς την νέα σελήνη και η λαμπρότητά του θα είναι γύρω στο ~23%. Το φεγγάρι θα ανατείλει λίγο μετά τις 2 τη νύχτα.

Και ο καιρός; Μπορείτε να τον παρακολουθείτε για όποιο σημείο θέλετε από εδώ https://freemeteo.gr/kairos/athina/7-imeres/meteogramma/?gid=264371&language=greek&country=greece ελπίζοντας να έχει ελάχιστα ή καθόλου νέφη.

Περί της έξαρσης: https://www.meteornews.net/2019/11/06/likely-alpha-monocerotids-amo246-outburst-on-the-morning-of-november-22-2019/

Δημοσίευση για τις αναμενόμενες μελλοντικές εξάρσεις: http://aurigid.seti.org/AA1997.pdf

Άρθρο για όλες τις αναμενόμενες μελλοντικές εξάρσεις ως το 2100: https://antisimvatikos.blogspot.com/2018/04/6-2100.html

Άρθρο του Sky & Telescope για την συγκεκριμένη έξαρση: https://www.skyandtelescope.com/astronomy-news/observing-news/intense-meteor-outburst-expected-alpha-monocerotids/

Φωτογραφία: https://doudoulakis.blogspot.com/

-------------------------------------------------------

Τελικώς, δεν υπήρξε η αναμενόμενη συχνότητα μετεώρων στην έξαρση αυτής της βροχής, αν και τα μετέωρα που παρατηρήθηκαν (κυρίως στις ΗΠΑ όπου ήταν και ευκολότερη η παρατήρηση, καθώς εκεί το φαινόμενο συνέβαινε μετά την δύση του ηλίου) ήταν περισσότερα από το σύνηθες. Μια χαρακτηριστική εικόνα από ένα πολύ λαμπρό μετέωρο της «βροχής» αυτής, από το Cape Fear στις ανατολικές ΗΠΑ.

Φωτογραφία: Sam Blount / Πηγή: Τα φυσικά φαινόμενα

Δεν υπάρχουν σχόλια: