15/11/19

Τα «απρόβλεπτα» λένε πως είναι και τα καλύτερα...


Αν και όχι εντελώς απρόβλεπτο, μάλλον υποτιμημένο θα το έλεγα καθώς σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση και αν δεν είχαν προηγηθεί οι καταιγίδες και οι βροχές πριν 2 μέρες, ίσως να υπήρχε περισσότερη προσοχή στις ενδείξεις.

1) Ένδειξη πρώτη: Η SWT (Short Wave Τrough) στο ισοβαρικό επίπεδο των 500 hPa, περνούσε το απόγευμα από ΝΔ προς ΒΑ πάνω από την περιοχή μας.

Πηγή Χάρτη: WeatherOnline.co.uk

2) Ένδειξη δεύτερη: Η άπνοια στα χαμηλά στρώματα ή το ασθενές νοτιαδάκι που τα τροφοδοτούσε διαρκώς με επαρκή υγρασία. Έχει ενδιαφέρον να δει κάποιος την σύγκριση των μετεωγραμμάτων ανάμεσα σε 3 περιπτώσεις... την χθεσινή (14.11.2019), εκείνη ακριβώς πριν 5 χρόνια (14.11.2014) και εκείνη στις 24.10.2017. Έχω γράψει κάποιες σημειώσεις πάνω στην εικόνα. Από αυτά κρατάω την είσοδο των ψυχρότερων αερίων μαζών ψηλά, τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά για το ανεμολογικό πεδίο και την διάτμηση του ανέμου καθ'ύψος.

Πηγή μετεωγραμμάτων: WetterZentrale

3) Ένδειξη τρίτη: Το γεγονός ότι ο καιρός συνεχίζει να έχει ασυνήθιστα "τροπικά" χαρακτηριστικά με πολύ υψηλές θερμοκρασίες (μέγιστες 22-23 βαθμοί) για την εποχή. Δηλαδή δεν έχει "κρυώσει" ακόμη παρά την διαταραχή που έλαβε χώρα την προηγούμενη μέρα. Αυτό, είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε πλέον όσο "ξένο" και αν μοιάζει για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη.

4) Ένδειξη τέταρτη: Η ευκολία με την οποία δημιουργούνταν επιβλητικά TCu για ένα μεγάλο τμήμα της ημέρας στην Πάρνηθα (τουλάχιστον, όπου είχα οπτική επαφή). Αυτό είναι ένα προφανές "κάλεσμα" σε κάθε καιρόφιλο, όμως η διάλυσή τους το απόγευμα μάλλον συνέβαλε καθησυχαστικά. Η ακόλουθη φωτογραφία είναι από τον Στέλιο Φουρτουλάκη (Meteoclub.gr) το μεσημέρι προς τα βορειοανατολικά.


Γύρω στις 1830 το απόγευμα άρχισε να αναπτύσσεται ταχέως ένα σύμπλεγμα πυργοειδών σωρειτών στο δυτικό λεκανοπέδιο προς τα όρη Αιγάλεω και Ποικίλο. Ταχύτατα μετατράπηκαν σε υπερμεγέθη σωρειτομελανία δίνοντας κεραυνούς και άκρως εντυπωσιακά αλλά και επικίνδυνα bolt from the blue! Εδώ βλέπετε την εξέλιξη της καταιγίδας από τις 19 ως τις 21 μέσω των καμερών του ΕΑΑ στην Πεντέλη.


Στο ακόλουθο βίντεο βλέπουμε την εξέλιξη της καταιγίδας μέσω του radar του WetterOnline (η ώρα αναγράφεται πάνω αριστερά), με εικόνες που μου παρείχε ο Χρήστος Παπασούλης τον οποίο και ευχαριστώ!



Παρατηρήστε σε αυτό το βίντεο, την απόκλιση του κυττάρου δεξιότερα από το προβλεπόμενο Storm Direction (267 μοίρες, δηλαδή από Δ-ΔΝΔ προς Α-ΑΒΑ). Το κύτταρο κινείται προς ΝΝΑ-ΝΑ-ΑΝΑ. Κρατήστε το αυτό για την ώρα.

Στο ακόλουθο βίντεο βλέπουμε ένα σύντομο χρονογράφημα από φωτογραφίες που τράβηξα από την περιοχή μου (Κέντρο - Κυψέλη), πριν οι κεραυνοί γίνουν επικίνδυνοι και για μένα. Παρατηρήστε την περιστροφή ολόκληρου του κυττάρου όπως και την flanking line πριν καλυφθεί από την βάση του νέφους.



Το έχω βάλει σε επανάληψη 6 φορές ώστε να είναι ευκολότερο να δείτε τα χαρακτηριστικά του.

Όπου έπεσε βροχή, ήταν ραγδαία, συνοδευόμενη από πολύ χαλάζι. Στην Κυψέλη έπεσαν 16 mm σε ελάχιστα λεπτά συνοδεία εκκωφαντικών κεραυνών και άφθονου χαλαζιού. Στον σταθμό στο Γκάζι, η ραγδαιότητα πλησίασε τα 400 mm/h


Ήταν υπερκύτταρο; Τα χαρακτηριστικά του (μεγάλη διάρκεια, ταχεία ανάπτυξη, δεξιά απόκλιση σε σχέση με το Storm Dir., στροβιλισμός ολόκληρης της καταιγίδας, απόπειρα για funnel, ύπαρξη εμφανούς flanking line και γραμμώσεων, μεγάλες ραγδαιότητες και χαλάζι) παραπέμπουν σε non-tornadic supercell. Ωστόσο και παραπάνω έχω βάλει ένα ερωτηματικό, διότι θέλω να μαζέψω κάποια στοιχεία ακόμη, τα οποία και θα παραθέσω εδώ σε μελλοντικό χρόνο.

Εντυπωσιακά αυτά που συνελήφθησαν, ωστόσο ακόμη πιο εντυπωσιακά αυτά που "χάθηκαν"!


-----------------------------------------------------------------------

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες πολύ καλών φίλων. Θα προστεθούν και άλλες εν καιρώ. Για περισσότερα, ακολουθήστε τον σύνδεσμο στο όνομά τους.

-----------------------------------------------------------------------

Οι ακόλουθες από Γιάννη Μάνεση


Οι ακόλουθες από Χρήστο Παπασούλη


Η ακόλουθη από Γιώργο Μητρόπουλο


Η ακόλουθη από Μιχαήλ Καρδαμάκη (στο blog του υπάρχουν εικόνες όπου φαίνεται, εκτός των άλλων, καθαρά το υπερκύτταρο με την flanking line)


H ακόλουθη από Αντώνη Λυρά


Η ακόλουθη από Αλέξανδρο Φιλιππόπουλο


Οι ακόλουθες από Βασίλη Ζαφειρούδη


Οι ακόλουθες από Γιάννη Δραβίλα


Η ακόλουθη από Στράτο Αυγερινό




Δεν υπάρχουν σχόλια: