25/10/17

ΤΙ ΗΔΟΝΗ!


2 bolt from the blue τερματίζουν στον αστικό ιστό

==========================================================

Ανανέωση: 29/10/2017

Μια επική νύχτα καιρικού θεάματος απόλαυσαν όσοι είχαν στραμμένο το κεφάλι τους σε οποιοδήποτε σημείο του ορίζοντα του λεκανοπεδίου, από αργά το απόγευμα της 24ης Οκτωβρίου ως και το πρωί της 25ης. Προσωπικά είχα τη τύχη να είμαι μαζί με Θανάση Παπαθανασίου, Δημήτρη Σαγιάκο, Αντώνη Λυρά, Στέλιο Φουρτουλάκη & Ανδριάννα Μπαλτουμά, ενώ ανατολικά είχαν "ακροβολιστεί" ο Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος με τον Γιώργο Τζεβελέκο σε διαφορετικά σημεία!

Τα προγνωστικά στοιχεία ήταν σαφή & ξεκάθαρα δεδομένης και της εποχής. Αποκομμένη λίμνη ανώτερης τροπόσφαιρας (cut-off low) εισέρχεται στην ελληνική επικράτεια από τα ΒΔ. Η κάθοδος της προς τα νότια σηματοδοτούσε την απογείωση της αστάθειας και στη περιοχή μας από το απόγευμα της Τρίτης και ως το μεσημέρι της Τετάρτης χοντρικά, οπότε και θα είχαμε το "κυρίως πιάτο". (Πηγή 1ης εικόνας, πηγή των άλλων δυο).


Η κατάσταση, το απόγευμα της Τρίτης προϊδέαζε για το τι θα ακολουθούσε. Αναπτύξεις με το παραμικρό.


Αργότερα, εδώ ίσως υπήρξε απόπειρα ανάπτυξης LP Supercell (το κεντρο-αριστερο Cb), καθώς η βάση, η μορφή, οι γραμμώσεις και ο στροβιλισμός που σμίλευσε τις γραμμώσεις αυτές ήταν ίδια.


Λίγο πριν το πάρτι και μια οπή στον ήδη συννεφιασμένο ουρανό, δημιουργεί μια ψυχεδελική αντανάκλαση στο Σαρωνικό. Οι πρώτες βροχοκουρτίνες επίσης ορατές.


Στη συνέχεια υπήρξε ανάφλεξη πρώτα στον ανατολικό ορίζοντα, μετά στον δυτικό με το supercell (λεπτομέρειες παρακάτω), και στη συνέχεια ΠΑΝΤΟΥ! Στο ακόλουθο σύντομο timelapse, φαίνεται η εκκίνηση με δυο από τους αναρίθμητους πυρήνες, Α-ΒΑ του λεκανοπεδίου:



Ακολουθούν μόνο αυστηρά επιλεγμένες φωτογραφίες (για τεχνικούς λόγους)



Το funnel cloud από το supercell που διέσχισε ολο τον δυτικό ορίζοντα.


Απολαυστική η δομή του!


Εμείς βλέπαμε τη πλάγια-πίσω πλευρά του, με τη "καθαρή" από υετό, βάση. Πίσω από το "τείχος" (flanking line) υπήρχε ο μεσοκυκλώνας. Σχηματικά...


Η πορεία του από την αρχή ως το τέλος του, φαίνεται στο ακόλουθο timelapse:



Εκτός των άλλων, παρατηρήθηκαν και αρκετές πράσινες λάμψεις εντός του συγκεκριμένου νέφους, δείγμα, όπως έχουμε δει και παλαιότερα, του χαλαζιού που έφερε.

Το πρώτο fireball. Σύμφωνα με μαρτυρίες, κατέστρεψε με μιας 1-3 κολώνες! Το είδαμε με τα μάτια μας. Κράτησε μερικά δευτερόλεπτα η λάμψη στο έδαφος, αμέσως μετά το κεραυνό!



Αν βυθιστήκατε στο σκοτάδι για λίγη ώρα εκεί προς τα νότια, τότε να ο υπαίτιος... διπλό fireball στον Υμηττό (σε πυλώνες όπως μπορεί να διακρίνει κάποιος), μετά από κεραυνικό πλήγμα. Μετά είδαμε το νότιο λεκανοπέδιο στο σκοτάδι για ένα τέταρτο περίπου (μέχρι να επανέλθει σχεδόν πλήρως)!


Στο ακόλουθο βίντεο, φαίνεται τι ακριβώς συνέβη:



2 σχόλια:

Unknown είπε...

Εντάξει Χρήστο,δεν εχω λογια για την απίστευτη δουλειά που κάνατε!Εύγε στο team!Άκρως συναρπαστική νύχτα!Μόλις είδα την inflow tail κατάλαβα αμέσως ότι πρόκειται για supercell...Πώρωση!

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Προσπαθούμε όσο μπορούμε Φίλιππε! Να'σαι καλά φίλε! Πάμε για άλλα!! :-)