9/10/17

Με βιασύνη και φειδώ


Έντονη περιστροφή & δημιουργία wall στο πίσω μέρος

--------------------------------------------------------------------------

Η διέλευση της διαταραχής ταχύτατα πάνω από τη χώρα μας και του ψυχρού μετώπου πάνω από τη νότια Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Σαββάτου. (Πηγή)


Αν και τα μέτωπα από τα ΒΔ κατά κανόνα διακρίνονται για τη "βία" τους, ωστόσο οι πιθανότητες ήταν εναντίον μας αυτή τη φορά. Αυτό φαίνεται και στο μετεώγραμμα (διακρίνεται η διέλευση του μετώπου με την ξαφνική αλλαγή των ανέμων σε Δ-ΒΔ από ΝΝΔ) όπου στα χαμηλά στρώματα υπάρχει μη-ικανοποιητική υγρασία, ενώ και οι δείκτες αστάθειας δεν γεμίζουν το μάτι. Ωστόσο, η διάτμηση του ανέμου καθ'ύψος είναι αρκετά ικανοποιητική (ΝΝΔ ασθενής-μέτριος στην επιφάνεια, σταδιακά στρεφόμενος σε ΝΔ-ΔΝΔ πολύ ισχυρό στα μεσαία στρώματα). (Πηγή)


Με βάση αυτά τα στοιχεία, κάποιος, για τη περιοχή του λεκανοπεδίου, στη καλύτερη, θα περίμενε ένα πολύ γρήγορο, ξηρό πέρασμα με απόπειρα δημιουργίας στροβιλισμών χωρίς επιτυχία λόγω των φειδωλών δεικτών αστάθειας και της ταχείας κίνησης της διαταραχής. Όντως, αυτό συνέβη κατά τις 1730-1800 το απόγευμα. Ένα εντυπωσιακό μόρφωμα που στη μπροστινή πλευρά δέσποζε ένα shelf cloud (αν και δεν υπήρχε ιδιαίτερο outflow), στη πίσω πλευρα υπήρχαν έντονα ανοδικά και ξεκάθαρος στροβιλισμός με δημιουργία wall cloud. Καταγράφηκαν 2 funnel τουλάχιστον. Ωστόσο, δεν πρόλαβε να οργανωθεί περαιτέρω αυτό το μόρφωμα και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έδωσε καν ηλεκτρικό (!) Στις ακόλουθες φωτογραφίες, όπως φαινόταν από το Φάληρο.


Στις ακόλουθες δυο, το funnel περίπου στο κέντρο της φωτογραφίας


Οι κινήσεις που βλέπαμε (στη 1η, πάνω από τις πολυκατοικίες το wall, στη 2η με κίτρινο το funnel και με γαλάζιο η κίνηση της καταιγίδας).


Η μη-καταιγίδα (αφού δεν υπήρξε ηλεκτρικό!) καθώς έφευγε προς τα ΒΑ


--------------------------------------------------------------------------

Περνάμε στη Κυριακή. Καιρός καθαρός με διαύγεια τουλάχιστον στο 1ο μισό της μέρας. Το απόγευμα είχαμε αραιή νέφωση και παρήλια...


Το τελείωμα της μέρας σε φωτογραφία μακράς έκθεσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: