26/2/12

Εκτίμηση χιονο-εισβολής 27/2-1/3 για Αττική

Η εκτίμηση λαμβάνει υπόψη της κυρίως το 12z του GFS & του ECMWF της 26/02/2012.

ΜΕΡΟΣ Ι -- ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Χιονοθερμοκρασίες (κάτω από το οριακό -6/-6.5) στα 850 hPa θα έχουμε για το κέντρο από τo πρωί της Τρίτης έως τα ξημερώματα της Πέμπτης. H εισβολή θα κορυφωθεί θερμοκρασιακά τη Τετάρτη με -9 περίπου στα 850 hPa.

Στα 500 hPa, τη καλύτερη υποστήριξη φαίνεται να την έχουμε Τετάρτη πρωί με -37/-38. Από Τρίτη μεσημέρι ως Τετάρτη μεσημέρι είναι ένα πολύ καλό διάστημα όσο αφορά αυτό τον παράγοντα.

Η υγρασία, ήδη από τη Κ.Δευτέρα, θα είναι αρκετή σε όλα τα τροποσφαιρικά στρώματα ως τα 500 hPa και θα παραμείνει έτσι ως τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης με ένα διάλλειμμα την Τρίτη προς το απόγευμα. Μάλιστα, θα υπάρχουν και πυρήνες άνω του 90% τη Τετάρτη, στα 700-850 hPa, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό.

Οι άνεμοι θα είναι γενικά βόρειοανατολικών κατευθύνσεων και με συγκλίσεις στην Αττική ως τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης. Εξαίρεση θα είναι η μέρα της Τρίτης όπου στα 700 hPa θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς, αλλά από το βράδυ της Τρίτης - ξημερώματα Τετάρτης θα γυρίσουν, εκ νέου και σταδιακά σε βορειοανατολικούς με το Δθ της συνιστώσας των ανέμων στο στρώμα 1000-700 hPa να είναι μικρό, κάτι που αναμένεται να μεγιστοποιήσει το Aegean lake effect.

Το πάχος στρώματος 1000-500 hPa, είναι κάτω από 528 dm από το πρωί της Τρίτης έως το βράδυ της Τετάρτης. Η κορύφωση είναι το μεσημέρι της Τετάρτης με μόλις 515 dm.

Αστάθεια, θα υπάρχει τη Δευτέρα αλλά η πιο σημαντική και ενδιαφέρουσα αστάθεια θα υπάρξει τη Τετάρτη τα ξημερώματα και ως το μεσημέρι. Το προφίλ της αστάθειας δηλώνει πως θα υπάρχει ένα μέγιστο στα φαινόμενα το πρωί της Τετάρτης.

Το χαμηλό δημιουργείται πάνω από την Ελλάδα, γλύφει τη Κρήτη και μετακινείται βαθαίνοντας ως τα 995 hPa περίπου, προς Ρόδο - Κύπρο, κάτι, επίσης εξαιρετικά σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς και παλαιότερες χιονοκαιρίες με αντίστοιχη κίνηση χαμηλού.

Όλα αυτα φαίνονται στους παρακάτω χάρτες.


==========================================================

ΜΕΡΟΣ ΙΙ -- ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Ο καιρός τη Δευτερα στο Λεκανοπέδιο θα είναι βροχερός ενώ τα όποια φαινόμενα θα εξασθενίσουν προς τη Τρίτη. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ελάχιστη της Δευτέρας θα σημειωθεί τα μεσάνυχτα προς Τρίτη.

Ο καιρός τη Τρίτη θα είναι σχετικά βελτιωμένος (θα υπάρχουν σπασίματα του καιρού κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα) ωστόσο, από το πρωί και κυρίως από το μεσημέρι, όποτε υπάρχει υετός, αυτός θα είναι με μορφή νιφάδων.

Από το βράδυ της Τρίτης και ως τη Τετάρτη το μεσημέρι τουλάχιστον, αναμένεται επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα, κυρίως τη Τετάρτη το πρωί, με τα σημερινά στοιχεία, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα έντονες. Με αυτά τα δεδομένα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί χιονόστρωση ύψους 1-5 cm σε κεντρικά τμήματα του Λεκανοπεδίου (αυτά είναι λεπτομέρειες που θα κριθούν στο nowcast και στο πόση ένταση θα έχουν τελικά τα φαινόμενα αλλά και σε άλλους παράγοντες).

Από το απόγευμα της Τετάρτης αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού. Παγετός το ξημέρωμα της Πέμπτης. Αναμένονται αρνητικές ελάχιστες και σε κεντρικά τμήματα του Λεκανοπεδίου.

--------------------------------------------------------

Η διαφορά που παρουσιάζει το Ευρωπαικό, στο ίδιο τρέξιμο, είναι ανεπαίσθητη στις διατάξεις και η όποια διαφορά εστιάζεται τη Τετάρτη το μεσημέρι όπου είναι ελαφρώς χειρότερο από το gfs (οπότε θα πρέπει να περιμένουμε και το 00z run των 2 μοντέλων για ασφαλεστερα συμπεράσματα). Η χρονική ανάλυση που έχει ελεύθερη το ευρωπαικό, δεν επιτρέπει την εξαγωγή σοβαρών συμπερασμάτων ωστόσο. Η παραπάνω εκτίμηση βασίζεται κυρίως στο GFS και αποτελεί το κυριότερο σενάριο αυτή τη στιγμή.

Αν το ευρωπαικό ακολουθήσει το gfs τότε ισχύει η παραπάνω ανάλυση.
Αν το gfs ακολουθήσει το ευρωπαικό, τότε τα φαινόμενα της Τετάρτης θα είναι πολύ λιγότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: