Όσο αφορά την Αττική, είναι η 4η εισβολή που επιχειρεί να χιονίσει το Λεκανοπέδιο για αυτό το χειμώνα. Χαρακτηριστικά της είναι η σύντομη αλλά βίαιη εισβολή της στην Ελληνική επικράτεια.
Πρόκειται για ξερή, γενικά, εισβολή για την Αττική, χωρίς μεγάλες προσδοκίες αν και αυτό πάλι κρίνεται στις λεπτομέρειες. Θυμίζει πολύ την εισβολή του Ιανουαρίου (15-17/1) με τη διαφορά πως λόγω του υπάρχοντος χαμηλού αυτή τη φορά, οι πιθανότητες για υετό είναι αυξημένες.
Ωστόσο, το χαμηλό απομακρύνεται γρήγορα και δεν είναι σε πολύ ευνοική θέση για την Αττική ώστε να φέρει ανατολική συνιστώσα στους ανέμους κατά ύψος και να ενεργοποιήσει το Aegean lake effect.
Υετός από το αμερικάνικο μοντέλο προβλέπεται, κυρίως, από το απόγευμα της Πέμπτης ως τα ξημερώματα της Παρασκευής και μετά, μία "έξαρση" το μεσημέρι της Παρασκευής.
Οι αντίστοιχες θερμοκρασίες από το ίδιο μοντέλο (gfs 12z της 15/02/2012) ακολουθούν
όπως επίσης και του ευρωπαικού (ecmwf 12z της 15/02/2012).
Χιονοθερμοκρασίες για το κέντρο έχουμε περίπου από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (κάτω από το οριακό -6.7 στα 850hPa με το οποίο χιόνιζε την τελευταία φορά) ως το βράδυ περίπου της Παρασκευής, δηλαδή για 18 ώρες περίπου. Μετά, ούτως ή άλλως δεν υπάρχει υετός ελέω βορειοδυτικού ανέμου και μετατόπισης του χαμηλού ανατολικότερα.
Το πάχος στρώματος 1000-500 mb και 1000-850 mb είναι αντίστοιχα: 522-525 dm και 129-130 dm τις επίμαχες ώρες.
Η θερμοκρασία στα 500 mb βρίσκεται στους -31 τις ίδιες ώρες.
Επίσης, υπάρχει μεγάλη αστάθεια το απόγευμα προς βράδυ της Πέμπτης και σταδιακά μειώνεται ως τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής οπότε και εξαφανίζεται.
Οι συγκλίσεις των ανέμων ωστόσο είναι στη περιοχή ανατολικότερα της Αττικής, στη ΝΑ Εύβοια και στο κεντρικό Αιγαίο.
Σύμφωνα με αυτά, αναμένεται έντονη αλλαγή του καιρού προς τις απογευματινές ώρες με σταδιακή πτώση της θερμοκρασίες και υετό ο οποίος θα είναι βροχή αρχικά στο Λεκανοπέδιο και ως τα μεσάνυχτα, υπο τη προυπόθεση εξάρσεων θα καταφέρει να μετατραπεί σε νιφάδες. Ωστόσο η περίπτωση είναι πολύ οριακή. Αργότερα προς τα ξημερώματα, τα φαινόμενα φαίνεται να σταματούν για το κεντρικό Λεκανοπέδιο και πιθανολογείται μία έξαρση προς τις μεσημβρινές ώρες οπότε και οι άνεμοι στρέφονται σχεδόν σε βόρειους δίνοντας έναν πυρήνα υγρασίας στη περιοχή 950-700 hPa ενώ η Τ στα 850 hPa θα είναι, την ίδια περίοδο, η ελάχιστη δυνατή αυτής της εισβολής, κοντά στους -7.5. Ως το βράδυ της Παρασκευής, τα όποια φαινόμενα θα έχουν σταματήσει στις κεντρικές περιοχές.
-------------------------------------------------------------
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η εισβολή ήταν πολύ σύντομη. Ο υετός το απόγευμα ήταν λίγος σε μορφή βροχής αρχικά στο κέντρο και χιονόνερου αργότερα αλλά ως τις 9-10 περίπου είχε σταματήσει. Οι νιφάδες έφτασαν ως τα βόρεια και ανατολικά προάστια (Διόνυσος, Βριλήσσια κ.λπ.). Οι βορειοδυτικοί άνεμοι μπήκαν με μανία στο Λεκανοπέδιο μετά και εξαφάνισαν τα νέφη. Κάποιος ελάχιστος υετός γύρω από τα ορεινά συνεχίζεται σήμερα κατα περιόδους. To μεσημέρι, υπήρξε αυτή η μικρο-έξαρση που φαινόταν στα μοντέλα με χιονοσύννεφα να μπαίνουν και στο Λεκανοπέδιο χαρίζοντας νιφάδες και στη Κυψέλη για λίγη ώρα.
Ο ΒΔ άνεμος σκοτώνει κάθε ελπίδα για υετό και είναι νεφοδιώκτης για το Λεκανοπέδιο. Δείτε το μετεώγραμμα 00z της 17/02/2012, πως ο ΒΔ σήμερα δίνει λιακάδα και στη καλύτερη "σπασμένη συννεφιά" στο κέντρο.
Την τελευταία στιγμή, τα μοντέλα έκαναν στροφή σε αρκετά δυτικότερες συνιστώσες σε σχέση με χτες και σε αυτές τις περιπτώσεις, λίγες μοίρες κάνουν τη διαφορά. Πάντως, το 6z είναι πιο ελπιδοφόρο βλέποντας "καλύτερα" αυτή την έξαρση του μεσημεριού και προς το κέντρο. Η ανώτερη θερμοκρασία με την οποία έπεφταν νιφάδες, ήταν +7 βαθμοί αρχικά, με γρήγορη πτώση στους +5 και υγρασία κοντά στο 40%.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου