28/1/12

Εκτίμηση Χιονιά 29/1-2/2


ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ -- Τελευταία καιρικά στοιχεία σύμφωνα και με το 12z GFS, 12z ECMWF της 28/1/2012

Σάββατο, Κυριακή η θερμοκρασία στα επίπεδα της Παρασκευής. Ημέρες βροχερές γενικά με ασθενή φαινόμενα.

Δευτέρα, Τρίτη, Τέτάρτη και ίσως Πεμπτη ξημερώματα αναμένονται χιονοπτώσεις κατά διαστήματα σε όλο το Λεκανοπέδιο.

Από Δευτέρα βράδυ ως Τετάρτη μεσημέρι, το κεντρικό διάστημα του χιονιά, όσο αφορά και τις θερμοκρασίες. Σύμφωνα με το ακόλουθο διάγραμμα, από Κυριακή βράδυ-Δευτέρα πρωί, οι χιονοπτώσεις θα μπουν στο Λεκανοπέδιο από τα βόρεια προάστια (γαλάζιο). Από Δευτέρα μεσημέρι, χιονοθερμοκρασίες αποκτά και το κέντρο και σταδιακά όλο το Λεκανοπέδιο ως τα νότια (μωβ). Αυτό συνεχίζεται ως Τετάρτη μεσημέρι με διαλλείμματα (λευκό). Τα "ανοίγματα" του καιρού, φαίνονται κυρίως τη Τρίτη. Από το απόγευμα της ίδιας μέρας ωστόσο και μέχρι τη Τετάρτη το μεσημέρι, φαίνεται η κορύφωση των όποιων φαινομένων. Τώρα, τη Τετάρτη βράδυ προς Πέμπτη ξημερώματα και με βάση όσα δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, η στροφή των ανέμων σε νοτιοδυτικούς από τα 700 hPa και άνω, αφήνουν ανοιχτό ένα ενδεχόμενο για εντονότερες χιονοπτώσεις (μπλε) εκείνο το διάστημα ως και Πέμπτη ξημερώματα, οι οποίες, με τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, θα μετατραπούν σε βροχές.


Η ένταση των χιονοπτώσεων θα εξαρτηθεί. Δεν φαίνονται μέχρι στιγμής έντονες, ωστόσο εξάρσεις που θα σημάνουν και χιονόστρωση 1-5 cm στο κέντρο, δεν αποκλείονται ως τώρα. Αυτό, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε την πράξη για να το δούμε καθώς οι λεπτομέρειες θα κάνουν τη διαφορά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από τη Δευτέρα και μέσα στη μέρα σταδιακά τα χιόνια θα εξαπλωθούν από βορρά προς νότο στο Λεκανοπέδιο. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αναμένονται γύρω στο +2/-1 στα νότια παραθαλάσσια τμήματα, 0/-3 στα κεντρικά τμήματα του Λεκανοπεδίου και -2/-5 στα βορειότερα τμήματα. Οι θερμοκρασίες που θα σημειωθούν σε ολόκληρη τη χώρα θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές και σε αρκετά τμήματα της κεντρικής και βορειας Ελλάδας αναμένεται ολικός παγετός.

Η Πέμπτη, είναι μεταβατική ημέρα για την ώρα. Υπάρχουν 2 βασικά σενάρια από τη Πέμπτη και μετά: α) βελτίωση και σταδιακή Άνοιξη (80%+) β) υποτροπή της κακοκαιρίας (20%-). Αυτή τη στιγμή, το α) έχει περισσότερες πιθανότητες (80%+), αλλά αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια.

Ensembles GFS 12z===============================================Για αρχειακούς λόγους αλλά και για να έχουμε κάποια στοιχεία που, όσο αφορά τη συμπεριφορά των μοντέλων, ίσως φανούν βοηθητικά σε μελλοντικούς χιονιάδες, παραθέτω το μετεώγραμμα του GFS στις 26/01 18z


και το αντίστοιχο, όταν ο χιονιάς είχε μόλις ξεκινήσει, στις 30/01 12z


Τέλος, παραθέτω τη συμπεριφορά του GFS σε κάποια διαδοχικά τρεξίματα του απο 27/1 ως 30/1.

Δεν υπάρχουν σχόλια: