14/1/12

Εκτίμηση χιονιού 15-17/1

Ένα θρίλερ εξελίσσεται τα τελευταία 2 24ωρα όσο αφορά την πιθανότητα χιονόπτωσης στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και συγκεκριμένα για την Αττική.

Παρατηρώντας τα τελευταία 2 run του gfs, το 12Ζ και το 18Ζ της 13/1/2012 η κατάσταση φαίνεται πλέον να "κλειδώνει", όσο μπορεί να το πει κάποιος αυτό, σε αυτά που θα αναλυθούν παρακάτω.

Καταρχάς παραθέτω τα ensembles των αντίστοιχων ωρών. (πηγή: http://www.meteociel.fr/modeles/gefs.php?carte=1)



Παρατηρούνται τα εξής:

Στα 850 hPa η θερμοκρασία θα βρίσκεται, κατά μέσο όρο στους -9 και αυτό φαίνεται εδώ και αρκετές μέρες.
Στα 500 hPa για πρώτη φορά στο 18Ζ, όλα τα μέλη δίνουν θερμοκρασία κάτω από -30 και μάλλον πάμε για -34 από ότι δείχνει και ο μέσος όρος των σεναρίων.
Υπάρχει συγχρονισμός του, όποιου, υετού με τις ώρες που θα υπάρχουν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Ο υετός, αυξήθηκε στο 18Ζ ξανά. Γενικότερα, από το 6Ζ της ίδιας μέρας, υπάρχει αύξηση των πιθανοτήτων για υετό τις κρίσιμες ώρες. Ο μέσος όρος των σεναρίων αφήνει ελπίδες.
Ταυτοχρόνως, από το 6Ζ, έχει αυξηθεί και η αστάθεια που προβλέπει το μοντέλο.
Το gfs run που φαίνεται να είναι από τα πιο απαισιόδοξα σενάρια ως προς τον υετό, δίνει κάποιο υετό το κρίσιμο διάστημα από Δευτέρα απόγευμα ως Τρίτη πρωί.
Το πάχος σε αυτό το σενάριο είναι κοντά στα 515-520 dm σταθεροποιημένο στα τελευταία 3 σερί τρεξίματα του μοντέλου.


Σύμφωνα με αυτά αλλά και βασιζόμενος στην όποια εμπειρία από παλαιότερες χιονοπτώσεις, πιθανότατα, ο καιρός θα εξελιχθεί στην Αττική ως εξής.

Από το Σάββατο το μεσημέρι θα έχουμε νεφώσεις οι οποίες από το απόγευμα θα δώσουν βροχή ασθενή ως ποτιστική. Βοριάδες θα επικρατήσουν από το βράδυ και η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση. Οι ελάχιστες του Σαββάτου θα σημειωθούν στο τέλος της μέρας.

Τη Κυριακή αναμένεται σχετική βελτίωση με παύση των φαινομένων μετά το μεσημέρι ενώ η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε συνεχή πτώση. Η ελάχιστη της Κυριακής θα σημειωθεί στο τέλος της ημέρας.

Τη Δευτέρα ο καιρός αρχικά θα είναι καλός και η αγωνία των χιονόφιλων στο φουλ. Ακολουθώντας τις όποιες καλές ενδείξεις υπάρχουν ως αυτή τη στιγμή, από το μεσημέρι θα υπάρχουν κλεισίματα του καιρού και στο κέντρο με σκόρπιες νιφάδες ενώ ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή επιδείνωση ως τη νύχτα, με πιθανό αποκορύφωμα τα ξημερώματα της Τρίτης. Θα υπάρχουν εξάρσεις που θα επιχειρήσουν να το στρώσουν πρόσκαιρα ως το κέντρο. Πιθανότατα 1-2 πόντοι το πολύ σε κεντρικές περιοχές και 5-10 πόντοι στα βόρεια προάστια (αναφέρομαι σε περιοχές εντός του πολεοδομικού ιστού όπως Κηφισιά, Μαρούσι) με πιθανότερο κοντά στους 5 πόντους.

Αυτή είναι μια εκτίμηση βασισμένη στην "καλή στροφή" των σεναρίων σήμερα αλλά και σε εκπλήξεις που έχουν συμβεί και στο παρελθόν με παρόμοιο καιρό. Το χειρότερο σενάριο τις κρίσιμες ώρες Δευτέρα βράδυ-Τρίτη ξημερώματα, θα έχει λίγες νιφάδες και το καλύτερο κάτι που θα θυμίσει Μάρτιο του 11. Αυτό είναι το "εύρος" σεναρίων κατά τη γνώμη μου και η παραπάνω εκτίμηση βρίσκεται κάπου στη μέση ενώ είναι συγκρατημένη.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες φαίνεται να σημειώνονται Τρίτη ξημερώματα και θα κυμαίνονται στα βόρεια προάστια από -6 ως -2, στις κεντρικές περιοχές του Λεκανοπεδίου από -2 ως +1 και στα νοτιότερα παραθαλάσσια τμήματα από -1 έως +3.

Κλείνω με κάτι ευχάριστο. Κάτι που και τον Μάρτη του 11 αποδείχθηκε τυχερό. Τον χάρτη του snowforecast όπου δίνει πιθανότητα χιονόστρωσης σε όλο σχεδόν το Λεκανοπέδιο πλην των παραθαλάσσιων τμημάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: