13/10/21

Πτώση κεραυνού στα Τουρκοβούνια και αναζήτηση σημείου επαφής και συνεπειών

Αυτές οι μέρες προσφέρονται για καταγραφές διαφόρων φυσικών φαινομένων, πέρα από τους κεραυνούς. Ψάχνοντας το υλικό από την καταιγίδα στις 11/10/2021, παρατήρησα ότι ένας κεραυνός, χτυπώντας στη νότια πλευρά των Τουρκοβουνίων, δημιούργησε πρόσκαιρα ένα "τρίγωνο φωτιάς". Έχουμε δει και παλαιότερα πως, το ηλεκτρικό ρεύμα που άγεται μέσω του κεραυνού και στο έδαφος, είναι αρκετά μεγάλο. Αυτή είναι μία εντυπωσιακή συνέπειά του. Φωτιά δεν υπήρξε καθώς έβρεχε αρκετά εκείνη την ώρα (μάλιστα φαίνονται και οι σταγόνες στη φωτογραφία, καθώς πέφτουν).

Φυσικά, αναζήτησα το σημείο επαφής του κεραυνού, ώστε να πάω από κοντά να δω τις συνέπειες. Το σημείο είναι στον κόκκινο κύκλο.


Βρήκα ένα μονοπάτι και έφτασα στο σημείο. Επίσης πέρασα και από την κάτω πλευρά του "τριγώνου". Όλη η τριγωνική περιοχή έχει σημάδια "καψίματος". Ανομοιόμορφα καμένοι θάμνοι και μικρά δέντρα. Ορισμένα, μεμονωμένα, είναι καμένα και έχουν γυρίσει ολοκληρωτικά προς την κάτω μεριά σαν να χτυπήθηκαν από υπερηχητικό κύμα.

Εδώ, το δέντρο στο "σημείο 0". Έχει τα αναμενόμενα σημάδια "έκρηξης" και καψίματος από μέσα προς τα έξω, ενώ έχει ξεφλουδίσει με εκρηκτικό τρόπο. Το εσωτερικό του έχει σκάσει ενώ τα κλαδιά τόσο σε αυτό όσο και σε θάμνους γύρω του, έχουν καεί και ξεραθεί εντελώς, από μέσα.






Το δεύτερο δέντρο που κάηκε, όπως φαίνεται από το "σημείο 0" του πρώτου δέντρου. Στο βάθος ο Λυκαβηττός από όπου συνελήφθη η στιγμή του κεραυνού.

Ο κεραυνός άφησε τα σημάδια του ανεξίτηλα στο εσωτερικό του δέντρου.


Από το "σημείο 0" και προς τα κάτω, σε ένα τριγωνικό μοτίβο, μπορεί κάποιος να δει καμένους θάμνους και ξεραμένα μικρά δέντρα, ενώ και σε μικρή απόσταση από αυτό το "τρίγωνο της φωτιάς", μπορεί να παρατηρήσει κάποιος ότι τα δέντρα φαίνονται κιτρινισμένα και ταλαιπωρημένα, σχεδόν καμένα κατά το ήμισυ. Το έδαφος έχει αποκτήσει ανομοιόμορφο κιτρινόμαυρο χρώμα από το "σημείο 0", γύρω από αυτό και προς τα κάτω.




Δεν υπάρχουν σχόλια: