20/6/19

Οι καλοκαιρινές αστάθειες στην ώρα τους.


===========================================================

Έχει ειπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά καλό θα είναι να το υπενθυμίζουμε. Στα ηπειρωτικά της χώρας μας σημειώνονται καταιγίδες το καλοκαίρι που, λόγω της έντονης αστάθειας, κατά κανόνα είναι ισχυρές, με χαλάζι και έντονα φαινόμενα. Επίσης κατά κανόνα συμβαίνουν τις θερμές ώρες της ημέρας, ως το ηλιοβασίλεμα χοντρικά. Για το λεκανοπέδιο, όπως μπορεί να δει κάποιος και στατιστικά, από τα δεδομένα της τελευταίας 20ετίας (σχεδόν), η πιο «ήσυχη» περίοδος είναι ο Αύγουστος, ενώ οι μεγαλύτερες πιθανότητες για καταιγίδες είναι τον Ιούνιο αλλά και τον Μάιο (3 ημέρες καταιγίδας ανά έκαστο μήνα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε και 0 και 1 αλλά και 5 και 6). Αυτό που αυξάνει με το πέρασμα των χρόνων, είναι η συχνότητα των έντονων φαινομένων.

Σε αυτό το σημείο, κρίνεται σκόπιμο να υπενθυμίσουμε το άρθρο περί προστασίας από τους κεραυνούς, καθώς πολλοί συνάνθρωποι μας κεραυνοβολούνται με διάφορους τρόπους, κυρίως ευρισκόμενοι στην ύπαιθρο και γενικότερα ακάλυπτοι εν ώρα καταιγίδας.

Μετά την αστάθεια στις 11 και 12 Ιουνίου, ένα ακόμη 4ήμερο αστάθειας απασχόλησε, εκτός των άλλων, και το λεκανοπέδιο αλλά και την Αττική, στις 17,18,19/6 κυρίως αλλά και 20/6 πρόσκαιρα. Τα φαινόμενα συνοδεύτηκαν από αρκετά ηλεκτρικά, ενώ αβαθείς διαταραχές στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, ήταν αρκετές για να τα προκαλέσουν.

Στους ακόλουθους χάρτες βλέπουμε τις διαταραχές στο ισοβαρικό επίπεδο των 500 hPa, για 17, 18, 19 και 20/6.

Πηγή: WeatherOnline

Στους ακόλουθους χάρτες, βλέπουμε τμήμα (όχι όλες), των εκκενώσεων στην Αττική και το λεκανοπέδιο στις 17, 18, 19/6.

Πηγή: LightningMaps.org

Ορισμένες επιλεγμένες φωτογραφίες από τις ημέρες αυτές, ακολουθούν.

===========================================================

Ξεκινάμε με την 17/6. Το μέτριο βοριαδάκι, αναμενόταν να κατεβάσει την σύγκλιση νότια του λεκανοπεδίου. Γενικότερα, στο παιχνίδι ήταν τα νότια, νοτιοδυτικά και δυτικά, ανάλογα και με την ένταση του βοριά. Πράγματι, αυτό συνέβη. Κάποιες κεραυνοφωτογραφίες (όχι videoframes), υπό δύσκολες συνθήκες (μεσημέρι, με ήλιο κατά διαστήματα από πάνω μου, με nd φίλτρο και εκθέσεις 1-2'', iso 100 και f/16).


Μία σύνθετη


Νέοι πυρήνες δυτικά την ίδια ώρα


Από τις πιο όμορφες, αν όχι η πιο όμορφη ηλιακή κορώνα που έχω δει. Καλοσχηματισμένη και έντονη...


Προχωράμε στις 18/6. Αυτήν την φορά, η μερική εξασθένηση του βορείου ρεύματος αναμένεται να έφερνε την σύγκλιση πιο μέσα στο λεκανοπέδιο, ενώ υπήρχαν οι συνθήκες για περισσότερα φαινόμενα σε περισσότερες περιοχές. Πράγματι η μέρα ξεκίνησε δυναμικά με αναπτύξεις...


Ένας μοναχικός όμορφος ιριδισμός


Η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή με ισχυρά φαινόμενα και στο εσωτερικό του λεκανοπεδίου. Ακολουθούν κάποιες κεραυνοφωτογραφίες (όχι videoframes), πάλι με τις σχεδόν ίδιες συνθήκες (nd φίλτρο και εκθέσεις 1-3'', iso 100 και f/16). Ξεκινάω με μια από τις αγαπημένες μου κεραυνοφωτογραφίες αυτών των ημερών, λόγω και του χρωματισμού στο υπόβαθρο αλλά και της πυκνής βροχοκουρτίνας δεξιά.


Άλλα στιγμιότυπα


Καταιγίδες υπήρξαν και στα δυτικά και στα νότια και στα ανατολικά και βόρειοανατολικά. Εδώ, ένας τετραπλός κεραυνός με την Ακρόπολή σε πρώτο πλάνο


Και εδώ τριπλός κεραυνός προς τα νότια


Λίγο πιο πριν, προς τα ανατολικά, μια άλλη καταιγίδα είχε ξεκινήσει εντυπωσιακά...


Το τελείωμα της ημέρας ήταν επίσης πανέμορφο με τις σκιάσεις από τα καταιγίδοφόρα νέφη στα δυτικά να ορθώνονται με εντυπωσιακό τρόπο...


Εδώ, ένα χρονογράφημα (timelapse) από το microburst/downburst στην νότια πλευρά του Υμηττού. Παρατηρήστε την ορμή με την οποία κατεβαίνει το νερό, στην νότια (δεξιά) πλευρά...



Στις 19/6, αναμέναμε λίγο ως πολύ τα ίδια φαινόμενα στις ίδιες περίπου περιοχές. Πράγματι, ξεκινήσαμε με εκρηκτικές αναπτύξεις και pileus παντού...


Το καλό δεν άργησε να ξεκινήσει στα δυτικά για αρχή.


Δείτε την κατάληξη (στο έδαφος) αυτών των 2 κεραυνών που πρέπει να έκαψαν δέντρο και θάμνο αντίστοιχα...


Μετά από λίγο, στα βορειοανατολικά, είχαμε την ατραξιόν της ημέρας... μια πολύ ισχυρή και πολύ επικίνδυνη καταιγίδα με bolt from the blue να σκάνε ακόμη και μέσα στο κέντρο! Ένας από αυτούς ακολουθεί.


Άλλα πλάνα από αυτό το τέρας


Και πάλι, κάποιες κεραυνοφωτογραφίες (όχι videoframes), με ρυθμίσεις περίπου ίδιες (nd φίλτρο και εκθέσεις 2-4'', iso 100 και f/11-16).


===========================================================

Πολλοί φίλοι, με κάποιους από τους οποίους μάλιστα είχα την τύχη και την τιμή να κυνηγήσουμε και μαζί αυτές τις ημέρες, τράβηξαν αρκετά όμορφες φωτογραφίες και εντυπωσιακά πλάνα. Εδώ παρουσιάζονται κάποιες, ενδεικτικά, ωστόσο όλοι τους έχουν πολύ περισσότερο και εντυπωσιακό υλικό! Με εξαίρεση ελάχιστες που είναι από 11-12/6, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι από το τελευταίο 4ήμερο ασταθειών. Για περισσότερα, πατήστε το σύνδεσμο στο όνομα τους! (Αναμένεται και άλλο υλικό).


Δημήτρης Σαγιάκος


Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος


Αντώνης Λυράς


Στέλιος Φουρτουλάκης - Meteoclub


Παναγιώτης Τσούρας - Βοιωτία


Ανδριάνα Μπαλτουμά


Τάσος Παλαμίδας - Βοιωτία


Αλέξανδρος Μπαγιόκος


Φίλιππος Κολποδίνος


Γιάννης Μάνεσης


Χρήστος Παπασούλης


Μιχαήλ Καρδαμάκης


Γιώργος Μητρόπουλος


Βασίλης Ζαφ. Κουρτάκης


Θωμάς Μουδούρης


Δημήτρης Καραγιάννης


Μανώλης Θράβαλος - Σάμος



===========================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: