1/8/18

ΕΝΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ…


===================================================

Ένας Ιούλιος που θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια και για πολλούς λόγους. Θα ξεκινήσω από τα καιρικά, δίνοντας μία σύντομη αναφορά των τελευταίων ημερών στις οποίες σημειώνονταν καταιγίδες και μάλιστα ισχυρές σχεδόν κάθε μέρα.

Τον Ιούλιο, κυρίως από τα μέσα και μετά, όπως και τον Αύγουστο, είναι σχετικά σπάνιο να σημειώνονται καταιγίδες, ακόμη και στα ηπειρωτικά. Όμως όποτε συμβαίνουν, αυτές είναι ισχυρές. Επίσης, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες διαταραχές για να δημιουργηθούν ισχυρά φαινόμενα. Μια αβαθής ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα, είναι περισσότερο από αρκετή. Στην ακόλουθη εικόνα, στο ισοβαρικό επίπεδο των 500 hPa, φαίνεται αυτή η κατάσταση, πάνω (και) από τη χώρα μας, με τη λίμνη αυτή να στροβιλίζεται για μέρες, δίνοντας φαινόμενα από τις 23/7 ως και το τέλος του μήνα. (Πηγή εικόνας)


Το λεκανοπέδιο, τον Ιούλιο, έχει γύρω στις 3-4 ημέρες καταιγίδας το πολύ, και 1-2 κατά μέσο όρο. Φέτος έφτασε τις 7, κάτι που δεν έχει συμβεί, τουλάχιστον από το 2002 οπότε και κατέχω αναλυτικά στοιχεία. Από άποψη υετού, επίσης τοπικά πρέπει να έχουν προσεγγιστεί ρεκόρ. Το ρεκόρ του Θησείου (91 mm το 2002), δεν πρέπει να έχει σπάσει, ωστόσο από τις 25 Ιουλίου ως και τις 29, υπήρξαν μέρες με διαδοχικές ισχυρές καταιγίδες, ραγδαιότητες της τάξης των 300 mm/h, ημερήσιους υετούς ως και άνω των 100 mm (π.χ. Βριλήσσια 26/7, 102 mm με τον μηνιαίο να φτάνει τα 230 mm), ενώ οι καταιγίδες συνοδεύονταν από σφοδρούς ανέμους. Καταιγίδες μικρής διάρκειας σημειώθηκαν στο Σαρωνικό στις 30 και σε μεγάλο τμήμα του λεκανοπεδίου στις 31/7.

Η καταιγίδα στις 25/7, επηρέασε κυρίως τις περιοχές Β-ΒΑ του κέντρου, ουσιαστικά από τα Τουρκοβούνια και τους Αμπελοκήπους και Β-ΒΑ-Α.

Στις 26/7, εκ νέου καταιγίδα επηρεάζει κυρίως τις ίδιες περιοχές, μόνο που αυτή τη φορά τα ΝΔ κράσπεδα της φτάνουν ως και το κέντρο με θυελλώδεις ανέμους. Μάλιστα τα καθοδικά ήταν εντυπωσιακά, ως αίσθηση, καθώς σε δευτερόλεπτα η αισθητή θερμοκρασία έπεσε αρκετούς βαθμούς. Εικόνα από την ανάπτυξη του τέρατος.


Στις εικόνες διακρίνεται το συμπαγές και παχύ τείχος νερού και χαλαζιού. Πολλές και οι ηλεκτρικές εκκενώσεις.


Mammatus, μετά το τέλος της καταιγίδας


Φυσικά, οι φωτογραφίες σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν περιορίζονται αυστηρά στα καιρικά φαινόμενα. Οτιδήποτε μου φανεί ενδιαφέρον, το φωτογραφίζω για να το μοιραστώ μαζί σας. Κάποιοι ιριδισμοί το πρωί της 26/7, πριν τη καταιγίδα…


και ένα distrail λίγο αργότερα, το οποίο προκλήθηκε από αεροπλάνο που πέρασε λίγο πιο πριν. Το distrail (dissipation trail), είναι το αντίθετο του contrail. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό και πολλά άλλα φαινόμενα, βλέπε εδώ.


Αλλεπάλληλα pileus προϊδέαζαν για το τι θα επακολουθήσει...


Το απόγευμα, είχαμε παρήλιο, τμήμα από άλω αλλά και κάποια mammatus από καταιγίδα στα ανατολικά...


ενώ οι κορυφές κάποιων καταιγίδων προς τις Κυκλάδες, ξεπρόβαλλαν πίσω από τον Υμηττό.


Λίγο πιο πριν, μια μεγάλη γραμμή καταιγίδων απασχολούσε την Αν. Πελοπόννησο και τη Δ. Αττική. Εικόνα από τον Χρήστο Παπασούλη και το Weather & Radar app του WetterOnline.


Το ηλιοβασίλεμα εντυπωσιακό ενώ το καταιγιδοφόρο νέφος στο βάθος, ήταν στη Δ. Πελοπόννησο (!) και μάλιστα έδωσε και τουλάχιστον 3 bolt from the blue που φάνηκαν καθαρά!


Στις 27/7 είχαμε εκ νέου καταιγίδα που επηρέασε κυρίως τα βόρεια τμήματα του λεκανοπεδίου. Εικόνα του τέρατος αυτού, από τον Χρήστο Παπασούλη


Ένα αριστερό παρήλιο συνελήφθη το απόγευμα της ίδιας μέρας από τη κάμερα της Πεντέλης.


Το βράδυ της 27/7, είχαμε και την ολική έκλειψη Σελήνης. Στην ακόλουθη εικόνα μπορούν να φανούν οι φάσεις της


ενώ λίγο πριν ή λίγο μετά την ολικότητα, κάποιος μπορεί να διακρίνει μία μπλε ζώνη στο φεγγάρι, ανάμεσα στο κόκκινο του σκοταδιού και το λευκό του φωτός.


Αυτό το μπλε προέρχεται από ηλιακό φως που περνά μέσα από τη ζώνη του όζοντος της Γης. Περισσότερα για αυτό το φαινόμενο, όπως και για πολλά άλλα, εδώ.

Στις 28/7, μία ακόμη καταιγίδα επηρέασε το λεκανοπέδιο, κυρίως τα τμήματα βόρεια και ανατολικά του κέντρου, όμως και πάλι, όπως στις 26/7 τα άκρα της επηρέασαν και το κέντρο. Και πάλι αρκετές ηλεκτρικές εκκενώσεις, χαλάζι, στροβιλισμοί. Ακολουθούν αντιπροσωπευτικές εικόνες από τον Χρήστο Παπασούλη


Στις 29/7, μία πολύ ισχυρή καταιγίδα επηρέασε ακόμη και κεντρικές περιοχές του λεκανοπεδίου. Αν και τα μοντέλα έδιναν ΒΑ άνεμο από νωρίς, αυτός δεν μπήκε ποτέ πριν το απόγευμα. Ως την ώρα εκδήλωσης της καταιγίδας υπήρχε άπνοια ή ασθενές νοτιαδάκι. Με την είσοδο της καταιγίδας μπήκε σφοδρός βορειοανατολικός, ενώ σημειώθηκε downburst και εκτεταμένες πλημμύρες. Εδώ φαίνεται το τέρας καθώς μπαίνει στο κέντρο.


Κάποιες εκκενώσεις που συνελήφθησαν (videoframes)


Ένα σύντομο βιντεάκι από το τι συνέβη στο κέντρο.



Η καταιγίδα αυτή αφήνει 56 mm στη Κυψέλη, η οποία φτάνει σχεδόν τα 80 mm για τον μήνα αυτό, κάτι που είναι ρεκόρ 10ετίας τουλάχιστον. Εικόνα εκκενώσεων, με την Αττική εξαφανισμένη, από τον Χρήστο Παπασούλη και το Weather & Radar app του WetterOnline.


===================================================

Ακολουθούν ορισμένες χαρακτηριστικές εικόνες από καλούς φίλους. Για περισσότερες εικόνες αλλά και για να επικοινωνήσετε μαζί τους, πατήστε στον σύνδεσμο πάνω στο όνομα τους!

Δημήτρης Σαγιάκος, Έκλειψη 27/7


Στέλιος Φουρτουλάκης, Meteoclub, Έκλειψη 27/7


Γιάννης Μάνεσης, Έκλειψη 27/7


Απόστολος Μιχαρικόπουλος, Έκλειψη 27/7


Ανδριάννα Μπαλτουμά, καταιγίδα 26/7


Φίλιππος Κολποδίνος, καταιγίδα 29/7


Θωμάς Μπεντούλης, καταιγίδα 29/7


Θωμάς Μουδούρης, καταιγίδα 29/7


===================================================

Και 4 επιλεγμένες φωτογραφίες αυτών των ημερών, πολύ καλών φίλων μου, εκτός Αττικής.

Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος, Μαγνησία


Αντώνης Λυράς, υδροσίφωνας, Αγ. Πελαγία, Ηράκλειο Κρήτης


Παναγιώτης Τσούρας, Βοιωτία


Γιάννης Μάνεσης, Ζάκυνθος


===================================================

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ – ΦΩΤΙΕΣ


Από νωρίς, οι καπνοί έπνιγαν το λεκανοπέδιο, λόγω της φωτιάς στα δυτικά (Γεράνεια – Κινέτα).


Ο Στέλιος Φουρτουλάκης κατέγραψε με το φακό του τη μεγάλη φωτιά από κοντά!


Οι δυτικογενείς θυελλώδεις άνεμοι, το απόγευμα μπήκαν και στο λεκανοπέδιο. Άλλη μία φωτιά, εκκίνησε από το Νταού Πεντέλης (από ότι φαίνεται, έχει βρεθεί και ο υπαίτιος). Με ταχύτατους ρυθμούς, λόγω των σφοδρών ανέμων, εξαπλώθηκε προς τα ανατολικά, στοιχίζοντας τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους στο Μάτι.

Εδώ, μπορείτε να βρείτε μία προκαταρκτική έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία.

Εδώ, μπορείτε να βρείτε μία περίληψη των σημαντικότερων στοιχείων της έρευνας αυτής.

Εδώ φαίνεται η εξάπλωση των δυο πυρκαγιών, στο δυτικό και το ανατολικό μέτωπο, από δορυφορική φωτογραφία της NASA.


Όσο για το ανθρώπινο, προσωπικό κομμάτι, από τη μία νιώθω πολύ λίγος για να πω οτιδήποτε για μια τέτοια τραγωδία, επομένως προτιμώ να σιωπώ. Από την άλλη όμως, είναι υποχρέωση όλων ημών να βρούμε λύσεις, για να μην υπάρξουν άλλες τραγωδίες όπως αυτή.

Δεν θέλω να πω πολλά από εδώ. Το μόνο που θα πρότεινα (και δεν είναι λίγοι αυτοί που το κάνουν και καλά κάνουν) είναι η αυτό-οργάνωση. Λάβετε τα μέτρα σας για όλα, για το χειρότερο δυνατό σενάριο, σαν να μην υπάρχει άλλος να σας βοηθήσει, σαν να μην υπάρχει κράτος, σαν να είστε μόνοι σας, διότι σε τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο θα είστε μόνοι σας, αλλά ίσως να χρειαστεί να βοηθήσετε και άλλους. Είστε έτοιμοι εσείς, η οικογένεια σας, το σπίτι σας, για μια πλημμύρα, μια φωτιά, ένα σεισμό, μια οποιαδήποτε καταστροφή; Έχετε σχέδιο έκτακτης ανάγκης; Σχέδιο διαφυγής σε κάθε περίπτωση; Αναγκαίες προμήθειες; Αν δεν γνωρίζετε, ζητήστε συμβουλές από ειδικούς σε αυτά τα θέματα (πυροσβέστες, στρατιωτικούς, ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών, ειδικούς στην επιβίωση, κ.α.). Αν γνωρίζετε, μεταδώστε τη γνώση αυτή και στους γείτονες σας. Αυτό-οργανωθείτε ως κοινότητα, ως γειτονιά. Καλούμαστε να σταθούμε όρθιοι από μόνοι μας, να πάρουμε τη κατάσταση στα χέρια μας για να προστατευτούμε από διάφορες ακραίες καταστάσεις που προσομοιάζουν σε πόλεμο. Ας έχουμε αυτή την ετοιμότητα και τη γνώση και ας μη τη χρειαστούμε ποτέ.

===================================================

ΚΑΙΡΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ


===================================================

3 σχόλια:

Maria Di είπε...

Εύγε! Σημείο αναφοράς και γνώσης! Όλα οργανωμένα και ευανάγνωστα!

serenata είπε...

Πολύ ενημερωτικό!

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Μαρία και serenata, σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια :-) Χαίρομαι για αυτό!