20/6/18
Τετραήμερη αστάθεια Ιουνίου
Η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας στα χρώματα της θερινής αστάθειας
==========================================================
Μια θερινή καταιγιδοσεζόν που, μέχρι τώρα, στα νότια ηπειρωτικά, ήταν πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Αιτία για αυτό, ήταν (και ελπίζουμε να αποτελέσει παρελθόν πλέον), μία πολύμηνη εμμονή στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, η οποία εν ολίγοις, ευνοούσε αποκοπή χαμηλών στην ανώτερη ατμόσφαιρα (ψυχρές λίμνες) στη περιοχή της Δ. Μεσογείου, της Ισπανίας/Πορτογαλίας/ΒΔ Αφρικής, με κορύφωση από τον Φεβρουάριο και μετά, όπως φαίνεται και στους ακόλουθους χάρτες (πηγή χαρτών).
Αποτέλεσμα αυτού ήταν, στη χώρα μας, η ανεπανάληπτη εμμονή σκονοεισβολών, η έλλειψη βροχών κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, όπως και στα νησιά, ενώ οι όποιες διαταραχές περνούσαν αυστηρά από τη Β. Ελλάδα. Αυτό, άλλαξε, τουλάχιστον πρόσκαιρα, με αυτή τη τετραήμερη αστάθεια σε όλα τα ηπειρωτικά αλλά και στα νησιά, αποτέλεσμα μιας ψυχρής λίμνης η οποία, το βράδυ της Παρασκευής έχοντας εισχωρήσει στο εσωτερικό της χώρας, μετέφερε θετικό στροβιλισμό στα ανατολικά κράσπεδα της (πηγή χάρτη).
Αυτό σήμαινε πως, από το λεκανοπέδιο υπήρχε πιθανότητα να δούμε κάποιο θέαμα στα πέριξ. Πράγματι έτσι συνέβη, καθώς για μεγάλο μέρος της νύχτας λαμποκοπούσε ο ΒΒΑ ορίζοντας, ενώ υπήρξε και πρόσκαιρη καταιγίδα προς τα ΔΒΔ τμήματα:
Καθώς η λίμνη προχωρούσε στα ανατολικά πλέον, το Σάββατο και η Κυριακή θα ήταν μέρες αστάθειας για το λεκανοπέδιο, ενώ η Δευτέρα και η Τρίτη ήταν και αυτές στο παιχνίδι. Για να τα δούμε μέρα προς μέρα.
Το Σάββατο, ήδη η 1η καταιγίδα εκδηλώθηκε τα ξημερώματα. Στις 11:40, λίγο πριν την έναρξη των μεσηβρινών καταιγίδων, είχαμε funnel cloud (πιθανόν υδροσίφωνας στο κόλπο της Ελευσίνας πιο πριν και σε φάση διάλυσης στις φωτογραφίες ή απλό funnel στη περιοχή πίσω από το Ποικίλο):
Στη συνέχεια, από τις 12 το μεσημέρι ως τις 6 το απόγευμα, αλλεπάλληλες καταιγίδες έπληξαν το λεκανοπέδιο κατά τμήματα. Τα καταιγιδοφόρα νέφη φτιάχνονταν σχεδόν άμεσα και η καταιγίδα εκδηλωνόταν τάχιστα, για να δώσει τη θέση της σε καυτό ήλιο, άπνοια, υγρασία και εκ νέου σχηματισμό ισχυρών πυρήνων, κ.ο.κ. Κάποιες χαρακτηριστικές εικόνες ακολουθούν.
Κεντρικές περιοχές δέχονται αλλεπάλληλες καταιγίδες με μεγάλη ραγδαιότητα. Ύψη υετού 20-40 mm
Κάποια videoframes από τις καταιγίδες του Σαββάτου.
Η αστάθεια συνεχίστηκε και την Κυριακή, πάλι τις ίδιες περίπου ώρες, χοντρικά από τη 1 ως τις 7, με αλλεπάλληλες καταιγίδες, χαλάζι, αρκετό θέαμα, και παρόμοια ύψη υετού. Η «ατραξιόν» της ημέρας ήταν ο μεγαλειώδης πυρήνας (ελέγχεται για το αν ήταν υπερκύτταρο, λόγω έντασης, διάρκειας, περιστροφής σε μεγάλη κλίμακα και μέσης κίνησης ελαφρώς δεξιότερα από το Storm Direction), που εισήλθε από τα δυτικά. Δείτε τη κίνηση του από το weather & radar app σε snapshots που έσωσε ο Χρήστος Παπασούλης. Τα τελευταία 3 frames δείχνουν μια δεξιά απόκλιση του κύριου κυττάρου (κίνηση προς Ν αντί προς ΝΑ).
Κάποιες φωτογραφίες ακολουθούν.
Καταγεγραμμένο fireball στο Αιγάλεω
Διπλοί κεραυνοί στο χείλος του τέρατος...
Όταν οι κεραυνοί πλησιάζουν και η βροχή δυναμώνει...
Και 2-3 videoframes...
Βίντεο που δείχνει την είσοδο του τέρατος σε γρήγορη κίνηση. Διακρίνονται και αρκετοί κεραυνοί.
Η Δευτέρα ήταν και αυτή μέρα αστάθειας, με μεγάλα ύψη βροχής κυρίως στα ανατολικά τμήματα του κέντρου (π.χ. Παγκράτι ~70 mm. Κάτι ανάλογο είχε γίνει τον Ιούλιο του 2014).
Εικόνα από την αρχή της καταιγίδας από τη κάμερα της Πεντέλης
και όμορφο απογευματινό τελείωμα με Cb προς τη δύση και παρήλιο, από την ίδια κάμερα
Η Κυψέλη, αυτό το τριήμερο κατέγραψε αθροιστικά σχεδόν 60 mm, όπως και πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου.
=======================================================
Πολλοί μάχιμοι καιρο/καταιγιδο-κυνηγοί ήταν στις θέσεις τους να καταγράψουν τα γεγονότα. Ένα πολύ μικρό τμήμα της δουλειάς τους περιλαμβάνεται εδώ. Ωστόσο, για περισσότερα ακολουθήστε το σύνδεσμο στα ονόματά τους.
Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος
Γιάννης Μάνεσης
Χρήστος Παπασούλης
Μιχαήλ Καρδαμάκης
Φίλιππος Κολποδίνος
Δημήτρης Καραγιάννης (υποψία funnel cloud 16/6/2018)
Ανδριάννα Μπαλτουμά
Thomas Meteo
Giwrgos Gkre
Και φυσικά δεν είναι οι μόνοι! Όποιος άλλος έχει υλικό και θέλει να μπει στο άρθρο, ας με ενημερώσει!
Ετικέτες
βροχή,
καλοκαιρινή αστάθεια,
καταιγίδα,
καταιγίδες Ιουνίου,
καταιγίδες στην Αθήνα,
κεραυνός,
lightning,
stormchasing,
thunderstorm
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου