25/12/17

Αρχείο Διαταραχών

Τελευταία ανανέωση: 08.05.2019

===========================================================
Χρήση (αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρου, αντιγραφή, κ.λπ.) του αρχείου/άρθρου αυτού, μπορεί να γίνεται με ενεργό link που θα οδηγεί εδώ, ενώ θα πρέπει να αναφέρεται ρητά ο δημιουργός του αρχείου (Χρήστος Ντουντουλάκης).
===========================================================

Καλώς ήλθατε στο αρχείο διαταραχών (καταιγίδων) το οποίο αφορά τη περιοχή του λεκανοπεδίου κυρίως. Είναι μία πρότυπη προσπάθεια καταγραφής σημαντικών γεγονότων σε 2 μέρη:

A) Σε έναν εύχρηστο συνοπτικό πίνακα (από το 1994 και μετά) και

Β) Σε χάρτη με τις τροχιές των καταστροφικότερων χαμηλών αλλά και άλλων παραδειγμάτων (πριν το 2012 και πίσω, ως το 1896).

===========================================================

ΜΕΡΟΣ Α: ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ [1994-2017]

Πιο συγκεκριμένα, στους παρακάτω πίνακες, αναγράφεται εν συντομία η ημερομηνία της διαταραχής, κάποια πολύ αδρά χαρακτηριστικά της, ενώ παρέχονται α) ο χάρτης με τα γεωδυναμικά ύψη στο ισοβαρικό επίπεδο των 500 hPa μαζί με τις επιφανειακές πιέσεις (πηγή: Meteociel), β) ο χάρτης των επιφανειακών συστημάτων (πηγή: Met Office), γ) Ραδιοβολήσεις ή σε ορισμένες περιπτώσεις προγνωστικά τεφιγράμματα (πηγές: severeweather.ch και weatheronline) και δ) το μετεώγραμμα (πηγή: wetterzentrale).


Ακολουθούν κάποιες παλαιότερες επιλεγμένες καταιγίδες.


===========================================================

ΜΕΡΟΣ Β: ΧΑΡΤΗΣ ΧΑΜΗΛΩΝ [1896-2012]

Στον ακόλουθο χάρτη, έχουν σχεδιαστεί οι πορείες φθινοπωρινών & χειμερινών χαμηλών που έχουν δώσει ισχυρές/ιστορικές καταιγίδες στην Αττική (για σύγκριση & μελλοντική ανάλυση). Ο αριθμός κάθε πορείας αναλύεται στον πίνακα παρακάτω. Μία πρώτη ανάγνωση δείχνει πως ένα χαμηλό σε θέση νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου είναι πολλά υποσχόμενο για Αττική (περιοχές με γκρί και κυρίως με σκούρο γκρι στον χάρτη). Επίσης, ένα χαμηλό που περνάει έχοντας την Αττική στα νότια, δύσκολα θα δώσει κάτι καλό (π.χ. 18) και θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες. Τέλος, πολλές ιστορικές καταιγίδες έχουν προκύψει από χαμηλό στη κεντροβόρεια Ιταλία από αυλώνα που εισέρχεται στη κεντρική μεσόγειο και κινούμενα πολύ αργά ανατολικά-νότιοανατολικά, συνδυάζονται με υψηλές πιέσεις δίνοντας ΝΝΔ, Ν, ΝΝΑ επιφανειακό ρεύμα στην Αττική.


Πηγή των καταιγίδων 1896-1938: Διπλωματική εργασία Μ.Νικολαίδου & Ε.Χατζηχρήστου, "Καταγραφή & αποτίμηση ζημιών από πλημμύρες στην Ελλάδα & τη Κύπρο", ΕΜΠ, 1995.

5 σχόλια:

Χρήστος Παπασούλης είπε...

Παρά πολλά συγχαρητήρια για την αφοσίωση και κυρίως την μεγάλη αφιέρωση χρόνου που απαιτεί μερικές θυσίες αλλα στην τελική το αποτέλεσμα είναι απίστευτα καλό όχι μόνο για τους ερασιτέχνες ή καιροφιλους για να μαθαίνουν η ακόμα και τρίτους αλλά και για τον ίδιο. Μπράβο Χρήστο θα βοηθήσει πάρα πολύ όλο αυτό στο μέλλον

Χρήστος Παπασούλης είπε...

Τον ίδιο που κάνει ολο αυτό το έργο*

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Να'σαι καλά φίλε σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! :-) Αυτό θέλω, να φανεί χρήσιμο.

Michail είπε...

WOW! Συγκλονιστική προσπάθεια και μεγαλειώδης η συμβολή σου στο χώρο! Ευχαριστούμε πολύ ακούραστε Χρήστο... :)

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Μιχαήλ, φίλε σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τα καλά σου λόγια! Αυτό θέλω και ελπίζω, να βοηθήσω λίγο και γω, να μπορούμε να κάνουμε λίγο ευκολότερα ακριβείς προγνώσεις :-)