25/12/17

Αρχείο Διαταραχών

Τελευταία ανανέωση: 08.05.2019

===========================================================
Χρήση (αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρου, αντιγραφή, κ.λπ.) του αρχείου/άρθρου αυτού, μπορεί να γίνεται με ενεργό link που θα οδηγεί εδώ, ενώ θα πρέπει να αναφέρεται ρητά ο δημιουργός του αρχείου (Χρήστος Ντουντουλάκης).
===========================================================

Καλώς ήλθατε στο αρχείο διαταραχών (καταιγίδων) το οποίο αφορά τη περιοχή του λεκανοπεδίου κυρίως. Είναι μία πρότυπη προσπάθεια καταγραφής σημαντικών γεγονότων σε 2 μέρη:

A) Σε έναν εύχρηστο συνοπτικό πίνακα (από το 1994 και μετά) και

Β) Σε χάρτη με τις τροχιές των καταστροφικότερων χαμηλών αλλά και άλλων παραδειγμάτων (πριν το 2012 και πίσω, ως το 1896).

===========================================================

ΜΕΡΟΣ Α: ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ [1994-2017]

Πιο συγκεκριμένα, στους παρακάτω πίνακες, αναγράφεται εν συντομία η ημερομηνία της διαταραχής, κάποια πολύ αδρά χαρακτηριστικά της, ενώ παρέχονται α) ο χάρτης με τα γεωδυναμικά ύψη στο ισοβαρικό επίπεδο των 500 hPa μαζί με τις επιφανειακές πιέσεις (πηγή: Meteociel), β) ο χάρτης των επιφανειακών συστημάτων (πηγή: Met Office), γ) Ραδιοβολήσεις ή σε ορισμένες περιπτώσεις προγνωστικά τεφιγράμματα (πηγές: severeweather.ch και weatheronline) και δ) το μετεώγραμμα (πηγή: wetterzentrale).


Ακολουθούν κάποιες παλαιότερες επιλεγμένες καταιγίδες.


===========================================================

ΜΕΡΟΣ Β: ΧΑΡΤΗΣ ΧΑΜΗΛΩΝ [1896-2012]

Στον ακόλουθο χάρτη, έχουν σχεδιαστεί οι πορείες φθινοπωρινών & χειμερινών χαμηλών που έχουν δώσει ισχυρές/ιστορικές καταιγίδες στην Αττική (για σύγκριση & μελλοντική ανάλυση). Ο αριθμός κάθε πορείας αναλύεται στον πίνακα παρακάτω. Μία πρώτη ανάγνωση δείχνει πως ένα χαμηλό σε θέση νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου είναι πολλά υποσχόμενο για Αττική (περιοχές με γκρί και κυρίως με σκούρο γκρι στον χάρτη). Επίσης, ένα χαμηλό που περνάει έχοντας την Αττική στα νότια, δύσκολα θα δώσει κάτι καλό (π.χ. 18) και θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες. Τέλος, πολλές ιστορικές καταιγίδες έχουν προκύψει από χαμηλό στη κεντροβόρεια Ιταλία από αυλώνα που εισέρχεται στη κεντρική μεσόγειο και κινούμενα πολύ αργά ανατολικά-νότιοανατολικά, συνδυάζονται με υψηλές πιέσεις δίνοντας ΝΝΔ, Ν, ΝΝΑ επιφανειακό ρεύμα στην Αττική.


Πηγή των καταιγίδων 1896-1938: Διπλωματική εργασία Μ.Νικολαίδου & Ε.Χατζηχρήστου, "Καταγραφή & αποτίμηση ζημιών από πλημμύρες στην Ελλάδα & τη Κύπρο", ΕΜΠ, 1995.

1/12/17

Αρχείο Ατμοσφαιρικών Οπτικών Φαινομένων

Τελευταία ενημέρωση: 01.01.2024

Είναι το πρώτο αρχείου του είδους του. Σε αυτό καταγράφονται όλα τα οπτικά ατμοσφαιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται στην Αττική (κυρίως εντός Λεκανοπεδίου) και φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα. Να σημειωθεί πως πριν το 2017, η μειωμένη συχνότητα οφείλεται κυρίως σε μη-συστηματική παρατήρηση. Από το 2017 και έπειτα, υπάρχει συστηματικότερη παρατήρηση.

Κατά κανόνα, τα πιο συνήθη οπτικά φαινόμενα είναι τα παρήλια και η άλως των 22 μοιρών. Όταν υπάρχουν νέφη της κατηγορίας cirrus (θύσανοι), η πιθανότητα να εμφανιστούν τέτοια φαινόμενα αυξάνει.

Δείτε ορισμένα οπτικά ατμοσφαιρικά φαινόμενα εδώ, ώστε να έχετε μια ιδέα.

Συνεισφέρετε με τις παρατηρήσεις σας στο αρχείο αυτό και βοηθήστε στην πληρότητά του! Ως τώρα με έχουν βοηθήσει με συστηματικές παρατηρήσεις τους στο λεκανοπέδιο, ο Χρήστος Παπασούλης, ο Γιάννης Μάνεσης, ο Δημήτρης Καραγιάννης, ο Πάνος Βελισσάρης, ο Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος, ο Γιώργος Μητρόπουλος, ο Δημήτρης Σαγιάκος, ο Θωμάς Μπεντούλης, ο Στράτος Αυγερινός, ο Νίκος Διολέτης και ο Θωμάς Μουδούρης τους οποίους και ευχαριστώ.