26/12/16

Χριστουγεννιάτικη φωτογραφική εξόρμηση στο Χελμό!


Ηλιοβασίλεμα παραμονής Χριστουγέννων στον Χελμό

===========================================================

Ο Χελμός αποτελεί αγαπημένο προορισμό για αστροφωτογραφία, τουλάχιστον, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο ιδανικά (κατά τη γνώμη του γραφόντος, ενδεχομένως και το ιδανικότερο, κρίνοντας από αστροφωτογραφίες άλλων εξαίρετων αστροφωτογράφων στην Ευρώπη) σημεία της Ευρώπης, από πολλές απόψεις! Ήδη τον έχουμε τιμήσει αρκετές φορές (βλέπε φωτογραφίες από το φετινό καλοκαίρι εδώ, εδώ και εδώ), και ήταν εύλογο να θελήσουμε να δούμε τη μαγεία που προσφέρει ο νυχτερινός ουρανός εκεί και τον Χειμώνα.

Βεβαίως, για να ανέβει κάποιος πάνω από τα 2 km τον χειμώνα, και να θέλει να κάνει και μια ιδιαίτερα απαιτητική εργασία, όπως η αστροφωτογραφία, θα πρέπει οι συνθήκες να είναι ιδανικές (και φυσικά οι ενδιαφερόμενοι να έχουν και χρόνο). Αυτό συνέβη τη παραμονή των Χριστουγέννων, οπότε και ο καιρός προβλεπόταν ανέφελος, η υγρασία θα ήταν χαμηλή και ο άνεμος θα ήταν οριακά δυνατός αλλά με τάση εξασθένισης. Επίσης, το στρωμένο χιόνι δεν ήταν αρκετό, ώστε να μας εμποδίσει να ανέβουμε ως το καταφύγιο (γύρω στα 2150 m). Ωστόσο χρειάστηκαν αλυσίδες, μεγάλη προσοχή και σεβασμός κατά την ανάβαση, ενώ επιχειρήσαμε να φτυαρίσουμε φρέσκους όγκους χιονιού που βρίσκονταν παραπάνω, αλλά καταλήξαμε πως θα ήταν σοφότερο να παραμείνουμε στο καταφύγιο. Όσο αφορά τη καιρική πρόβλεψη, όλα συνέβησαν όπως προβλέπονταν αν και ο άνεμος άργησε να εξασθενίσει, οπότε δεν μας επέτρεψε να κάνουμε όλα όσα θα θέλαμε. Η θερμοκρασία ήταν αρνητική μέρα-νύχτα, οπότε είχαμε ολικό παγετό. Τη νύχτα, η θερμοκρασία ήταν σταθερά στους -6 και με ριπές της τάξης των 50-60 km/h φτάνουμε σε ένα wind chill της τάξης του -18 με -20, το οποίο δεν αστειεύεται. Το βουνό, τον χειμώνα, ακόμη και σε ηλιόλουστες μέρες, δεν είναι εκδρομή ρουτίνας και εννοείται πως θέλει τον απαραίτητο εξοπλισμό και τη κατάλληλη προετοιμασία.


Προχωράμε στις φωτογραφίες. Αυτή την εικόνα αντικρύσαμε το πρωί στο καταφύγιο. Το χιόνι ήταν τραγικά λίγο για τέτοια εποχή, παρόλο που ο Δεκέμβρης θερμοκρασιακά κυλά ομαλά μετά από πολλά χρόνια.


Εδώ ο έταιρος (αστρο)φωτογράφος και πολύ καλός φίλος Γιώργος Τζεβελέκος! Φωτογραφίες από την εξαιρετική δουλειά του, μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του στο facebook αλλά και στο 500px!


Περισσότερες εικόνες από τη περιοχή τριγύρω...


H βάση του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων, από ψηλά...


Κοιτώντας βόρεια...


Πανοραμική προς τα βόρεια...


Απογευματινές φωτογραφίες, λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα. Η παλέτα της Φύσης ανεξάντλητη με αναρίθμητες αποχρώσεις του μπλε...


Ηλιοβασίλεμα με ένα ευδιάκριτο και όμορφο Green Flash στη κορυφή του ηλιακού δίσκου!


Τα απίστευτα χρώματα του ηλιοβασιλέματος στον, μερικώς χιονισμένο, χριστουγεννιάτικο Χελμό. Από τις φορές που οι φωτογραφίες δεν μπορούν να μεταφέρουν όλη τη μαγεία...


Ο Ωρίωνας όπως φαίνεται από τον Χελμό. Το ουράνιο σκηνικό κόβει την ανάσα. Και πάλι η φωτογραφία δεν μεταφέρει όλη τη μαγεία. Σπάνια θα έχει κάποιος την ευκαιρία στη ζωή του να δει αυτό το θέαμα. Το διαπεραστικό κρύο άξιζε το κόπο και ήταν κρίμα που ο αέρας δεν μας άφησε να κάνουμε περισσότερα.


Και εδώ σε έκδοση χάρτη με τα ονόματα των κυριοτέρων άστρων και νεφελωμάτων...


Το ξημέρωμα των Χριστουγέννων, καθώς επιστρέφαμε, βρήκαμε τα Καλάβρυτα παγωμένα με -7 βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: