9/5/16

1η αστροβραδιά για το 2016

Εξόρμηση στο Σούνιο το βράδυ του Σαββάτου, ξημερώματα Κυριακής 7-8/5/2016 για τη παρέα: Χ. Ντουντουλάκη, Θ. Παπαθανασίου, Δ. Σαγιάκο, Γ. Τζεβελέκο. Δυστυχώς ο καιρός δεν ήταν καλός καθώς υπήρχαν νέφη στην ανώτερη τροπόσφαιρα με αποτέλεσμα να έχουμε εμπόδια ιδιαίτερα όσοι επιχειρήσαμε αστροφωτογραφία βαθέος πεδίου. Ωστόσο έγινε μία πρώτη δοκιμή του Sigma 35 mm, f/1.4 όπως θα δείτε παρακάτω αν και ένα πλήρες άρθρο για αυτόν θα προτιμούσα να γράψω όταν γίνει μία πλήρης δοκιμή σε καθαρό ουρανό (ελπίζω σύντομα). Πέραν αυτού, αυτό το σαββατοκύριακο ήταν και η κορύφωση της βροχής μετεώρων των η-υδροχοΐδων. Ήμασταν τυχεροί να δούμε 2 το ένα εκ των οποίων πιθανότατα ήταν random. Το δεύτερο μάλιστα άφησε και εμφανές trail το οποίο εμφανίζεται ως μια γραμμή στη φωτογραφία και μπορεί να φανεί σε αυτήν αρκετά λεπτά μετά το πέρασμα του μετεώρου (βλ. φωτογραφίες παρακάτω).

================================================
Το απόγευμα
================================================

Κάποια πλάνα από το απόγευμα κοντά στη περιοχή.================================================
Το βράδυ
================================================

Τα 2 μετέωρα...


και το trail που άφησε το 2ο πίσω του...


Τα νέφη που ήρθαν μετά και κάλυψαν τη περιοχή. Στη φωτογραφία φαίνεται ο Άρης, ο Αντάρης και ο Κρόνος σαν τρίγωνο μπροστά από τον κρυμμένο Γαλαξία (αριστερά). Επίσης είναι εμφανές και το πράσινο airglow.================================================
Η δοκιμή του Sigma 35 mm
================================================

Αν και στη παραπάνω φωτογραφία, παρατηρείτε πως υπάρχουν αρκετά νέφη, παρόλα αυτά, η δύναμη του stacking (εδώ 20 φωτογραφίες) μίλησε "καθαρίζοντας" τη τελική εικόνα από αρκετά, αλλά όχι από όλα τα νέφη (π.χ. δεξιά βλέπετε κάποιες αχνές κοκκινίλες ενώ κάτω δεξιά η μαυρίλα είναι από το στρώμα των νεφών στο βάθος). Κάτω αριστερά είναι τμήμα του Γαλαξία μας ενώ στο κέντρο είναι ο Άρης, ο Αντάρης και ο Κρόνος που έχουν παραπάνω λάμψη λόγω του στρώματος των νεφών. Οι ρυθμίσεις είναι 35 mm, f/2.5, iso 1000, 3' με σύστημα οδήγησης iOptron Skytracker 2.

Δεν υπάρχουν σχόλια: