19/1/16

Αποτυχημένη ψυχρή εισβολή

Ας δούμε λίγο τι προβλεπόταν για την εισβολή 18-19/1/2016 και ας αποτελέσει και αυτή ένα ακομη λιθαράκι για τον "τοίχο" της γνώσης των ερασιτεχνών προγνωστών καιρού.


Εδώ βλέπουμε το μετεώγραμμα από το GFS (17.01.2016, 18Ζ... το 12Ζ είναι ίδιο). Γενικά βλέπει Β-ΒΒΑ ως τα 850 hPa και ΒΔ στα 700 hPa. Ικανοποιητική υγρασία σε όλα τα τροποσφαιρικά στρώματα. Καλή υποστήριξη γύρω στο -33 στα 500 hPa, αλλά κακή θερμοκρασία στα 850 hPa που μετά βίας αγγίζει το -4.7 την ώρα της βέλτιστης υποστήριξης. Στη συνέχεια, τη νύχτα πάει προς το -6 και ο άνεμος στην επιφάνεια στρέφεται σε ΒΒΔ, οπότε χαμηλότερες υγρασίες (χαμηλότερα σημεία δρόσου) θα μπορούσαν υποθετικά να υποβοηθήσουν τη κατάσταση, παρόλη την οριακή θερμοκρασία, αν υπήρχε υετός.

Τελικά αυτό που συνέβη, ήταν χιονόπτωση κατά διαστήματα πυκνή αλλά σε βορειότερα και ορεινότερα τμήματα του νομού, ενώ υπήρχε παντελής έλλειψη υετού στο λεκανοπέδιο.

Αν και η ραδιοβόληση έδειξε συντριπτική αποτυχία των μοντέλων να βρουν τις θερμοκρασίες ακόμη και λίγες ώρες πριν (π.χ. 12Ζ σήμερα με Τ850/500=-2.7/-33.7 http://weather.uwyo.edu/cgi-bin/sounding?region=europe&TYPE=TEXT%3ALIST&YEAR=2016&MONTH=01&FROM=1812&TO=1812&STNM=16716), οπότε και οι προγνώστες όσο και να προσπαθούσαν, δεν θα μπορούσαν να διακρίνουν αυτές τις λεπτομέρειες, το πρόβλημα δεν ήταν η θερμοκρασία τόσο, όσο η ανυπαρξία υετού.

Βέβαια, θα έπρεπε να το είχαμε μυριστεί:

1) από το τρόπο που πέρασε ο αυλώνας πάνω από τη χώρα μας (χοντρικά από Δ προς Α). Τέτοιες περιπτώσεις παλαιότερα συνέβαιναν σχετικά συχνά αλλά πολύ σπάνια έδιναν κάτι ιδιαίτερο. Το πιο σύνηθες ήταν απλές χιονοπτώσεις. Επίσης...

2) το "κυρίως' χαμηλό, τις επίμαχες ώρες έχει ήδη φύγει για τη Β Μαύρη θάλασσα, ενώ παρατηρήστε και τον πολύ κακό προσανατολισμό του αυλώνα από ΒΒΔ προς ΝΝΑ...


κάτι που είχε χοντρικά επαναληφθεί και στα θεοφάνεια πέρυσι με αποτέλεσμα να έχουμε λιγοστό υετό και πάλι (και ηλιοθεραπεία κατά τη διάρκεια της μέρας) και αυτός κυρίως τις νύχτες (βέβαια τότε είχαμε Τ850/500 = -9/-38 μινιμουμ και όχι συνδυασμένα). Το κρύο ερχόταν από τον ηπειρωτικό κορμό


ενώ τη τελευταία νύχτα 7-8/1 που υπήρξε η τελευταία "έφοδος" από το Αιγαίο αυτή τη φορά


παρόλη τη τραγική υποστήριξη με -20 στα 500 hPa


το sea effect έδωσε καλές χιονοπτώσεις και πρόσκαιρα πασπαλίσματα και σε κεντρικές περιοχές


Βέβαια, προσανατολισμός της LWT (βλέπε και εδώ για τον "ιδανικό" της προσανατολισμό) <---> χαμηλό σε κατάλληλη θέση <---> άνεμοι, υγρασίες, Τ δεν είναι αποκομμένα μεταξύ τους. Το κάθε επόμενο είναι συνέπεια του προηγούμενου.

Κρατάμε το μάθημα μας για την επόμενη φορά, όπως επίσης και το γεγονός ότι προγνώσεις που επαληθεύονται μετά από 36-48 ώρες, δεν έχουν πλέον αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: