9/1/15

Χιονιάς Ιανουαρίου 2015

Άκρως διδακτικός. 4ήμερος, ξεκίνησε από τις 5/1 στρώνοντας αρχικά τα ΒΠ ως και τις 8/1. Τις μέρες είχε σπασμένο/καλό καιρό κατά κανόνα και από το δύση του ηλίου χιόνιζε μέχρι τα παραθαλάσσια. Αρχικά ευνόησε το λεγόμενο "δυτικό τόξο" λόγω της σύγκλισης με τον ΒΒΔ, την επόμενη νύχτα (6 προς 7/1) ευνόησε και πιο ανατολικά τμήματα, ενώ τη τελευταία νύχτα (7 προς 8/1) είχαμε καθαρό Aegean Sea effect με εγκλωβισμό ψύχους στα κατώτερα στρώματα (1000-850 hPa) και με τον ΒΒΑ-ΒΑ άνεμο να δίνει φαινόμενα κυριως στις ανατολικές πλευρές του λεκανοπεδίου όπως και στην ανατολική Αττική όπου το έστρωσε σε διάφορες περιοχές (Λαύριο, κ.λπ.).

Περιοχές από το Ψυχικό και πάνω, χιονοστρώνονταν μερικώς ή όλικώς (από Μαρούσι και πάνω), κάθε βράδυ. Οι πιο κεντρικές περιοχές έβλεπαν μόνο χιονόπτωση με πρόσκαιρα πασπαλίσματα κυρίως τη 1η και τη 3η νύχτα, ενώ οι δυτικές ευνοήθηκαν κυρίως τη 1η και τη 2η νύχτα.

Δύσκολος χιονιάς στην εκτίμηση του. Η κύρια συγκλισιογραμμή που έδινε άφθονες χιονοπτώσεις πέρναγε από κεντρονότια Εύβοια, Κυκλάδες και κατέληγε Κρήτη. Αυτές οι 3 περιοχές είδαν και τα περισσότερα φαινόμενα. Μόλις 50 km στην ευθεία από Αττική. Ήταν μια ευκαιρία για έναν εξαιρετικό χιονιά για την Αττική, που χάθηκε.

Ένα χαρακτηριστικό του ήταν η έντονη αστάθεια και οι χιονοκαταιγίδες (πολλά ηλεκτρικά καταγράφηκαν ή εθεάθησαν) προς τα ανατολικά και βόρεια και όχι μόνο!

Αυτή τη στιγμή, το κεντρικό λεκανοπέδιο, για αυτό το Χειμώνα, έχει ήδη 7 μέρες χιονόπτωσης, (3 από τον προηγούμενο χιονιά και άλλες 4 τώρα), κάτι αναμενόμενο από τη στατιστική, καθώς η τρέχουσα 30ετία είναι πολύ μετατοπισμένη, όσο αφορά τον αριθμό ημερών χιονοπτώσεων, προς τον Φλεβάρη, σε σχέση με τις προηγούμενες 30ετίες (εκκινώντας από το 1900). Όπως είχε αναφερθεί σε παλιότερο άρθρο του 2013, αυτό σημαίνει πως είτε θα έχουμε μία εντυπωσιακή κλιματική μετατόπιση της εμφάνισης των χιονοπτώσεων προς το τέλος του Χειμώνα ή για να υπάρξει "εξισορρόπηση" σε αυτή την απόκλιση, θα πρέπει να σημειώνονται πολύ περισσότερες χιονοπτώσεις τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη για ένα διάστημα ως το τέλος της 30ετίας (το 2020), κάτι που συμβαίνει και φέτος.

Ας ξεκινήσουμε από τη πρόβλεψη του GFS. Ακολουθούν μετεώγραμμα, ensembles, για αρχειακούς λόγους.


Εξαρχής φαινόταν πως θα έχουμε δύο νύχτες με χιονόπτωση, ενώ υπηρχε πιθανότητα επέκτασης και σε 3η νύχτα (Τετάρτη βράδυ προς Πέμπτη πρωί) όπως περιγράφηκε και στην εκτίμηση και τελικά έγινε.

Παρατηρήστε τις ομοιότητες του μετεωγράμματος για τη στούπα της 1/2/2012 με το μετεώγραμμα για 7-8/1/2015. Πυρήνας υγρασίας στο στρώμα 1000-850 hPa, ΒΑ άνεμος, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στο στρώμα 1000-850 hPa, ενώ πρακτικά δεν υπάρχει υποστήριξη στα 500 hPa. Το τελευταίο όμως δεν είναι αποτρεπτικό για χιονόπτωση υπό τις παρούσες συνθήκες. Για την ακρίβεια, χθες, σύμφωνα με τη ραδιοβόληση του Ελληνικού, είχαμε -7.1 στα 850 hPa και μόλις -21.5 στα 500 hPa! Δείτε τα δύο μετεωγράμματα από τις αντίστοιχες περιπτώσεις:


Φυσικά η περίπτωση της 1/2/2012 είχε διαφορετική λειτουργία με τον Σιβηρικό, ωστόσο οι ομοιότητες στο προφίλ (καθόλου υποστήριξη στα 500 hPa, εγκλωβισμός ψύχους χαμηλά, υγρασία χαμηλά, ΒΑ άνεμος στο στρώμα 1000-850 hPa) είναι εμφανείς. Για την ακρίβεια, στη 1/2/2012, είχαμε ακόμη χαμηλότερες Τ στα 850 hPa ενώ ο άνεμος ήταν ΒΑ καθαρός και στο στρώμα των 850 hPa (σε σχέση με χθες που ήταν Β εκεί), οπότε και η στούπα στη 1/2/2012 ήταν εντονότερη και κράτησε περισσότερο.

Η ραδιοβόληση στις 6/1, 12Ζ, έδωσε από το Ελληνικό -38 στα 500 hPa και -7.3 στα 850 hPa.

Η χιονόστρωση που ανέμενε το snow-forecast.com για το διάστημα 6-9/1/2015. Φαίνεται η ζώνη των περισσότερων φαινομένων, ανατολικά προς το Αιγαίο, όπως περιγράφηκε παραπάνω.


Εδώ 3 πανέμορφες εικόνες από το ηλιοβασίλεμα και την χιονοεισβολή της τελευταίας νύχτας 7-8/1, όπως την κατέγραψε η κάμερα της Πεντέλης.


Εικόνα από τη Κυψέλη, την ώρα της έξαρσης, τα ξημερώματα στις 8/1. Να σημειωθεί πως χιόνιζε για πολλές ώρες από το απόγευμα της 7/1 ως και το πρωί στις 8/1, αλλά ασθενώς κατά βάση προς το πρωί.


Ένα βίντεο που δείχνει πλάνα από τη χιονόπτωση στη Κυψέλη (150 m) και από τις 3 νύχτες, ακολουθεί.




Δεν υπάρχουν σχόλια: