15/12/14

Χειμερινή Αστροφωτογραφία - Part II: Geminids Meteor Shower

Ένα από τα αγαπημένα spot της ομάδας αστροφωτογραφίας (Χρήστος Ν. Θανάσης Π. Δημήτρης Σ.), το Σούνιο, δεν θα μπορούσε να μην τιμηθεί ακόμη μία φορά, μετά από 3 βδομάδες συνεχούς βροχής και νεφοκάλυψης.

Η νύχτα Σαββάτου 13-14/12/2014 είχε ιδανικές συνθήκες για αστροφωτογράφιση, τουλάχιστον ως τη 1 παρά περίπου, οπότε και το μισοφέγγαρο ανέτειλε. Ασθενής ξηρός ΒΔ με πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας σε όλα τα στρώματα της τροπόσφαιρας. Ουρανός κρύσταλλο. Θερμοκρασία +9 βαθμοί.

Εκτός αυτού, ελκυστή αποτέλεσε και η κορυφαία βροχή μετεώρων της χρονιάς, οι Διδυμίδες (Geminids) που δίνουν 2-3 λαμπρά & πολύχρωμα μετέωρα/λεπτό, αφήνοντας τις Περσείδες, που ωστόσο είναι πιο φημισμένες, αρκετά πίσω. Ονομάζονται έτσι διότι φαίνεται να εκκινούν από τον αστερισμό των Διδύμων (ακτινοβόλο σημείο), ο οποίος μεσουρανεί αυτή τη περίοδο, κατά τα μεσάνυχτα.

EXIF data: Canon EOS 550D T2i, tokina 11-16 @ 11mm, f/2.8, ISO 6400, 25'' (φωτογράφιση με φεγγάρι μετά τις 12 με f/3.2 & ISO 3200).

========================================================

Ο ναός του Ποσειδώνα και ο Ωρίωνας


Δοκιμή πανοράματος αποτελούμενου από 3x6 κάθετα κάδρα. Παρατηρήστε ότι μέσα στο κάδρο είναι πολλοί γνωστοί αστερισμοί (πάνω από το ναό του Ποσειδώνα), όπως Σείριος, Ωρίων, Πλειάδες ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, το νεφέλωμα της Καλιφόρνια, κ.λπ.



220 median stacked εικόνες του Α-ΝΑ ουρανού


Close up Aldebaran, California Neb., Pleiades


========================================================

Μία εικόνα με 6 από τα πιο εντυπωσιακά μετέωρα που συνέλαβα προσωπικά χτες.


Και μία σύνθετη φωτογραφία η οποία έγινε όπως περιγράφεται εδώ.


Ακολουθούν ορισμένα μόνο, από τα πάμπολλα μετέωρα που παρατηρήθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: