25/1/14

Ηλεκτρική χαλαζοθύελλα

Η χθεσινή καταιγίδα άξιζε έναν δικό της τίτλο που σε 2 λέξεις τα περιγράφει σχεδόν όλα. Αυτό που δεν περιγράφει είναι τις εντυπωσιακές ραγδαιότητες που άγγιξαν τα 550 mm/h. Παραθέτω το διάγραμμα ραγδαιότητας από τους σταθμούς Αμπελοκήπων, Ν.Σμύρνης και Ν.Κόσμου, ενώ πολλοί σταθμοί στο λεκανοπέδιο είχαν μέγιστα rain rates 300-400 mm/h. Ο σταθμός davis στη Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, σύμφωνα με τον Ιορδάνη Γαλάνη, κατέγραψε μέγιστη ραγδαιότητα τα 768 mm/h που αποτελεί και ρεκόρ! Τα χιλιοστά που έπεσαν μέσα σε λίγα λεπτά ήταν γύρω στα 20-40 mm. Η Κυψέλη έγραψε 17 mm. Επίσης, υπήρξαν τουλάχιστον 2 funnel. Το ένα το κατέγραψε ο Δημήτρης Σαγιάκος μαζί με το wall cloud που το συνόδευε, προς Μενίδι. Ο γραφών στο ίδιο σημείο, την ίδια στιγμή παρατήρησε ένα ιδιαίτερα χαμηλωμένο νέφος που ξεχώριζε σαφώς. Το δεύτερο ήταν πριν τη καταιγίδα και το παρατήρησε ο γραφών προς Πειραιά.


Δίνεται και ένας χάρτης με τις μέγιστες καταγεγραμμένες ραγδαιότητες από διάφορους davis του λεκανοπεδίου, ενώ γίνεται και σύγκριση των περιοχών που χτυπήθηκαν περισσότερο στις 22/2/2013 και στις 24/1/2014:


Η καταιγίδα αυτή δημιουργήθηκε κυριολεκτικά πάνω από το λεκανοπέδιο όπως φαίνεται και στη δορυφορική.


Ο χάρτης ηλεκτρικών εκκενώσεων επίσης είναι χαρακτηριστικός.


Φωτογραφίες κεραυνών σε χρονολογική σειρά.


Απίστευτη ραγδαιότητα, το σπιτάκι απέναντι είναι στα 50 m. Όλο αυτό είναι χαλάζι, μοιάζει με χιόνι λόγω της πυκνότητας και της έντασης. Οι άνεμοι εκείνη την ώρα σφοδρότατοι!


===================================================

Το βίντεο από χτες. Χωρίζεται σε 2 μέρη: Το 1ο μέρος είναι timelapse από τις εικόνες της φωτογραφικής. Το 2ο μέρος είναι timelapse από τη κάμερα προς τα ανατολικά να καταγράφει λάμψεις κεραυνών από τη καταιγίδα που φεύγει.

https://vimeo.com/85021148

===================================================

Ακολουθούν εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον Δημήτρη Σαγιάκο


Επίσης το wall που κατέγραψε ο ίδιος μαζι με το funnel κάτω από αυτό!


Δεν υπάρχουν σχόλια: