25/1/14

Ηλεκτρική χαλαζοθύελλα

Η χθεσινή καταιγίδα άξιζε έναν δικό της τίτλο που σε 2 λέξεις τα περιγράφει σχεδόν όλα. Αυτό που δεν περιγράφει είναι τις εντυπωσιακές ραγδαιότητες που άγγιξαν τα 550 mm/h. Παραθέτω το διάγραμμα ραγδαιότητας από τους σταθμούς Αμπελοκήπων, Ν.Σμύρνης και Ν.Κόσμου, ενώ πολλοί σταθμοί στο λεκανοπέδιο είχαν μέγιστα rain rates 300-400 mm/h. Ο σταθμός davis στη Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, σύμφωνα με τον Ιορδάνη Γαλάνη, κατέγραψε μέγιστη ραγδαιότητα τα 768 mm/h που αποτελεί και ρεκόρ! Τα χιλιοστά που έπεσαν μέσα σε λίγα λεπτά ήταν γύρω στα 20-40 mm. Η Κυψέλη έγραψε 17 mm. Επίσης, υπήρξαν τουλάχιστον 2 funnel. Το ένα το κατέγραψε ο Δημήτρης Σαγιάκος μαζί με το wall cloud που το συνόδευε, προς Μενίδι. Ο γραφών στο ίδιο σημείο, την ίδια στιγμή παρατήρησε ένα ιδιαίτερα χαμηλωμένο νέφος που ξεχώριζε σαφώς. Το δεύτερο ήταν πριν τη καταιγίδα και το παρατήρησε ο γραφών προς Πειραιά.


Δίνεται και ένας χάρτης με τις μέγιστες καταγεγραμμένες ραγδαιότητες από διάφορους davis του λεκανοπεδίου, ενώ γίνεται και σύγκριση των περιοχών που χτυπήθηκαν περισσότερο στις 22/2/2013 και στις 24/1/2014:


Η καταιγίδα αυτή δημιουργήθηκε κυριολεκτικά πάνω από το λεκανοπέδιο όπως φαίνεται και στη δορυφορική.


Ο χάρτης ηλεκτρικών εκκενώσεων επίσης είναι χαρακτηριστικός.


Φωτογραφίες κεραυνών


Πηγή: https://doudoulakis.blogspot.gr/

Απίστευτη ραγδαιότητα, το σπιτάκι απέναντι είναι στα 50 m. Όλο αυτό είναι χαλάζι, μοιάζει με χιόνι λόγω της πυκνότητας και της έντασης. Οι άνεμοι εκείνη την ώρα σφοδρότατοι!


===================================================

Το βίντεο από χτες. Χωρίζεται σε 2 μέρη: Το 1ο μέρος είναι timelapse από τις εικόνες της φωτογραφικής. Το 2ο μέρος είναι timelapse από τη κάμερα προς τα ανατολικά να καταγράφει λάμψεις κεραυνών από τη καταιγίδα που φεύγει.

https://vimeo.com/85021148

===================================================

Ακολουθούν εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον Δημήτρη Σαγιάκο


Επίσης το wall που κατέγραψε ο ίδιος μαζι με το funnel κάτω από αυτό!


Δεν υπάρχουν σχόλια: