23/2/13

Η Υπερ-Καταιγίδα του 2013

Αυτό το άρθρο θα ανανεώνεται διαρκώς με νέα στοιχεία.
Τελευταία ανανέωση: 31.12.2013, ώρα 21:40. Νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες από video του Γιώργου (κάπου προς τη μέση του άρθρου) -- Ανανεώθηκε και βελτιώθηκε ο χάρτης με τις ισουέτιες καμπύλες προς το τέλος του άρθρου.

* Να τονιστεί κάτι σχετικά με τον όρο "Υπερ-καταιγίδα" που χρησιμοποιώ σε αυτό το άρθρο αλλά και στο blog γενικότερα. Ο όρος χρησιμοποιείται για να δηλώσει κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια, σχεδόν πάντα έχει νεκρούς (δυστυχώς) και υπάρχει για να διαχωρίσει αυτές τις πολυ-πύρηνες καταιγίδες ή MCS (γενικότερος όρος) που συνοδεύονται από αξιοσημείωτα μεγάλες ραγδαιότητες, εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα, χαλάζι & καταστροφές, από τις απλές καταιγίδες. Δεν έχει τη παραμικρή σχέση με τον αντίστοιχο όρο που χρησιμοποιείται καταχρηστικά από μη-εξειδικευμένους, δημοσιογραφικούς ιστότοπους με σκοπό την παραπλάνηση & τη παραπληροφόρηση του κοινού, κάτι που αποτελεί αξιόποινη πράξη.
---------------------------------------------------------------------------------

==========================================================

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΡΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: ~6 ώρες
ΜΕΓΙΣΤΟ ΥΨΟΣ ΒΡΟΧΗΣ: πάνω από 140 mm τοπικά
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ: ΒΑ του κέντρου & προς Χαλάνδρι, Παπάγου
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 1 νεκρή, πλημμύρες σε δρόμους, πρόσκαιρη διακοπή συγκοινωνιών τοπικά, παρασύρθηκαν & καταστράφηκαν αυτοκίνητα στις περιοχές κοντά στο Χαλάνδρι

==========================================================

Η 22α Φεβρουαρίου του 2013, από δω και στο εξής θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όσους ασχολούνται με τον Καιρό. Το λεκανοπέδιο Αττικής, χτυπήθηκε ανηλεώς επί 7ώρου από σφοδρές καταιγίδες μετά κεραυνών, χαλαζοπτώσεων και υετού με ακραίες ραγδαιότητες. Η υπερ-καταιγίδα αυτή, στο σύνολο της συγκρίνεται μόνο με τις αντίστοιχες ιστορικές καταιγίδες του 61, του 77 και του 94 ή και παλαιότερες.

Όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, τα φαινόμενα που περιείχε ήταν: κεραυνοί εντός του αστικού ιστού, μπουμπουνητά "βόμβες", συνεχείς χαλαζοπτώσεις, 3 funnel, πλημμύρες, εντυπωσιακές ραγδαιότητες, μεγάλη μεταφορά & εναπόθεση σκόνης και μία κυανο-πράσινη λάμψη μετά από κεραυνό που έχει καταγραφεί σε video και υπάρχει σε video-frame παρακάτω (να σημειωθεί πως η ίδια λάμψη παρατηρήθηκε και πριν την καταιγίδα στις 24.01.2014, η οποία επίσης συνοδεύτηκε από αξιοσημείωτα μεγάλες ποσότητες χαλαζιού, οπότε είναι εύλογο να πιθανολογείται η σύνδεση τέτοιων κυανο-πράσινων αστραπών με την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων χαλαζιού).

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όλοι ανέμεναν καταιγίδες τα ξημερώματα στην Αττική που πιθανόν να ήταν και έντονες (φυσικά κανείς στο βαθμό αυτό). Ενώ στη δορυφορική επικρατούσε "ηλεκτρική ησυχία" ως και μετά τα μεσάνυχτα. Στις 3 τα ξημερώματα strikes στη δορυφορική σημαίνουν συναγερμό και επιβεβαιώνονται απο λαμψεις στα δυτικά. Μετά από μισή ώρα περίπου, οι λάμψεις ήταν σχεδόν συνεχείς και οι πρώτοι κεραυνοί φάνηκαν στον ορίζοντα.

Το θέαμα μεγαλοπρεπές και δυστυχώς δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε καμία φωτογραφία...
Ο Πειραιάς και τα δυτικά τμήματα του λεκανοπεδίου αρχικά, κεραυνοβολούνται ανηλεώς (κάποιες φωτο είναι και με zoom)
==========================================================

Tη κεραυνοβόληση του Πειραιά έζησε ο Αντώνης (Akis meteo) που κατέγραψε τα ακόλουθα εντυπωσιακά βιντεάκια από το 1ο κύμα που μπουκάρει στο λεκανοπέδιο.
==========================================================

Σε ένα βίντεο από το blog του "Αρμενιστή" (Πηγή: http://armenistis87b.blogspot.gr/2013_02_22_archive.html) καταγράφηκε καθαρά η πολύ πρασινωπή λάμψη μετά από κεραυνό τα ξημερώματα (live ήταν πραγματικά εντυπωσιακή!)Το παραπάνω στιγμιότυπο προέρχεται από το 15''-17'' του ακόλουθου εντυπωσιακού βίντεο με κεραυνίδια από τα ξημερώματα της Παρασκευής. Προέρχεται από το παραπάνω blog (πηγή).Τα ακόλουθα ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ video - frames, προέρχονται από το παραπάνω βίντεο που βρέθηκε στο υλικό του Blog του "Αρμενιστή" για την καταιγίδα αυτή (Πηγή: http://armenistis87b.blogspot.gr/2013_02_22_archive.html)

Δείτε λάμψη (αριστερά στο έδαφος) μετά από κεραυνό (πιθανό "fireball")

Κοντινά κεραυνίδια μέσα στις γειτονιές

Πύρινη κόκκινη "μπάλα" στο τέλος του κεραυνού στο έδαφος

Άλλα απίθανα κεραυνίδια νύχτα - μέρα

==========================================================

Παρατηρήστε το νέφος που αγγίζει (και σε προηγούμενες φωτογραφίες) σχεδόν το έδαφος...
Ένα πρόχειρο βίντεο φτιαγμένο από αυτές τις φωτογραφίες, δείχνει πως ενδεχομένως να υπήρξε funnel cloud, καθως στα τελευταία frames υπάρχει ταλάντωση και περιστροφή του άνω νέφους με προβοσκίδα, ενώ διακρίνεται και πιθανό debris/κονιορτός στο έδαφος:Το κύμα πλησιάζει και οι λάμψεις είναι συνεχείς, δίνοντας ένα μωβ/μπλε χρώμα στη νέφωσηΤο πρώτο κύμα ήταν διπλό... οι κεραυνοί έπεφταν κυριολεκτικά στους δρόμους και στα κτήρια. Η κατάσταση πολύ δύσκολη, αρχίζουν να πλημμυρίζουν κτήρια από τις ταράτσες και τα μπαλκόνια.

Φωτογραφίες από ραγδαία χαλαζόπτωση σε μέγεθος φουντουκιού τα ξημερώματα:

==========================================================

Το χαλάζι ήταν παρόν σχεδόν καθ'όλη τη διάρκεια της καταιγίδας αφού περιοδικά και για 2'-10' έπεφτε διαρκώς. Εδώ μία φωτογραφία από χαλάζι που συνέλεξε στη περιοχή του Παπάγου ο Γιώργος Παπακωστόπουλος (Πηγή: Μετεωρολογικός σταθμός Παπάγου )==========================================================

Βίντεο με χαλαζόπτωση και στα νότια προάστια από "kostas kos" (πηγή):==========================================================

Υπήρξαν συνεχείς ανατροφοδοτήσεις από Σαρωνικό και η καταιγίδα εξελίσσεται σε πραγματική υπερκαταιγίδα ωρών με εμμονή σε όλα τα επίπεδα (κεραυνοί, μπουμπουνητά, χαλάζι, νερό).

Ένα βίντεο συνοπτικό του γραφόντος, δίνει μία εικόνα από τη Κυψέλη για τη καταιγίδα. Επιλέξτε HD (να είναι γαλάζιο) για καλύτερη θέαση: https://vimeo.com/69683245

==========================================================

Χαρακτηριστικές φωτογραφίες πλημμυρών από το ειδησεογραφικό portal newsbeast:==========================================================

Αποκαλυπτικό βίντεο από το Χαλάνδρι!Ένα ακόμη από το Χαλάνδρι...==========================================================

Ο Σωτήρης Σαραντάκος κατέγραψε 135 mm στο άνω νέο Χαλάνδρι, ενώ άλλος καιρόφιλος από την ίδια περιοχή κατέγραψε πάνω από 140 mm, κάτι που είναι λογικό με βάση τις εικόνες, τα βίντεο αλλά και τις αναφορές γειτονικών σταθμών.

==========================================================

Βίντεο με κεραυνό-βόμβα από νότια προάστια περίπου στο 2:04 από "kostas kos"(το link δίνεται στο κατάλληλο χρονικό σημείο): http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Te3qT0GtLwE#t=124s

==========================================================

Ακολουθούν τα διαγράμματα ραγδαιότητας από Αιγάλεω (443 mm/h) και Γκάζι (328 mm/h). Παρατηρήστε τα αλλεπάλληλα πολύ ισχυρά κύματα με τεράστιες ραγδαιότητες, κυρίως στο σταθμό στο Γκάζι.
==========================================================

Διαδοχικές δορυφορικές εικόνες σε χρονολογική σειρά:
==========================================================

Timelapse δορυφορικών φωτογραφιών από το sat24.com που έφτιαξε ο Θανάσης Παπαθανασίου:==========================================================

Το χαμηλό σε κλασική θέση που και στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλες καταιγίδες στην Αθήνα... Δ-ΝΔ της Πελοποννήσου, κινούμενο αργά ανάμεσα σε αυτήν και τη Κρήτη:
==========================================================

Η εικόνα των επιφανειακών συστημάτων:==========================================================

Ο χάρτης με τα strikes κεραυνών από την ΕΜΥ και η ακριβή τους θέση, το μισάωρο 9-930 το πρωί:==========================================================

Ακολουθεί ένας χάρτης που κατασκεύασα με βάση χάρτη από το metar.gr με σταθμούς του ΕΑΑ αλλά έχουν προστεθεί και στοιχεία επίσημων και αξιόπιστων ερασιτεχνικών σταθμών, ώστε ο χάρτης αυτός να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια από κάθε άλλο για το συγκεκριμένο περιστατικό (θα διορθώνεται διαρκώς με νέα στοιχεία που τυχόν προκύπτουν). Έχει προστεθεί και ο υετός της Κυψέλης, της Αγ.Παρασκευής, της Ν.Σμύρνης, του Θησείου και του Χαλανδρίου, όπως επίσης και ο υετός από σταθμούς του Υδρολογικού παρατηρητηρίου του ΕΜΠ (http://hoa.ntua.gr/), συγκεκριμένα στα Άνω Λιόσια με 89 mm, στη Ψυττάλεια με 77 mm και στη Πεντέλη με 96 mm. Αυτή τη στιγμή αποτελεί τον λεπτομερέστερο και ακριβέστερο χάρτη για τη συγκεκριμένη καταιγίδα, καθώς συγκεντρώνει δεδομένα από κάθε αξιόπιστο σταθμό στο λεκανοπέδιο!


Η Κυψέλη κατέγραψε 107 mm σε 7 ώρες. Σύνολο ημέρας: 111 mm. Ο Αγ. Πέτρος, με αναφορά του Ιορδάνη Γαλάνη, κατέγραψε 130 mm. Τα μεγαλύτερα ποσά υετού, όπως προαναφέρθηκε, φαίνεται πως έπεσαν στην περιοχή του Χαλανδρίου-Παπάγου (γύρω στα 140 mm).

========================================================

Τα πρωτοσέλιδα κάποιων εφημερίδων την επόμενη μέρα:Δεν υπάρχουν σχόλια: