6/1/13

Χιονιάς - Εξπρές, εκτίμηση 07-09/01/2013

Τελευταίες εκτιμήσεις με βάση τα 12z run των gfs και ecmwf της 06.01.2013.

Δεν είναι η κλασική χιονοκαιρία ανατολικών προσήνεμων περιοχών, καθώς ο αυλώνας στοχεύει Τουρκία και εμείς παίρνουμε ό,τι περισσέψει από το "χιονοφαγοπότι" των γειτόνων.

Κέντρο αυλώνα με θερμοκρασίες, αν μη τι άλλο εντυπωσιακές στους -42 στα 500 hPa (~5.5 km). Η Αττική θα έχει εως -30 στα 500 hPa, υποστήριξη συμπαθητική αλλά θα την έχει για το πρώτο μισό της Τρίτης.


Θερμοκρασία στα 850 hPa (~1.5 km), εξαιρετική για την Αττική στο -9 για το πρώτο μισό της Τρίτης και <-7 στο διάστημα από Δευτέρα βράδυ ως Τετάρτη μεσημέρι.





Συνολικό διάγραμμα θερμοκρασιών σε 850 hPa και 500 hPa από το gfs για την περιοχή της Αθήνας.


Εδώ να σημειώσω, επειδή έχω δει και διαβάσει αρκετά αυτές τις μέρες, πως σε τμήματα του κέντρου της Αθήνας (π.χ. Κυψέλη) χιονίζει με ΒΑ άνεμο με -6.2 στα 850 hPa που αποτελεί ένα "κάτω όριο" το οποίο επιβεβαιώθηκε και πέρυσι (βλ. περίπτωση 1 που αναφέρεται στη χιονόπτωση 9/2/2012 http://antisimvatikos.blogspot.gr/2012/03/11-12.html).

Υγρασία αρκετά καλή σχεδόν σε όλο το ύψος της τροπόσφαιρας και ιδανική στο στρώμα 850-700 hPa αλλά μόνο από Δευτέρα απόγευμα ως Τρίτη μεσημέρι.

Πάχος στρώματος 1000-500 στα 520 dm ελάχιστο και <528 dm στο διάστημα από Δευτέρα βράδυ ως Τετάρτη μεσημέρι. Άνεμοι καθ'ύψος, αρκετά καλοί ΒΑ ως τα 700 hPa και ΒΒΔ στα 700 hPa, στρεφόμενοι σε Β (στα 1000-700 hPa) από Τρίτη απόγευμα. Αστάθεια οριακή αλλά υπάρχει μία οριακή σύγκλιση ΒΑ με ΒΒΔ ανέμων επιφανείας, η οποία ήταν καλύτερη σε προηγούμενα run, αλλά όχι τόσο καλή τώρα.


Σύμφωνα με αυτά: το κυρίως πιάτο είναι από Δευτέρα μεσάνυχτα ως Τρίτη απόγευμα (το πολύ, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα). Σε αυτό το διάστημα αναμένονται χιονοπτώσεις σταδιακά από βορρά προς νότο στο λεκανοπέδιο Αττικής. Το διάστημα 2-4 το πρωί αναμένεται να το γυρίζει σε χιόνι και σε περιοχές του κέντρου πλέον, πιθανόν αρκετά έντονα κατά διαστήματα ως και το μεσημέρι. Ως το πρωί θα χιονίζει παντού κατα διαστήματα έντονα. Σε περίπτωση εξάρσεων, πρόσκαιρα πασπαλίσματα σε περιοχές του κέντρου δεν θα πρέπει να αποκλείονται. Χιονόστρωση 1-5 cm έστω και μερική αναμένεται από Μαρούσι, Ψυχικό και πάνω. (Παρατίθεται και χάρτης χιονόστρωσης από το snow-forecast.com).


Το διάστημα χιονοπτώσεων για το κεντρικό λεκανοπέδιο θα είναι περίπου 12-18 ώρες το πολύ. Για την ώρα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, δεν αναμένεται συνέχεια των φαινομένων μετά το απόγευμα της Τρίτης οπότε και ο καιρός αναμένεται σταδιακά να βελτιωθεί αλλά θα πρέπει να πω εδώ πως το ecmwf όπως και το gfs βλέπει ελάχιστο υετό ως και τη Τετάρτη το μεσημέρι αν και το θερμουγρομετρικό προφίλ όπως και η υποστήριξη στα 500 hPa μετά το βράδυ της Τρίτης δεν ευνοούν ιδιαίτερα. Δεν είναι λίγες οι φορές που σε χιονιάδες έχουμε δει "παράταση" των φαινομένων κατά 12 ώρες (αλλά αυτό γίνεται σε χιονοκαιρίες καθαρά ανατολικών προσήνεμων περιοχών και όχι Τουρκίας όπως τώρα όπου μετά το βράδυ της Τρίτης όλα θα έχουν φύγει τελείως ανατολικά), ωστόσο αυτό θα φανεί μόνο μετά την έναρξη της κακοκαιρίας. Προσωπικά θεωρώ λίγες τις πιθανότητες να συνεχίσει και τη Τρίτη το βράδυ η χιονόπτωση σε κεντρικά τμήματα του λεκανοπεδίου. Μόνη δυνατότητα είναι αυτό το ανεπαίσθητο "δευτερο χαστούκι" που έχει τη τάση να δώσει ο αυλώνας με το στροβιλισμό του, καθώς φεύγει ανατολικά, να γίνει ισχυρότερο, κάτι που θα φανεί στο μετεώγραμμα σε γύρισμα των ανέμων στα 1000-700 hPa σε ΒΒΑ-ΒΑ και σε εμπλουτισμό της τροπόσφαιρας με υγρασία (κάτι που σε παλαιότερα run φαινόταν).

Το κρύο θα παραμείνει ως και τη Πέμπτη το πρωί. Οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές το πρωινό της Τρίτης, της Τετάρτης και της Πέμπτης με τα ΒΠ γύρω στους -5 (min, Τετάρτη πρωί), κεντρικές περιοχές 0 με -2 (min, Τετάρτη πρωί), νότιες & παραθαλάσσιες περιοχές +2 με -1 (min, Τετάρτη πρωί).

2 σχόλια:

teometeo είπε...

Αψεγάδιαστη εκτίμηση Γιώργο, :)

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Χρήστο θες να πεις χεχεχε! Να'σαι καλα, αν και θα μείνω στις θερμοκρασίες τις ελάχιστες οι οποίες ήταν 2 βαθμούς υψηλότερες από αυτές που προσωπικά ανέμενα με -9 στα 850 hPa, καθως τελικά τα ΒΠ έφτασαν ως -3 (δεν ξέρω αν πήγαν χαμηλότερα κάπου). Πάμε για άλλα τώρα. Κάθε καιρικό φαινόμενο και ένα μάθημα απολαυστικό για όλους μας :)