8/1/13

Χιονιάς express με μεγάλη ένταση

Ο χιονιάς αυτός είχε εκτιμηθεί εδώ http://antisimvatikos.blogspot.gr/2013/01/07-09012013.html και είχαν εκτιμηθεί και οι κατά περιόδους μεγάλες εντάσεις χιονοπτώσεων που τελικά είχε, όπως επίσης και η διάρκεια του αλλά και η χρονική του εξέλιξη, καθώς πράγματι ξεκίνησε τα ξημερώματα 3-4 της 8/1/2013 και είχε διάρκεια φαινομένων 12 ωρών περίπου.

Χαρακτηριστικό του ήταν η πολύ μεγάλη ένταση, το εντυπωσιακό μέγεθος των νιφάδων και οι (έστω και πρόσκαιρες) χιονοστρώσεις ως τις παρυφές του κέντρου (προβλέφθηκαν επίσης με ακρίβεια ότι θα είναι της τάξης 1-5 cm από Ψυχικό/Μαρούσι και άνω). Πασπαλίσματα κατά τόπους είχαμε και στο κέντρο, ενώ χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε όλο το λεκανοπέδιο.

Ακολουθούν ορισμένες χαρακτηριστικές εικόνες σε χρονική σειρά. Παρατηρήστε το μέγεθος των νιφάδων.

Το χιονισμένο Αστεροσκοπείο της Πεντέλης (εικόνα από το δικτυακό τόπο http://www.meteo.gr/camerasMain.asp)


==============================================

Ένα βιντεάκι με τα κυριότερα στιγμιότυπα, σε χρονολογική σειρά και αυξανόμενη ένταση φαινομένων με χαλαρή μουσική υπόκρουση (Ravel/Bolero):

https://vimeo.com/57055870

To HD αν δεν είναι γαλαζιο, προτείνεται να το επιλέξετε για μεγαλύτερη απόλαυση.

==============================================

Μία σημείωση - σύγκριση (ίσως χρήσιμη) για μελλοντικές χιονοκαιρίες. Η ολιγόωρη αυτή έξαρση στούπας, μου έφερε αυτόματα στο νου μια πρόσφατη αντίστοιχη έξαρση που είχαμε το βράδυ στις 28.02.2012. Αναπόφευκτα έκανα σύγκριση στα συστήματα και τα μετεωγράμματα των δύο χιονοπτώσεων και τα παραθέτω παρακάτω. Και στις δύο περιπτώσεις, το χαμηλό είναι σχεδόν ανύπαρκτο για εμάς καθώς φεύγει γρήγορα ανατολικά. Η υποστήριξη είναι μεν καλύτερη στις 28/2/12 αλλά οι άνεμοι καθ'ύψος όχι και τόσο καλοί καθώς ήδη έχουν στραφεί σε ΒΒΔ. Παρόλα αυτά, η απότομη εισβολή της ψυχρής μάζας στο Αιγαίο δημιούργησε την απαραίτητη αστάθεια και τελικά είχαμε χιονόπτωση παρόλο το κακό θερμουγρομετρικό προφίλ και κατακόρυφο ανεμολογικό πεδίο. Ωστόσο, τώρα στις 8/1/13, τα πράγματα ήταν ευνοικότερα παρόλο που η υποστήριξη δεν ήταν πολύ καλή, καθώς οι άνεμοι ήταν ΒΑ ως τα 700 hPa όπως φαίνεται και στο ακόλουθο μετεώγραμμα, υπήρχε αρκετή υγρασία στο κρίσιμο στρώμα 850-700 hPa και υπήρξε και συνδυασμός επιφανειακών συγκλίσεων μαζί με τα υπόλοιπα, ενώ η εισβολή της ψυχρής αέριας μάζας ήταν επίσης απότομη αν και όχι τόσο έντονη όσο στις 28/2/12.


Αυτές οι 2 χιονοκαιρίες, όπως και άλλες στο παρελθόν, απαντούν στους εκτός Αττικής κυρίως, ερασιτέχνες μετεωρολόγους, που δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των χιονοκαιριών του λεκανοπεδίου, γιατί μπορούμε να περιμένουμε (σε ορισμένες περιπτώσεις όπως οι παραπάνω) έντονα φαινόμενα κατά διαστήματα, αλλά και χιονοστρώσεις (υπό προυποθέσεις) εντος του λεκανοπεδίου ακόμη και χωρίς οργανωμένο, κλειστό χαμηλό.

2 σχόλια:

teometeo είπε...

Πολύ καλή ανάλυση Χρήστο!Χαμός στην Κυψέλη,βλέπω ,φαντάζομαι ο ΝΝοε θα τρελάθηκε απο την χαρά του!!

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

χαχα, ναι βγήκε ταράτσα, καταγράφηκαν τα πάντα :) Ευχαριστώ Θοδωρή, συνέχισε την εξαιρετική δουλειά που κάνεις και την οποία παρακολουθούμε με θαυμασμό μαζί με τις διαφωτιστικές προγνώσεις! Οι χιονολολαμοί τώρα αρχίζουν ;)