4/3/11

Χιόνι - Εκτίμηση 7-10/3

Τελευταία εκτίμηση: 06.03.2011 ώρα 19.00 με βάση και τα δεδομένα του 12Ζ.

Βροχερός θα είναι ο Καιρός στην Αττική από το βράδυ της Κυριακής.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι αισθητή κατα τη διάρκεια της Κ.Δευτέρας.

Η χιονόπτωση στα βόρεια προάστια θα αρχίσει λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κ.Δευτέρας με την μηδενική ισόθερμη να είναι περίπου στα 500 m απο την επιφάνεια της θάλασσας.
Στο κέντρο, το χιονόνερο με το χιόνι θα παλεύουν το πρωί της Τρίτης.

Το καλύτερο διάστημα για το νομό φαίνεται να είναι από το μεσημέρι της Τρίτης ως το βράδυ της.

Μετά, φαίνεται μια προσωρινή ύφεση των φαινομένων ως τα ξημερώματα της Τετάρτης. Αυτό το σημείο είναι ασαφές ακόμη. Πολλά run δίνουν τα φαινόμενα να συνεχίζουν και κατα τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό μένει να φανεί. Αν ο άνεμος έχει ανατολική συνιστώσα ως το μεσημέρι της Τετάρτης, η κακοκαιρία δεν θα έχει ιδιαίτερες διακοπές. Το 12αρι "βιάζεται" να δώσει στον άνεμο και δυτική συνιστώσα. Αυτό θα ξεκαθαρίσει και στα επόμενα 2 run. Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα και τη νύχτα της Τρίτης τελικά.

Μετά και ως το μεσημέρι της Τετάρτης φαίνονται νέες εξάρσεις. Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν οριστική ύφεση το βράδυ της Τετάρτης.

Όσο αφορα χιονοστρώσεις. Ως και το Μαρούσι (προσωπικά θα έβαζα και το, διπλανό σε εμένα, Γαλάτσι) θα πρέπει να θεωρούνται βέβαιες. Το κλειδί για χιονόστρωση ως 5 εκ. στο κέντρο ή σε τμήματα του, είναι η ένταση και η διάρκεια των φαινομένων απο τη Τρίτη το μεσημέρι ως το βράδυ της. Σε αυτό το διάστημα, το πάχος στρωματος (1000-500 hPa) όπως και οι θερμοκρασίες, οι άνεμοι και η υγρασία είναι ιδανικά. Προσωπικά περιμένω απο πασπάλισμα ως 5 εκ, προσκαιρα και παραπάνω.
Αν το 18αρι και το 00 αργότερα κλείσουν τη "τρύπα" που φαίνεται να υπάρχει τη νύχτα της Τρίτης (δηλαδή μοιάσουν στο χτεσινό 18αρι π.χ.) τότε η χιονόστρωση στο κέντρο είναι βεβαία έστω και για λίγες ώρες ενώ θα υπάρξουν προβλήματα απο το Γαλάτσι και πάνω.

Για σύγκριση, βάζω το 12αρι το σημερινό με την "τρύπα" (πρόσκαιρη ύφεση) τη Τετάρτη ξημερώματα και το χτεσινο 18αρι που είναι πιο αισιόδοξο.

Ελάχιστες θερμοκρασίες επιφανείας ανά περιοχή.

ΒΠ: Δευτερα πρωί +5/+8, Δευτέρα βράδυ -1/+3, Τρίτη πρωί -2/+2, Τρίτη βράδυ -3/+1, Τετάρτη ξημερώματα -4/0.

Κέντρο: Δευτερα πρωί +7/+10, Δευτέρα βράδυ +2/+5, Τρίτη πρωί +1/+4, Τρίτη βράδυ -1/+3, Τετάρτη ξημερώματα -2/+2.

ΝΠ: Δευτερα πρωί +7/+11, Δευτέρα βράδυ +3/+6, Τρίτη πρωί +2/+5, Τρίτη βράδυ 0/+4, Τετάρτη ξημερώματα -1/+3.

Για Τετάρτη ξημερώματα, αν τα φαινόμενα συνεχιστούν, τότε οι ελάχιστες θα είναι ελαφρώς υψηλότερες. Επίσης, όπου υπάρχει στρωμένο χιόνι τη νύχτα της Τετάρτης, τότε τα ξημερώματα της Πέμπτης θα σημειωθούν εξίσου χαμηλές τιμές θερμοκρασίας.___________________________________________________________

Παλαιότερη εκτίμηση.

Η παρακάτω εκτίμηση γίνεται με βάση τα δεδομένα του GFS run 18Ζ της 3/3/2011.

Τις τελευταίες 24 ώρες έχει παγιωθεί μια εικόνα όπως η ακόλουθη για τα σενάρια που αναμένεται να επικρατήσουν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής:Οι χαμηλότερες τιμές που αναμένονται σύμφωνα με τα κεντρικά σενάρια είναι για -10 στα 850 hPa και -37 στα 500 hPa με μέσους όρους 20 σεναρίων -9 & -33 αντίστοιχα.

Κάνοντας την ανάλυση συγκεκριμένα για την Αθήνα, στο ακόλουθο διάγραμμα η μπλέ οριζόντια γραμμή οριοθετεί το θεωρητικό χιονο-όριο των 528dm για το παχος του ατμοσφαιρικού στρώματος 1000-500 hPa. Οι 2 κάθετες γραμμές οριοθετούν τις χρονικές στις οποίες η ισόθερμη των 0 Κελσίου βρίσκεται περίπου σε ύψος κάτω απο τα 500 m.Παρατηρούμε ελάχιστο πάχος στα 517 dm την Τρίτη το μεσημέρι. Επίσης παρατηρούμε τον απαιτούμενο υετό και αρκετή αστάθεια κυρίως τη Τρίτη. Οι άνεμοι πνέουν ΒΑ και μετά ΒΒΑ πολύ ισχυροί εως θυελλώδεις.

Σύμφωνα με αυτά:

1) χιονόπτωση ενδέχεται να παρατηρείται στα βόρεια προάστια του Λεκανοπεδίου αργά το βράδυ της Κ.Δευτέρας προς Τρίτη.

2) Αν το (1) συμβεί, τότε το κέντρο της Αθήνας θα βλέπει χιονόπτωση τα ξημερώματα της Τρίτης. Χιονοκαταιγίδες δεν αποκλείονται λαμβάνοντας υπόψη και την αστάθεια.

3) Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και την Τεταρτη με μειούμενη ένταση καθως οδεύουμε προς το απόγευμα της και με τάση να αποσυρθούν προς τα ανατολικά και βόρεια του νομού. Το βράδυ της Τετάρτης φαίνεται πως τα φαινόμενα σταματούν.

4) Η χιονόστρωση με αυτά τα στοιχεία είναι σίγουρη για τα βόρεια προάστια και ενδεχομένως και με εξάρσεις την Τρίτη και σε τμήματα του Κέντρου.

Τίποτα απο τα παραπάνω δεν μπορεί να θεωρείται απόλυτα βέβαιο αλλά κάθε μέρα με την ίδια τάση αυξάνει τις πιθανότητες για αυτό το σενάριο.

Τέλος δίνεται και η εκτίμηση της 3/3 για τη χιονόστρωση των επομενων ημερών απο το Snow forecast:

2 σχόλια:

ThanosP είπε...

Συμφωνώ με την εκτιμησή σου και ευχομαι η Αττική να παίξει με τους δικούς της όρους (όπως συνιθίζει)για παράταση των φαινομένων...
καλά χιόνια να έχουμε...

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Πάμε δυνατά Θάνο! Είμαι αισιόδοξος εδώ που φτάσαμε πλεον. Τα πάντα στα λευκά! Καλά μας χιόνια διοτι ακολουθεί και ο μπαμπούλας του Καλοκαιριού χεχε