7/3/11

Τριήμερος Χιονιάς Μαρτίου

Τελευταία ανανέωση: 13.01.2019

Ναι, ο Χειμώνας αυτός έκανε ότι μπορούσε. Το πάλεψε πολύ καλά. Με χιονιά μπήκε, με χιονιά βγήκε. Χάσαμε τους δυο "σκληροπυρηνικούς" μήνες του Χειμώνα αλλά γλυκαθήκαμε στο τελείωμα. Αυτός ο Μαρτιάτικος χιονιάς ήταν καλύτερος για το Κέντρο από ότι του Δεκεμβρίου και σε ελάχιστες θερμοκρασίες και σε χιονόστρωση και σε εντάσεις χιονοπτώσεων. Αν δεν είχε και "διαλείμματα" και είχε και τη συνέχεια των φαινομένων του Δεκεμβρίου τότε θα μιλάγαμε για έναν αξιοπρεπή χιονιά καθώς η στούπα ήταν πολύ καλή και πυκνή μετά το μεσημέρι της Τρίτης. Εξελίχθηκε σχεδόν ακριβώς όπως είχε προβλεφθεί από τα μοντέλα και τις εκτιμήσεις ( http://antisimvatikos.blogspot.com/2011/03/7-103.html ). Αυτοί που αδικήθηκαν είναι μάλλον τα βορειότερα τμήματα του Λεκανοπεδίου καθώς τελικά είδαν χιονόστρωση αλλά όχι στο μέγεθος που την ανέμεναν.

Αυτή η χιονοκαιρία φεύγει και μας αφήνει σοφότερους και πιο έμπειρους στο θέμα εκτίμησης Καιρού. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει κάτι αφού για να είναι κανείς απόλυτα βέβαιος για μια καιρική πρόβλεψη, χρειάζεται άπειρη σοφία για να αντιμετωπίσει τις άπειρες επιλογές που έχει ο χαοτικός καιρικός λαβύρινθος.

Ξεκινάμε τη φωτοαναφορά λοιπόν. Από το πρωί της Κ. Δευτέρας, τα χιόνια προελαύνουν προς το Λεκανοπέδιο. Εδώ εικόνες με χιονοκουρτίνες προς τα βόρεια από τον λόφο του Φιλοπάππου:



και με την ευκαιρία, μια φωτογραφία και από την Ακρόπολη:

Ασθενή βροχή είχαμε κατά διαστήματα όλη τη μέρα ως το απόγευμα οπότε και η βροχή μετατράπηκε σε χιονόνερο. Το χιονόνερο, εντελώς ξαφνικά και ραγδαία μετατράπηκε σε χιόνι γύρω στις 10 όπου για μερικά λεπτά, παχιές νιφάδες έπεφταν τείνοντας να καλύψουν τα αυτοκίνητα. Η θερμοκρασία στους +3,4 εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο αργότερα παρουσιάστηκε ύφεση με τις νιφάδες να εναλλάσσονται με χιονόνερο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της νυχτερινής έξαρσης, χιονόστρωση σημειώθηκε στα βόρεια προάστια ως το ύψος του Αμαρουσίου περίπου. Κάποιες εξάρσεις υπήρξαν και τη νύχτα καθώς ο άνεμος στράφηκε σε βορειοανατολικό πολύ ισχυρό εως θυελλώδη. Απο τα ξημερώματα της Τρίτης σημειώθηκαν χιονοπτώσεις οι οποίες το πρωί ήταν έντονες αλλά παροδικές:


Υπήρχαν και ορισμένα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Ωστόσο μετά το μεσημέρι ο καιρός "βάρυνε" και οι εξάρσεις ήταν εντονότερες ενώ οι νιφάδες μεγαλύτερες. Μια απο αυτές τις εξάρσεις προς τις 5 το απόγευμα βλέπουμε εδώ:



Υπήρξε απόπειρα χιονόστρωσης στα αυτοκίνητα αλλά τα φαινόμενα εξασθένισαν απότομα και πάλι:

Ο καιρός όμως όντας πιο βαρύς ξεκίνησε εκ νέου έντονη χιονόπτωση η οποία είχε και διάρκεια αλλά αργότερα παρουσιάστηκαν αυξομειώσεις στην ένταση. Δείτε εδώ τον Λυκαβηττό να χάνεται μέσα στις χιονοκουρτίνες:

προς βορειοδυτικά και δυτικά, τα οποία απλά έχουν εξαφανιστεί:

και μια εικόνα που όλοι οι χιονόφιλοι λατρεύουν να βλέπουν με τις νιφάδες να αιωρούνται στον ουρανό:

Κοντά στις 18:30 το απόγευμα ξεκίνησε εντονότερη χιονόπτωση



Η απόπειρα χιονόστρωσης μοιάζει πιο επιτυχημένη αυτή τη φορά σε αυτοκίνητα και στα άκρα στις τέντες αλλά πάλι δεν υπάρχει η απαιτούμενη διάρκεια αλλά και οι κατάλληλες θερμοκρασίες (σε αυτό το χιονοκύμα, η θερμοκρασία έπεσε στους +1,5 στη Κυψέλη και οριακά κάτω από το 0 σε πολλές περιοχές προς τα βορεια προάστια):



Το βράδυ, δυο διαδοχικά χιονοκύματα έδωσαν χιονόστρωση 1-2 cm σε αυτοκίνητα, τέντες, ταράτσες κλπ. Μάλιστα το δεύτερο κύμα (περίπου στις 23:00) που ήταν εντονότερο έδωσε χιονόστρωση που παραλίγο να στρώσει και το δρόμο, ενώ κράτησε αρκετή ώρα λόγω και της χαμηλής θερμοκρασίας:


Τετάρτη ξημερώματα πλέον και ξεκινάει η 3η σερί μέρα χιονόπτωσης με ασθενή χιονόπτωση και χιονοστρωμένα τα πάντα εκτός απο το δρόμο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξάρσεις υπήρξαν μετά τις 4 τα ξημερώματα που το έστρωσαν σε όλο το Λεκανοπέδιο πλέον ακόμη και στους δρόμους (εστω και προσκαιρα) σε πολλές περιοχές. Στη Κυψέλη το ύψος του χιονιού ήταν στα 1-3 εκ. και στο πάρκο των Δικαστηρίων όπως και στο Π. του Αρεως τις πρώτες πρωινές ώρες ως τα 3 εκ. Επίσης, το χιόνι που έπεσε πάγωσε καθώς το θερμόμετρο έδειξε τις πρώτες πρωινές ώρες στη Κυψέλη τους -0,7 βαθμούς. Οι περιοχές του Λεκανοπεδίου είδαν θερμοκρασίες από -4 έως 0 ακριβώς όπως προβλεπόταν.

Εδώ το διάγραμμα που μαρτυρά την πρωινή έξαρση:

Στην Κυψέλη υπήρχε ασθενική χιονόπτωση με μεταφερόμενες νιφάδες και ήλιο στις 10 το πρωί. Φωτογραφίες από τη χιονόστρωση στις 10 το πρωί όπου το χιόνι πλέον το λιώνει ο Ήλιος και η άνοδος της θερμοκρασίας (+1,5 εκείνη την ώρα) ταχύτατα αλλά παρόλα αυτά έχουν μείνει 1-3 πόντοι κατά τόπους.

Κυψέλη

Δικαστήρια


Πάρκο Δικαστηρίων Κυψέλης

Ταράτσα


Στα βορειοδυτικα συνεχίζει

Στα δυτικά τέλος

Η ακόλουθη φωτογραφία είναι από τα Άνω Λιόσια και είναι ευγενική παραχώρηση του Σωτήρη Παπαηλιόπουλου:


Οι ακόλουθες φωτογραφίες είναι από τον Χρήστο Παπασούλη στο Χαϊδάρι, τον οποίο και ευχαριστώ! Λογικά είναι πριν την πρωινή έξαρση στις 9/3.


Άνοιξη πλέον και τις επόμενες μέρες αναμένεται μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας!

2 σχόλια:

traik97 είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΥΛΙΚΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.ΜΠΡΑΒΟ.ΑΠΟΤΙ ΕΜΑΘΑ ΑΠΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ(ΑΝ ΙΣΧΥΟΥΝ)ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΠΟΛΥ ΧΙΟΝΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ.ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ...!!!

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Να είσαι καλά Λευτέρη, σε ευχαριστώ! Καλό μας Χειμώνα, λευκό και γεμάτο δυνατές & ευχάριστες καιρικές συγκινήσεις! :)