15/3/87

Ιστορικός Μάρτιος 1987


Μάρτιος αξέχαστος, μικρό παιδί του δημοτικού τότε. Είχα χάσει το λογαριασμό πόσες φορές το είχε στρώσει. Δεν ηταν λιγες οι φορες που ξεκινησε να χιονίζει απογευματα και την αλλη μερα το πρωί ήταν όλα άσπρα. Πρωινά με παγετούς. Στα μπαλκόνια ήταν επικίνδυνο να περπατήσεις καθώς εύκολα μπορούσες να βρεθείς στο κενό με μια γλίστρα. Έπιανε παγετό σχεδόν η μισή επιφάνεια του μπαλκονιού μέχρι τα παράθυρα.

Χίονισε 11 μέρες μεσα στο πρωτο 15-νθημερο στην Αθήνα! Αρνητικές ελάχιστες στο λεκανοπέδιο είχαμε για τουλάχιστον 10 μέρες! Μονοψήφιες μέγιστες για τουλάχιστον 13 μέρες (παραθέτω τους πίνακες από το αρχείο της Ελευσίνας για τον Μάρτη του 87.


Πηγή Αρχείου

Περισσότερες πληροφορίες για τις θερμοκρασίες, τους ανέμους και τα στοιχεία των ραδιοβολήσεων, κυρίως για 5-9/3/1987, μπορείτε να βρείτε στις τρεις τελευταίες γραμμές του πίνακα σε αυτό το άρθρο. Σε πολλές περιοχές του κέντρου, το χιόνι έφτασε ή και υπερέβη και τα 20 εκατοστά.

Παραθέτω 2 φωτογραφίες από τότε, οι οποίες είναι ευγενική παραχώρηση του Κ. Σωτήρη ΠαπαηλιόπουλουΚαι άλλες 4 από ένα πρωινό εκείνου του Μαρτίου στο Σύνταγμα και το κέντρο της Αθήνας από το http://www.elia.org.gr/


Παραθέτω τις επιφανειακές διατάξεις και τα γεωδυναμικά ύψη, όπως και τις Τ στα 850 hPa για κάποιες απο εκείνες τις μέρες του Μαρτίου του 1987! Η αποκομμένη, από ένα χρονικό σημείο και μετά, ψυχρή λίμνη, στροβιλιζόμενη και εγκλωβισμένη στη περιοχή μας οδήγησε σε συνεχείς κυκλογενέσεις νότια της Κρήτης, οι οποίες κινούνταν αργά ΒΑ προς Ρόδο και Κύπρο με σχετική βάθυνση. Αποτέλεσμα: συνεχείς χιονοπτώσεις για αρκετές μέρες! (Πηγή Χαρτών: Meteociel)

Δεν υπάρχουν σχόλια: