17/10/24

Κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) - Ένας μεγάλος κομήτης 50ετίας για το βόρειο ημισφαίριο!

Τελευταία ανανέωση: 18.10.2024, 02:00.

Ένας κομήτης που ερχόταν με μεγάλες προσδοκίες ήδη από πέρυσι οπότε και γνωρίζαμε ότι θα "επισκεφτεί" την αστρική μας "γειτονιά". Ενώ το καλοκαίρι του 2024 φάνηκε ότι ίσως να μην τα καταφέρει (υπήρχαν παρατηρήσεις που έδειχναν πιθανή μελλοντική διάλυση του πυρήνα του), τελικά τα κατάφερε και αρχές Σεπτέμβρη παρατηρήθηκε να ανεβαίνει σταθερά η φωτεινότητά του για να φτάσει στις 8-9/10 στο μέγιστο φαινόμενο μέγεθος που είχε εξαρχής προβλεφθεί, το -5, και να φωτογραφίζεται ακόμη και την ημέρα έστω και με δυσκολία. Η ουρά του ξεπέρασε τις 30 μοίρες σε μήκος, ενώ ανέπτυξε και αντί-ουρά η οποία περνούσε κάτω από τον ορίζοντα βγαίνοντας στην "άλλη πλευρά" προς το ημισφαίριο όπου ο Ήλιος ανέτειλε (και ενδεχομένως, κάποιος φωτογράφος σε επαρκώς σκοτεινό μέρος να την φωτογράφιζε)!

Αυτό αποτελεί θέαμα 50ετίας, τουλάχιστον για το βόρειο ημισφαίριο (εξαιρώντας Lovejoy και McNaught που ήταν κυρίως θέαμα του νοτίου ημισφαιρίου, πρέπει να φτάσουμε στον West του 1976 ίσως για να δούμε κάτι αντίστοιχο, αλλά αυτό σηκώνει συζήτηση). Ακολουθεί η καμπύλη φωτεινότητας του κομήτη με τις αντίστοιχες παρατηρήσεις διαχρονικά.

Πηγή: http://astro.vanbuitenen.nl/home.

Video με τον κομήτη και την εντυπωσιακή του ουρά να περνά μπροστά από το ηλιακό και ηλιοσφαιρικό παρατηρητήριο SOHO.

 

Ακολουθεί ένα χρονολόγιο με τις επιχειρήσεις φωτογράφισής του από ανατολή και δύση.

---------------------------------------------------------------------------

29.09.2024 - Ανατολικός ορίζοντας / Ανατολική Αττική.

Η 1η φωτογραφική επαφή με αυτόν έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής 29/9 από την ανατολική Αττική κοιτώντας ανατολικά. Παρά το λυκαυγές, ήταν ορατός με γυμνό μάτι με σχετική άνεση. Οι λήψεις έγιναν με Tamron 70-200 mm, f/2.8, 2-5'' έκθεση και iso 1250-5000 ανάλογα τον φωτισμό. 

Η 1η αυτή επαφή άφηνε πολλές υποσχέσεις για την επιστροφή του στον δυτικό μας ορίζοντα σε 2 εβδομάδες (από 12-13/10/2024 και μετά). Ορατός με σχετική άνεση στην ανατολή κατά το ξημέρωμα, ήταν για λίγες μέρες ακόμα (ως 2-4/10). Στην πρώτη, η αντανάκλαση αριστερά στη θάλασσα είναι από τη Σελήνη. 



---------------------------------------------------------------------------

12.10.2024 - Δυτικός ορίζοντας / Αθήνα.

Η 1η απογευματινή επαφή έγινε στις 12/10 το απόγευμα-βράδυ από την Αθήνα. Ο κομήτης αυτές τις ημέρες βρισκόταν κοντά και πάνω από το σημείο που είχε δύσει ο Ήλιος και δεξιά της Αφροδίτης. Ο βαθμός δυσκολίας ήταν μεγάλος καθώς υπήρχαν πολλά νέφη και η φωτορύπανση της πόλης όπως και η υγρασία στην ατμόσφαιρα δεν άφηναν πολλά περιθώρια. Τουλάχιστον τα χρώματα στο λυκόφως ήταν όμορφα ενώ συνελήφθη και ένα υποτυπώδες "green flash". 


Ο κομήτης ήταν οριακά ορατός από το σημείο που τον τράβηξα και υπό αυτές τις συνθήκες, πάνω από τις κεραίες του όρους Αιγάλεω, στη μια φωτογραφία πιο ψηλά και στην άλλη χαμηλότερα.


---------------------------------------------------------------------------

13.10.2024 - Δυτικός ορίζοντας / Αθήνα.

Την επόμενη μέρα έγινε απόπειρα φωτογράφισης από άλλο σημείο εντός του κέντρου της Αθήνας. Το καλό αυτή τη φορά ήταν ότι ο ουρανός ήταν σχεδόν καθαρός από σύννεφα. Αυτό βοήθησε πολύ καθώς με αυτές τις συνθήκες ο κομήτης ήταν ορατός με γυμνό μάτι μέσα από την πόλη και μάλιστα η ουρά του ήταν εύκολα ορατή ακόμη και στο λυκόφως!



---------------------------------------------------------------------------

14.10.2024 - Δυτικός ορίζοντας / Δυτική Αττική.

Την επόμενη μέρα δοκιμάστηκε ένα συγκεκριμένο σημείο στη δυτική Αττική που παρείχε εξαιρετική θέα προς τη θέση του κομήτη (Δ-ΝΔ) και ήταν σε σχετικό ύψος (~400 m). Παρόλο που είχε αρκετούς θυσάνους στον ουρανό, το γεγονός ότι η περιοχή ήταν μακριά από τη φωτορύπανση ήταν αρκετό. Ο κομήτης ήταν ορατός με γυμνό μάτι ακόμη και μέσα από τα νέφη που κάλυπταν τον ουρανό, ενώ είχε λυκόφως και φεγγαρόφως από το φεγγάρι που ήδη είχε "γεμίσει" αρκετά ως σήμερα. 



Παρόλα αυτά το θέαμα ήταν εντυπωσιακό και ο κομήτης ορατός ήδη από νωρίς (γύρω στις 1930)!




---------------------------------------------------------------------------

15.10.2024 - Δυτικός ορίζοντας / Δυτική Αττική.

Αυτή ήταν η μέρα που όλα ήταν οριακά καλά. Επιχειρήσαμε από το ίδιο σημείο με εχτές. Το καλό ήταν ότι ο καιρός σήμερα θα ήταν καθαρός. Το κακό ότι το φεγγάρι ήταν σχεδόν "γεμάτο" και άρχισε να "τρώει" με τη φωτεινότητά του τμήμα της ουράς του κομήτη, με αποτέλεσμα να έχουμε μόλις λίγα λεπτά για να φωτογραφίσουμε με καλές συνθήκες.



Ακολουθεί πάνελ φωτογραφιών με φακό 70 mm στις 3 φωτογραφίες δεξιά, όπου παρατίθεται η κανονική, η ασπρόμαυρη και η α/μ με αντεστραμμένα τα χρώματα για να φανούν καλύτερα χαρακτηριστικά της ουράς και αντί-ουράς, ενώ στην τελευταία φωτογραφία που είναι α/μ έχει γίνει λήψη του κομήτη με φακό 35 mm.

---------------------------------------------------------------------------

Ακολουθούν φωτογραφίες φίλων από το facebook (πατήστε στο f πάνω δεξιά για να οδηγηθείτε στην ανάρτησή τους).

Δημήτρης Σαγιάκος

 Γιάννης Μάνεσης

Θανάσης Παπαθανασίου

Αντώνης Λυράς

Αναμένονται και άλλες.

---------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια: