6/10/24

Απρόσμενη αλλά καλοδεχούμενη καταιγίδα του Οκτώβρη

Τελευταία ενημέρωση: 08.10.2024 - 12:00.

Παρόλο που η ατμόσφαιρα είναι "μπαρούτι" για Οκτώβρη, με ξηρά και θάλασσα να "καίνε" για τα κλιματικά δεδομένα του μήνα, το πέρασμα του ψυχρού μετώπου στις 4-5/10/2024 δεν "συγκίνησε" τα μοντέλα πρόγνωσης για την περιοχή της Αττικής, τα οποία δεν "είδαν" ποτέ την ισχυρή καταιγίδα (πιθανό αριστερόστροφο υπερκύτταρο κρίνοντας από τη διάρκεια, τη δομή, την αριστερόστροφη πορεία στον χάρτη εκκενώσεων και την εικόνα στο ραντάρ του ΕΑΑ παρακάτω - επίσης υπήρξε υδροσίφωνας στη Σαλαμίνα - βλέπε παρακάτω) που επηρέασε κυρίως το δυτικό λεκανοπέδιο στις 5/10 το απόγευμα γύρω στις 3-4. Η καταιγίδα αυτή διήνυσε αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα ξεκινώντας από την Πελοπόννησο. 

Πηγή: https://www.lightningmaps.org.

Στους ακόλουθους χάρτες βλέπουμε την είσοδο της καταιγίδας από τα νοτιοδυτικά τμήματα, μαζί με τις ηλεκτρικές εκκενώσεις που καταγράφηκαν κατά τις 1510 το μεσημέρι, όπως και την απεικόνιση από το radar βροχής του ΕΑΑ (ευτυχώς που υπάρχει και αυτό στην Ελλάδα του 2024...)

Πηγή: https://weather.us/.


Πηγή: https://nowcast.meteo.noa.gr/el/radar/.

Ακολουθεί η ανάλυση της ραδιοβόλησης 12Ζ από το Ελληνικό.

Πηγή: http://rawinsonde.com/.

Στον Ασπρόπυργο σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές τοπικά. Αυτό θα μπορούσε να είναι από το gust front ή ίσως και από κάποιο βραχύβιο σιφώνι.

Την περίπτωση του σίφωνα ενισχύει και video του Βαλάντη Λεμπέση από Σαλαμίνα, εδώ https://www.facebook.com/groups/388781492245109/permalink/1067669667689618/ όπου φαίνεται να σχηματίζεται υδροσίφωνας στο στενό της Φανερωμένης όπως αναφέρεται. Εικόνα από αυτό το βίντεο ακολουθεί, όπου φαίνεται ξεκάθαρα το spray ring.

Κάποιες φωτογραφίες από την ώρα της καταιγίδας όπου σημειώθηκαν ισχυρές ριπές, αρκετή ηλεκτρική δραστηριότητα και η πρασινίλα στο χρώμα των νεφών μαρτυρά τοπικές χαλαζοπτώσεις προς Δ-ΒΔ από εμένα.

 


Και ένα βίντεο.

Ακολουθούν εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον Φίλιππο Κολποδίνο από τα βορειοδυτικά τμήματα του λεκανοπεδίου και το Μενίδι.




Οι ακόλουθες εντυπωσιακές φωτογραφίες είναι από το δυτικό λεκανοπέδιο και το Χαϊδάρι από τον Χρήστο Παπασούλη.  




Αναμένονται και άλλες.

 ====================================================


Δεν υπάρχουν σχόλια: