21/9/23

Observations of Transient Luminous Events from Greece

Η δημοσιευμένη έρευνα της ομάδας μας στο επιστημονικό περιοδικό “Environmental Science Proceedings” πριν λίγες ημέρες, σχετικά με τα παροδικά φωτεινά συμβάντα (TLEs, Transient Luminous Events) όπως π.χ. τα red sprites, στην ευρύτερη περιοχή μας, αποτελεί το επιστέγασμα μιας πολυετούς πορείας, με αιχμή τη συστηματική διετή καταγραφή (2020-2022) με αποκλειστικά δικά μας μέσα, κόπο, χρόνο και χρήμα.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια καταγραφής του είδους και της συχνότητας εμφάνισης αυτών των εκκενώσεων της μέσης και ανώτερης ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδος και πέριξ αυτής. Πριν από αυτήν την έρευνα υπήρχε ένα κενό πάνω από την περιοχή μας (π.χ. βλέπε στο τέλος τους χάρτες στο paper: “Climatology of transient luminous events and lightning observed above Europe and the Mediterranean Sea”, Surveys in Geophysics, vol. 41, pp. 167-199, 2020) και οι λόγοι για αυτό είναι συγκεκριμένοι και διαχρονικοί αλλά δεν θα ήθελα να τους αναλύσω εδώ.

Η ομάδα μας, όχι απλώς κάλυψε αυτό το κενό, αλλά παραθέτει στοιχεία πως η ευρύτερη περιοχή μας είναι από τις πιο «παραγωγικές», αν όχι η πιο «παραγωγική», στην Ευρώπη σε αυτά τα φαινόμενα, και συγκαταλέγεται σε εκείνες τις περιοχές του πλανήτη όπου αυτά εμφανίζονται πολύ συχνά (με περίοδο αιχμής από τον Οκτώβρη ως και τον Φλεβάρη).

Το «ταξίδι» αυτό που ξεκίνησε με την 1η παρατήρηση TLEs από τον πολύ καλό φίλο και συνοδοιπόρο Δημήτρη Σαγιάκο το 2015, κλείνει έναν κύκλο με αυτή τη δημοσίευση της ομάδας μας. Είμαι περήφανος που είμαι μέλος της για πολλούς λόγους, πέρα από τους προφανείς.

Μπορείτε να βρείτε τη δημοσιευμένη έρευνά μας εδώ: https://www.mdpi.com/2673-4931/26/1/9 (Doudoulakis, C.; Papathanasiou, T.; Sagiakos, D.; Tsouras, P. “Observations of Transient Luminous Events from Greece”. Environ. Sci. Proc. 2023, 26, 9. https://doi.org/10.3390/environsciproc2023026009)

Τα συμπεράσματα της έρευνάς μας, θα παρουσιαστούν στο 16ο Διεθνές Συνέδριο Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικής Φυσικής, COMECAP 2023, https://www.comecap2023.gr/ το οποίο θα διεξαχθεί 25-29/9 στο Παν/μιο Δυτικής Αττικής.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια: