31/7/24

Στα μαύρα ο Αττικός ουρανός από τη φωτιά στην Εύβοια

Τελευταία μέρα του Ιουλίου και η φωτιά στην Εύβοια (Πισσώνας αρχικά), έχει δημιουργήσει ένα εφιαλτικό σκηνικό από το μεσημέρι και στον Αττικό ουρανό. Αρχικά το σύννεφο καπνού φαινόταν κυρίως ΔΒΔ του κέντρου, λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων, ωστόσο η πτώση της έντασής τους και η γιγάντωση της φωτιάς το απόγευμα, το έφερε εντός του λεκανοπεδίου.

Φωτογραφία από νωρίς το απόγευμα.

Φωτογραφία γύρω στις 7 το απόγευμα από την κάμερα του ΕΑΑ στην Πεντέλη.

Φωτογραφία στις 8 παρά με έναν κόκκινο ήλιο από τους καπνούς.



25/7/24

Λήξη 16ήμερου καύσωνα με αστάθειες και... ψεκάσματα

Από τις 8/7 ως και τις 24/7, το μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας δοκιμάστηκε από έναν εξοντωτικό σε διάρκεια καύσωνα, 16 ημερών, με τις μέγιστες θερμοκρασίες κάθε μέρα από 38 ως 42 βαθμούς. Περιοχές όπως η Μακεδονία, η Θράκη, ακόμη και ο Έβρος, κατέγραφαν μέγιστες θερμοκρασίες 39-42 βαθμούς σε πολλούς σταθμούς του ΕΑΑ. Το ΕΑΑ στις 25/7 αφιέρωσε ένα άρθρο για αυτόν τον καύσωνα συγκρίνοντας τη διάρκειά του και κάποια χαρακτηριστικά του, με αυτά του καύσωνα του 2023.

Στο λεκανοπέδιο, ο κεντρικός άξονας από τα Πατήσια περίπου και νοτιότερα ως και τα νοτιοδυτικά τμήματα (Πειραιάς), οι μέγιστες θερμοκρασίες ήταν μόνιμα στους 39-40 βαθμούς ενώ οι ελάχιστες στους 29-33 βαθμούς. Θύμισε καλοκαίρι 2012 αν λάβουμε υπόψη μας και τον θερμό Ιούνιο-ρεκόρ που πέρασε.

Παραθέτω τις μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες της Κυψέλης για αυτό το διάστημα. Σε γενικές γραμμές οι μέγιστες ήταν ανάμεσα στο σταθμό των Πατησίων (συνήθως λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία κατέγραφε εκείνος) και τον σταθμό στην Καλλιθέα (εκείνος ήταν ψηλότερα). Ανάλογες θερμοκρασίες έχει καταγράψει και ο ιστορικός σταθμός του Θησείου (ΕΑΑ).

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί σε πάνω από το μισό λεκανοπέδιο, έχουν μέσες μέγιστες κοντά ή και πάνω από 37 βαθμούς. Πρόκειται για ασύλληπτη θερμοκρασία για όσους γνωρίζουν. Όπως βλέπετε, ακόμη και στις 24/7 που θεωρητικά είχαμε τη "λήξη" του καύσωνα, η θερμοκρασία δεν έπεσε και πολύ, αλλά για πρώτη φορά μετά από 16 (!) ημέρες πέφτει κάτω από 38 βαθμούς. 

Χτες 23/7 με το λεκανοπέδιο να σημειώνει μέγιστες τοπικά στους 40 και την Αττική στους 41-42 (π.χ. Ασπρόπυργος), σημειώθηκε αστάθεια το απόγευμα με τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά τμήματα.



Ωστόσο, δυστυχώς, θέλω να σταθώ σε κάτι που μας έκανε ιδιαίτερα άσχημη εντύπωση (σε όσους από εμάς ασχολούνται από αγάπη με τον καιρό). Με μεγάλη θλίψη και απογοήτευση, παρατηρούμε ανθρώπους με τους οποίους δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι (τουναντίον πολλοί από αυτούς μας είναι και συμπαθείς), να εκφράζουν εντελώς αντί-επιστημονικές απόψεις. Και πρόκειται για ανθρώπους που είτε είναι επαγγελματίες μετεωρολόγοι είτε τους ακούει και τους διαβάζει πολύς κόσμος είτε και τα δυο μαζί. Είναι άνθρωποι που πληρώνουμε άμεσα ή έμμεσα. Σύμφωνα με αυτούς λοιπόν (τους οποίους δεν θα αναφέρω ονομαστικά και δεν χρειάζεται, αλλά όσοι ασχολείστε με τον καιρό μπορεί να τους γνωρίζετε), "δεν υπήρξε ποτέ καύσωνας", "είχαμε μελτέμι που μας δρόσιζε", "Ιούλιος είναι ζέστη θα κάνει, πώς κάνετε έτσι;", "οι σταθμοί τρομοκρατούν", "οι καιροτρομολάγνοι μιλάνε για καύσωνα", και άλλα παρόμοια. Το πρόβλημα με αυτήν την αντί-επιστημονική συμπεριφορά, είναι ότι θέτει (και έθεσε) σε κίνδυνο πολύ κόσμο που δεν γνώριζε ότι είχαμε καύσωνα και έβγαινε έξω ανυποψίαστος λες και ήταν μια συνηθισμένη καλοκαιρινή μέρα. Το γεγονός ότι δεν είχαμε 46ρια δεν σημαίνει καθόλου ότι τα συνεχόμενα 39-40ρια δεν είναι εξοντωτικά και ύπουλα. Ίσα ίσα. Έγινα δέκτης ακόμη και παραπόνων (!) από γνωστούς μου που γνωρίζουν ότι ασχολούμαι με τον καιρό, ότι δεν είχαν ενημερωθεί από πουθενά ότι θα είχαμε καύσωνα (ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες κιόλας...). Μετά, κατάλαβα τι εννοούσαν, όταν άρχισα να βλέπω τις ανεύθυνες και επικίνδυνες δηλώσεις ορισμένων εδώ και εκεί για "μελτέμια", "δροσιές" και "ανύπαρκτους καύσωνες". Προσέξτε πού μπορεί να οδηγήσει αυτό. Και δείτε ότι ως τις 12/7 υπήρχαν ήδη δεκάδες κλήσεις για θερμοπληξία. Δηλαδή τις μέρες που για κάποιους "δεν υπήρχε καν καύσωνας". Δεν είναι τρομολαγνεία να προειδοποιήσεις κάποιον να ξέρει ότι έξω δεν επικρατεί το κλασικό μελτέμι των 32 βαθμών που γνωρίζαμε από τα παιδικά μας χρόνια. Είναι αφάνταστα προκλητικό, κάποιοι που έχουν αναλάβει εργολαβικά να μας πείσουν ότι δεν υφίσταται κλιματική αλλαγή, να παρελαύνουν στα ΜΜΕ και τα ΜΚΔ ρίχνοντας άφθονο νερό στο μύλο συνωμοσιών σε κρίσιμες περιόδους και φυσικά μετά να χρησιμοποιούνται οι δηλώσεις τους ως "σημαία των ψεκασμένων". Είναι ακριβώς ό,τι ΔΕΝ χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή.

5/7/24

Σύντομο διάλειμμα με αστάθειες μετά την κόλαση του Ιουνίου

Μετά από έναν κολασμένο Ιούνιο με θερμοκρασιακό ρεκόρ και ξηρασία, τον χειρότερο Ιούνιο καιρικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, χωρίς ιδιαίτερες αστάθειες, με καύσωνες και φωτιές, ήρθαν έστω και για 1-2 μέρες οι καταιγίδες.

Ακολουθούν οι ραδιοβολήσεις από το Ελληνικό για 3 και 4/7 αντίστοιχα. Στις 3/7 είχαμε παροδική καταιγίδα νωρίς το απόγευμα οριακά στο βόρειο λεκανοπέδιο. Στις 4/7 είχαμε το "κυρίως πιάτο" καθώς επηρεάστηκε αρχικά το βόρειο λεκανοπέδιο, μετά η περιοχή πίσω από τον Υμηττό και το μεσημέρι τα δυτικά και νοτιοδυτικά τμήματα με το Πέραμα να φτάνει τα 43 mm και περιοχές στα βόρεια τμήματα να ξεπερνάνε τα 50 mm (Άγιος Στέφανος). Εντός του λεκανοπεδίου έπεσαν 5-10 mm ποτιστικά κυρίως. Χαλάζι έπεσε τόσο ανατολικά όσο και δυτικά του λεκανοπεδίου, αλλά και προς το αεροδρόμιο (καταιγίδα νωρίς το μεσημέρι στις 4/7, πίσω από τον Υμηττό).


Πηγή: rawinsonde.

Ακολουθούν φωτογραφίες από το κέντρο της Αθήνας 4/7, από τον Χρήστο Ντουντουλάκη.










Ακολουθούν φωτογραφίες από τον Χρήστο Παπασούλη.




Ακολουθούν φωτογραφίες από τον Γιάννη Μάνεση 3 και 4/7, Οινόφυτα και Αθήνα αντίστοιχα. (Πατήστε στο f πάνω δεξιά, για να οδηγηθείτε στη δημοσίευσή του στο facebook).



Ακολουθούν φωτογραφίες από τον Φίλιππο Κολποδίνο



Αναμένονται και άλλες.