Τελευταία ενημέρωση / Last update: 17.10.2022
--------------------------------------------------------------------------
Πιο παλιά, όταν ακόμη και γω ήμουν μικρός (Δημοτικό, Γυμνάσιο), το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου ήταν συνυφασμένο με την επιστροφή στο Φθινόπωρο. Διαταραχές όπως αυτή που βιώσαμε φέτος, "δρόσιζαν" τις μέρες και τις νύχτες μας και μας έβαζαν στο κλίμα της επιστροφής από τις διακοπές. Οι μέγιστες θερμοκρασίες έπεφταν κάτω από τους 30 πριν βγει ο Αύγουστος. Τότε ήταν κάτι συνηθισμένο. Για αυτό και ο τίτλος.
Για να δούμε τι έγινε στο λεκανοπέδιο Αττικής την περίοδο από τη Δευτέρα 22/8 μέχρι και την Τετάρτη 31/8. Τα προγνωστικά στοιχεία των μοντέλων συνηγορούσαν ως προς την εκδήλωση καταιγίδων 22-26/8 και ίσως και 27/8, με τα ισχυρότερα φαινόμενα να φαίνονται για 23, 24 και 25/8 (Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη). Η αστάθεια θα παρέμενε πιο περιορισμένη και τις επόμενες μέρες ως το τέλος του μήνα. Αιτία για αυτό, μια αποκομμένη, σχετικά αβαθής λίμνη στη μέση τροπόσφαιρα, η οποία όμως είναι αρκετή το καλοκαίρι, για να προκαλέσει έντονη αστάθεια. Μάλιστα είχαν προηγηθεί και υψηλές θερμοκρασίες (18-21/8, στο λεκανοπέδιο είχαμε μέγιστες κοντά στους 39 βαθμούς).
Ακολουθεί ενδεικτικά, ο χάρτης στο ισοβαρικό επίπεδο των 500 hPa, με την αποκομμένη "ψυχρή λίμνη" να βρίσκεται πάνω από την ελληνική επικράτεια.
Πηγή: https://www.meteociel.fr/.Επίσης, ακολουθεί το προγνωστικό μετεώγραμμα με βάσει το μοντέλο GFS, για την περιοχή του λεκανοπεδίου.
Τα πράγματα συνέβησαν, σε γενικές γραμμές, ως αναμένονταν. Τη Δευτέρα 22/8, επηρεάστηκε κυρίως το βόρειο λεκανοπέδιο με καταιγίδες, πρώτα στην περιοχή της Πάρνηθας και μετά προς την Πεντέλη και τον Υμηττό. Επηρεάστηκαν και οι αντίστοιχες περιοχές του λεκανοπεδίου. Σταθμοί του βόρειου λεκανοπεδίου έγραψαν ως 50 mm σε λίγη ώρα. Οι κεντρικές περιοχές επηρεάστηκαν ελάχιστα υετικά. Φωτογραφίες από το κέντρο κοιτώντας προς το βόρειο λεκανοπέδιο, ακολουθούν.
Το outflow από το microburst, με Κυψέλη, Γαλάτσι, Πατήσια, Ν.Φιλαδέλφεια σε πρώτο πλάνο.
Η Τρίτη 23/8 ήταν μια πλούσια μέρα για την Αττική. Ξεκίνησε με καταγραφή σίφωνα θαλάσσης προς την περιοχή της Μακρονήσου, το πρωί, από τον Θάνο Μανώλη (ακόλουθη φωτογραφία).
Στη συνέχεια, εκδηλώθηκε σίφωνας ξηράς ο οποίος καταγράφηκε πάλι από τον Θάνο Μανώλη (ακόλουθη φωτογραφία) στην περιοχή των Μεσογείων.
Περισσότερα για αυτόν τον σίφωνα, από τη δημοσίευση του Θάνου Μανώλη στο Facebook (πατήστε πάνω στο f)
Η περιοχή που σημειώθηκε ο σίφωνας ξηράς, μοιάζει να βρίσκεται στη "μύτη" ενός hook echo.
Πηγή: https://www.windy.com.Την Τρίτη επηρεάστηκαν περισσότερο τα κεντρικά τμήματα, με περιοχές του κέντρου να βλέπουν πάνω από 40 mm υετού σε λίγη ώρα. Φωτογραφίες από αυτή τη μέρα.
Κάποιοι όμορφοι ιριδισμοί (μη-ολοκληρωμένη ηλιακή "κορώνα") το μεσημέρι πριν την εκδήλωση της καταιγίδας.
Επίσης, και πάλι υπήρχε εντυπωσιακό outflow από το microburst κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.
Και εδώ ένα χαρακτηριστικό βίντεο από αυτό.
Το βράδυ της Τρίτης, σημειώθηκαν καταιγίδες προς Σαλαμίνα και Αίγινα.
Την Τετάρτη 24/8, σημειώθηκαν ισχυρές καταιγίδες στο κέντρο. Το επίκεντρο φαίνεται να ήταν πέριξ των Τουρκοβουνίων. Τα αναλογικά βροχόμετρα στην Κυψέλη, στο σταθμό μου, κατέγραψαν 62 mm ως ημερήσιο υετό. Ακολουθεί ενδεικτικό βίντεο από τον Λυκαβηττό.
Επίσης, δείτε τις ακόλουθες εντυπωσιακές φωτογραφίες του Χρήστου Παπασούλη από το Χαϊδάρι (ληφθείσες στις 23 και 24/8), με κεραυνούς να χτυπούν, εκτός των άλλων και σε δέντρα, κοντά στο σημείο που κατέγραφε!
Την Πέμπτη 25/8, άλλη μια ισχυρή καταιγίδα επηρεάζει κεντρικές και δυτικές περιοχές του λεκανοπεδίου. Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες.
Και κάποια πλάνα το απόγευμα, μετά το πέρασμα της καταιγίδας.
Και ένα βίντεο με κοντινό κεραυνό (~400 m από εμένα).
Την Παρασκευή 26/8 και το Σάββατο 27/8, σημειώθηκαν διάσπαρτες καταιγίδες (και εντός λεκανοπεδίου) από συγκλίσεις κυρίως (26) και μια ασθενική SWT (27), καθώς η ψυχρή λίμνη αποχώρησε σταδιακά ανατολικότερα.
Τέλος, την Τετάρτη 31/8, σημειώθηκαν καταιγίδες βορείως του κέντρου, στο βόρειο λεκανοπέδιο. Εδώ βλέπουμε έναν Bolt from the blue από αυτήν την ημέρα.
Μέσα σε αυτές τις ημέρες, ο σταθμός της Κυψέλης κατέγραψε 85 mm, κάτι που αποτελεί ρεκόρ τουλάχιστον 15ετίας (ο σταθμός έχει λεπτομερή δεδομένα από το 2009).
Ο Αύγουστος 2022 κατέγραψε λοιπόν 7 μέρες καταιγίδας, εκ των οποίων οι 6 συνεχόμενες, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο.
Οι ισχυρότεροι δείκτες αστάθειας, βάσει ραδιοβόλησης Ελληνικού ήταν στις 23/8 με CAPE: 4000 J/kg και LI: -11 C. (Εξαιρείται η 27/8 που είχε ακόμη μεγαλύτερο CAPE αλλά εντελώς ξηρό στρώμα πάνω από τα 700 hPa ελεώ Δ και ΝΔ ισχυρού).
Πηγή: http://rawinsonde.com/.
-----------------------------------------------------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου