28/11/21

Υπερκύτταρο Νοεμβρίου


-------------------------------------------------------------------------

Αυτό το υπερκύτταρο (supercell) είχε προβλεφθεί. Όλα τα μοντέλα συμφωνούσαν στην εντυπωσιακή διάτμηση του ανέμου καθ'ύψος, το μεσημέρι της Παρασκευής 26/11. Πράγματι, η ραδιοβόληση του Ελληνικού στις 12Ζ, έδειξε διάτμηση στο στρώμα 0-3 km κοντά στα 700-900 m^2/s^2.

Μία προμετωπική trough θα έφτανε στις 14 το μεσημέρι πάνω από την Αθήνα. Η αριστερή έξοδος του αεροχειμάρρου βρισκόταν πάνω από την Αττικο-Βοιωτία εκείνη την ώρα.

Πηγή Χάρτη: https://www.weatheronline.co.uk/.

Αν και δεν έχουμε εικόνες από το ραντάρ του ΕΑΑ (υπό συντήρηση!), αλλά ούτε και της ΕΜΥ (φαινόταν εκτός λειτουργίας στη σελίδα της, αλλά ελπίζω να υπάρχουν εικόνες για αυτήν την καιρική κατάσταση)......, έχουμε τους χάρτες θερμοκρασίας νεφών από τη σελίδα Meteologix για τις ώρες 1345-1415 EET.



Πηγή Χαρτών: Meteologix.

Σίφωνας ξηράς καταγράφηκε στην Ν.Πέραμο, στη Δ. Αττική, ο οποίος, σύμφωνα με τις καταστροφές, πρέπει να ήταν F1 τουλάχιστον. Περισσότερα, εδώ: https://www.facebook.com/giannhs.sevasths/videos/598731481344791

----------------------------------------------------------------

Ακολουθούν κάποιες επιλεγμένες φωτογραφίες από την καταιγίδα.







 


Μετά την καταιγίδα, υπέροχα pileus μαζί με ουράνιο τόξο και ένα αεροπλάνο που αποφεύγει το σύμπλεγμα καταιγίδων.




Αλλά και ένα έντονο παρήλιο πάνω σε contrail.

Εδώ ένα μονόλεπτο βίντεο από το υπερκύτταρο: 

Και εδώ το βίντεο του Στράτου Αυγερινού όπως έβλεπε το υπερκύτταρο από Θρακομακεδόνες. Ήταν σε εξαιρετική θέση για να καταγράψει τον στροβιλισμό! Επίσης, πολύ χαλάζι έπεσε στα ΒΔ τμήματα του λεκανοπεδίου τουλάχιστον.


------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια: