6/2/20

Εντυπωσιακή είσοδος της νέας κακοκαιρίας

Πρωί 5/2/2020 και όπως συνήθως γίνεται με κακοκαιρίες που εισέρχονται βίαια από τα βορειοδυτικά στην Αττική, πάντα έχουν να δώσουν κάτι εντυπωσιακό έστω και πρόσκαιρα, κάθε εποχή. Οι δε χειμωνιάτικες που συνοδεύονται και από πτώση ως 15-20 βαθμών στα 850/500 hPa είναι πολλά υποσχόμενες.

(Πηγή διαγράμματος: WetterZentrale)

Εδώ, η εντυπωσιακή είσοδος της καταιγίδας (με λίγα, διάσπαρτα ηλεκτρικά κυρίως προς τα βόρεια του λεκανοπεδίου), με το shelf cloud επιβλητικό να καταπίνει το λεκανοπέδιο... (Πηγή εικόνας: Κάμερα ΕΑΑ Πεντέλης)


Εδώ, όπως φάνηκε να μπαίνει, από πλάγια θέση, από την κάμερα του Πειραιά - Meteoclub


Εδώ, όπως φάνηκε από Κυψέλη


Το απόγευμα κατεγράφη τουλάχιστον ένας υδροσίφωνας στον Σαρωνικό προς Σαλαμίνα. Τον πρόλαβε ο Γιάννης Μάνεσης ενώ στις φωτογραφίες του ενδεχομένως να φαίνονται άλλοι 2 σε φάση διάλυσης.


Περισσότερα για την καταγραφή όλων των σιφώνων της Αττικής, σε αυτό εδώ το αρχείο. Αν έχετε καταγράψει σίφωνες και λείπουν από αυτό το αρχείο, ενημερώστε μας να τους βάλουμε!

Την επόμενη μέρα (6/2), χιονόστρωση είχαμε μέχρι χαμηλά στα βόρεια προάστια (άνω της Κηφισιάς), ενώ στην κάμερα του ΕΑΑ της Πεντέλης είχαμε αυτήν την εικόνα...


Ο ΒΒΔ επιφανειακός άνεμος τα ξημερώματα της 7/2, ίσως βοηθήσει να πέσουν νιφάδες (εφόσον υπάρχει ακόμη υετός) και σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας (Κυψέλη, Αμπελόκηποι, Γαλάτσι, ίσως και Σύνταγμα καλώς εχόντων).

(Πηγή διαγράμματος: WetterZentrale)

*EDIT. Σύμφωνα με την ραδιοβόληση στις 00Ζ 07.02.2020, η αέρια μάζα ήταν κατά 2 βαθμούς θερμότερη στα 850 hPa από το αναμενόμενο, ενώ η υγρασία στα κατώτερα στρώματα επιμένει, επομένως δυσκολεύουν τα πράγματα έστω και για νιφάδες. Ίσως το ξημέρωμα βοηθήσει ο ΒΔ τα Δ τμήματα του λεκανοπεδίου κυρίως, καθώς σύμφωνα (και) με το 18Ζ run, η θερμοκρασία θα αρχίσει σταδιακά να ανέρχεται από το πρωί (δηλαδή η ψυχρότερη περίοδος ήταν στις 00Ζ η οποία τελικά αποδείχθηκε πιο θερμή βάσει ραδιοβόλησης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: