5/10/19

Εντυπωσιακή Εισαγωγή Φθινοπώρου

Τελευταία ανανέωση: 13.11.2019


Εισαγωγή στο Φθινόπωρο λοιπόν ή τουλάχιστον ό,τι έχει απομείνει από αυτό που κάποτε ονομάζαμε Φθινόπωρο, καθώς η Κρήτη και τα Χανιά κατέγραψαν 38 βαθμούς σήμερα 4/10/2019, ενώ και τις επόμενες μέρες αν και θα υπάρξει μια πτώση, οι μέγιστες τιμές θα είναι υψηλές για την εποχή.

Από την άλλη, η ατραξιόν της ημέρας ήταν το τεραστίων διαστάσεων χαλάζι που έπεσε στο Μαρκόπουλο Ωρωπού, το οποίο είχε μέγιστη διάμετρο 10-12 εκ. (από κορυφή μέσου ως μέσο παλάμης) όπως φαίνεται και στην φωτογραφία του Βασίλη Καραγκούνη από το Meteoclub. Δεν γνωρίζω αν αποτελεί ρεκόρ μεγέθους χαλαζόκοκκου για την χώρα μας.


Δείτε το και εδώ μετρημένο καθαρά από το Meteoclub.


Δείτε και το αντίστοιχο βίντεο με την χαλαζόπτωση, εδώ!

Επίσης είχαμε 1 σίφωνα ξηράς στην Μάνδρα (βλέπε και εδώ βίντεο) και 3 υδροσίφωνες στην Κινέτα (έχουν καταγραφεί να κάνουν spray ring στην θάλασσα και οι 3, ενώ φαίνεται και ο καλοσχηματισμένος κώνος και για τους 3.

Δείτε τον εντυπωσιακό σίφωνα ξηράς από το προφίλ του Christos Giwta Tzanetopoulos


Τα προγνωστικά μοντέλα για τις 3/10, έδειχναν πως το κύμα των καταιγίδων θα σταματήσει στις δυτικές παρυφές του λεκανοπεδίου, ωστόσο αυτό προχώρησε και εντός με εκρηκτικό τρόπο. Αυτό που αναμενόταν την Παρασκευή, εν μέρει έγινε την Πέμπτη. Ωστόσο, την Παρασκευή τα προγνωστικά στοιχεία σκιαγραφούσαν μία ακόμη πιο επικίνδυνη κατάσταση, κάτι που τελικά αποτυπώθηκε με το πολύ μεγάλο χαλάζι και τους ανεμοστρόβιλους σε ξηρά και θάλασσα. Πράγματι, η ραδιοβόληση στο Ελληνικό έδειξε CAPE πάνω από 2500 J/kg με LI -9, και μη-μηδενικό CIN, ενώ τα ξηρά μεσαία στρώματα ήταν υπεύθυνα για την χαλαζόπτωση σε σχεδόν όλο το λεκανοπέδιο και μάλιστα με μεγάλους χαλαζόκοκκους τοπικά.

Πηγή γραφήματος

Παρατηρήστε ότι, χοντρικά, τα περισσότερα ηλεκτρικά στις 4/10 (πάνω) «απέφυγαν» περιοχές που «χτύπησαν» στις 3/10 (κάτω). Αυτό είναι ένα σχετικά σύνηθες (όχι απόλυτο βεβαίως) φαινόμενο για καταιγίδες "back-to-back", δηλαδή 2 συνεχόμενες μέρες στην ίδια περιοχή.

Πηγή χαρτών

Στις 3/10, ένα εντυπωσιακό Shelf cloud εισήλθε στο λεκανοπέδιο. Δεν είναι η 1η φορά που βλέπουμε τόσο εντυπωσιακά σκηνικά, ιδιαίτερα το Φθινόπωρο και μάλιστα, όπως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει και στο αρχείο, υπάρχει τουλάχιστον ένα τέτοιο κάθε χρόνο. Περί shelf και wall cloud, εδώ.

Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες από αυτό όπως και κάποια videoframes από ορισμένους κεραυνούς, από Νέα Κυψέλη.



Κάποιες φωτογραφίες και από τις δυο καταιγίδες το μεσημέρι της 4/10


Βίντεο από το χαλάζι στον Λυκαβηττό




===========================================================

Πολλοί φίλοι, με κάποιους από τους οποίους μάλιστα είχα την τύχη και την τιμή να κυνηγήσουμε και μαζί αυτές τις ημέρες, τράβηξαν αρκετά όμορφες φωτογραφίες και εντυπωσιακά πλάνα. Εδώ παρουσιάζονται κάποιες, ενδεικτικά, τόσο εντός όσο και εκτός Αττικής, ωστόσο όλοι τους έχουν πολύ περισσότερο και εντυπωσιακό υλικό! Για περισσότερα, πατήστε το σύνδεσμο στο όνομα τους! (Αναμένεται και άλλο υλικό).


Δημήτρης Σαγιάκος - Αθήνα 4/10


Στέλιος Βάντζος (πηγή: Δημήτρης Σαγιάκος) - Αλιβέρι Ευβοίας 4/10, (χαλάζι max 6-8 εκ., και υδροσίφωνας)


Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος - ΑΙΑ 3/10


Αντώνης Λυράς - Πατρα 4/10 ξημέρωμα


Στέλιος Φουρτουλάκης - Meteoclub - Πατρα 4/10 ξημέρωμα


Κάμερα Ταύρου meteoclub - Αθήνα 3/10


Παναγιώτης Τσούρας - Βοιωτία 4/10


Αλέξανδρος Μπαγιόκος - Αθήνα 3-4/10


Ανδριάννα Μπαλτουμα - Πάτρα 4/10 ξημερώματα και ΑΘήνα 4/10


Φίλιππος Κολποδίνος - Η φωτογραφία που έγινε viral στο διαδίκτυο και ανήκει στον Φίλιππο Κολποδίνο! Shelf cloud, Αθήνα 3/10


Γιάννης Μάνεσης - Αθήνα 3/10


Χρήστος Παπασούλης - Αθήνα 3/10


Μιχαήλ Καρδαμάκης - Αθήνα 3/10


Γιώργος Μητρόπουλος - Αθήνα 3/10


Βασίλης Ζαφειρούδης - Αθήνα 3/10


Αλέξανδρος Καραγιάννης - Αθήνα 3/10


Θάνος Σταματόπουλος - Αθήνα 3/10


Μανώλης Θράβαλος - Μeteographer - Σάμος ξημερώματα 8/10



===========================================================



2 σχόλια:

CR είπε...

Εντυπωσιακές φωτογραφίες φίλε μου

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Ευχαριστώ πολύ :-) Τα εύσημα στους φωτογράφους - κυνηγούς που έκαναν το καλύτερο σε διάφορες περιοχές!