1/2/19

Διπρόσωπος Γενάρης


---------------------------------------------------------------------------

Στο πρώτο μισό του, αυτός ο μήνας βάλθηκε να μας δείξει πως οι Χειμώνες υπάρχουν ακόμη, ωστόσο στο τελευταίο δεκαήμερο τα... «κατέστρεψε» όλα, θυμίζοντας Αιγυπτιακή Άνοιξη, με συνεχείς νοτιάδες, υψηλές θερμοκρασίες, θερμικές αστάθειες (!) και έντονες σκονομεταφορές (!), οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη τουλάχιστον. Η εντονότερη σκονομεταφορά ήταν αυτή που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 25/1, με την ορατότητα να μειώνεται δραματικά. Ήταν δε χαρακτηριστικό πως, οι λάμψεις από τις καταιγίδες του Σαρωνικού, εκείνο το βράδυ, δεν ήταν δυνατό να φανούν ούτε από τον Λυκαβηττό στον οποίο ήμουν παρών. Αυτά είναι ακραία ακόμη και για Απρίλιο, πόσο μάλλον για Γενάρη και ιδιαίτερα όταν συμβαίνουν για 2ο συνεχή χειμώνα! Είναι εντυπωσιακά φρικτός, ο «καιρικός φόρος» που πρέπει να «πληρώσουμε», ώστε να δούμε λίγες μέρες πραγματικού χειμώνα.

Κατά τα λοιπά, δεν πλήξαμε. Φαίνεται και στο αναλυτικό δελτίο παρακάτω. Ημέρες χιονιού, παγετού, χιονόστρωσης, καταιγίδων, χαλαζιού, σκόνης, αρκετός υετός (σχεδόν 150 mm στη Κυψέλη, αλλά και μεσοσταθμικά στο λεκανοπέδιο, δηλαδή περίπου στο διπλό του μέσου όρου για τον Γενάρη, ανάλογα την περιοχή).

Ακολουθούν τα στατιστικά στοιχεία

---------------------------------------------------------------------------

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ


---------------------------------------------------------------------------

Κλείνοντας, και με αφορμή το κύμα ψύχους στις ΗΠΑ αυτές τις μέρες, να υπενθυμίσω ότι η κλιματική αλλαγή δεν ορίζεται με βάση το πόσο κρύο έχεις έξω από το σπίτι σου σήμερα. Καθορίζεται από πολλούς παράγοντες που αλληλοσυνδέονται, δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη θερμοκρασία βεβαίως και όλοι οδηγούν προς ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα. Αν θεωρείτε ότι δεν υπάρχει παγκόσμια θέρμανση, δεν έχει νόημα να σας πείσω εδώ ό,τι και αν γράψω. Τα έχουμε πει χιλιάδες φορές. Σε ορισμένους επικρατεί αυτό που, στη Ψυχολογία, ονομάζεται «άρνηση». Είναι αμυντικός ψυχολογικός μηχανισμός και τον σέβομαι ως ένα βαθμό, καθώς ακόμη και αυτοί που δεν παραδέχονται την παγκόσμια θέρμανση, η στάση τους αυτή καθαυτή αποδεικνύει το αντίθετο, διότι έχουν πάθει σοκ από τις αλλαγές που συντελούνται σε τόσο μεγάλο εύρος και με ταχύ ρυθμό και απλά δεν θέλουν να το αποδεχτούν. «Κρέμονται» από οτιδήποτε μπορεί να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς τους, παραβλέποντας όλα τα άλλα γύρω τους. Όπως και να'χει, όλοι μας περιμένουμε την επόμενη έντονη σκονομεταφορά σε λίγες ώρες, τους ισχυρούς νοτιάδες, τις θερμικές αναπτύξεις του μεσημεριού και τους 20 βαθμούς που έπονται τοπικά ως μέγιστες θερμοκρασίες. Αυτό, θα πρέπει να μάθουμε να το λέμε «Φλεβάρη». Καλό μήνα!

---------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια: