Ήταν από τους κομήτες με συμπαθητικό φαινόμενο μέγεθος (ως +3), ορατός με γυμνό μάτι σε σκοτεινούς ουρανούς χωρίς φώτα τριγύρω και χωρίς φεγγάρι, πράσινος αλλά με πολύ αμυδρή ουρά που με δυσκολία εμφανιζόταν σε φωτογραφίες μακράς έκθεσης. Λόγω του νεφοσκεπούς ουρανού, οι ευκαιρίες για τη φωτογράφιση του ήταν λίγες. Εκμεταλλεύτηκα μία από αυτές και μαζί με αυτόν «κυνήγησα» και μερικές διδυμίδες.
Η περιοδική βροχή μετεώρων των «Διδυμιδών», κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εμφανίζει μέγιστο δραστηριότητας γύρω στις 13-14/12. Ωστόσο παρόλο που έχει πολλά μετέωρα, περισσότερα από τις Περσείδες, τα περισσότερα από αυτά είναι μικρά και απέχουν αρκετά από τα εντυπωσιακά των Περσειδών. Πάντως αξίζει το κόπο. Το ακτινοβόλο σημείο τους είναι, όπως μαρτυρά και το όνομα τους, ο αστερισμός των Διδύμων. Κοιτάζοντας προς οποιοδήποτε σκοτεινό σημείο του ουρανού ωστόσο, θα δείτε σίγουρα κάποια μετέωρα, αρκεί να είστε μακριά από φωτορύπανση.
Εδώ ο χάρτης με τη πορεία του κομήτη 46P/Wirtanen από το Sky and Telescope.
Φωτογραφία του κομήτη το βράδυ στις 9/12 (πηγή: https://doudoulakis.blogspot.com/)
Ο κομήτης (πράσινη τελεία στο κέντρο του κάδρου), μαζί με Πλειάδες, Ωρίωνα, Σείριο, Αλντεμπαράν και Ταύρο, ενώ φαίνεται χαμηλά μια Διδυμίδα. Τέλος η πορτοκαλοκόκκινη κυματοειδής μορφή χαμηλά είναι airglow με ατμοσφαιρικά βαρυτικά κύματα (αν δεν γνωρίζετε τι είναι αυτά, μπορείτε να μάθετε εδώ, μαζί με πολλά άλλα υπέροχα φαινόμενα).
και άλλη μία Διδυμίδα
18/12/18
Κομήτης 46P/Wirtanen και Διδυμίδες 2018
Ετικέτες
διδυμίδες,
κομήτης,
κομήτης Wirtanen,
comet,
comet 46P/Wirtanen,
Geminids meteor shower 2018,
night sky,
Wirtanen
17/12/18
Χριστουγεννιάτικη φθινοπωρινή δόση
===========================================================
Αν και το φθινόπωρο φέτος δεν χάρισε ιδιαίτερο θέαμα, τελικά τα ξημερώματα στις 16/12, δηλαδή 9 μόλις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, είδαμε φθινοπωρινή νυχτερινή καταιγίδα με σχετικά ικανοποιητικό θέαμα. Τα δυο παγκόσμια μοντέλα καιρού, συμφωνούσαν σε αυτό το πέρασμα και το τοποθετούσαν κάπου ανάμεσα στις 11 το βράδυ με 2 τα ξημερώματα (ήρθε γύρω στη 1 παρά, δηλαδή στην ώρα του), ενώ ήδη από τις 4-5 το απόγευμα σημειώνονταν παροδικές/πρόσκαιρες καταιγίδες στα πέριξ.
Αν και υπήρχαν αρκετοί κεραυνοί και αστραπές για αρκετές ώρες δυτικά μας... π.χ. βλέπε εδώ μία σύνθεση κάποιων κεραυνοφωτογραφιών, όταν πλησίασε το μέτωπο στη δυτική πλευρά μας
μόνο κατά τις 1230-1 αποφάσισε να κάνει εντυπωσιακή είσοδο από τον Σαρωνικό. Εδώ φαίνεται σύνθεση 14 κεραυνοφωτογραφιών με πρώτο πλάνο την Ακρόπολη.
Εικόνα από το radar του wetteronline κατά την επίμαχη περίοδο. Εικόνα από Χρήστο Παπασούλη.
Και εδώ, συνολικός αριθμός εκκενώσεων, όπου φαίνεται ξεκάθαρα και η κίνηση τύπου V, κάτω από τη Πελοπόννησο. Πηγή: Lightning Maps
Αρκετές οι εντυπωσιακές λήψεις, παραθέτω μια καθώς αναζητήσαμε καταφύγιο, στο πέρασμα της καταιγίδας από πάνω μας
και άλλη μία με κεραυνό που σφυροκοπά τη Πάρνηθα (πιάστηκε στην άκρη του κάδρου)
Και ένα μικρό βιντεάκι με κεραυνό
===========================================================
Πολλοί φίλοι, συμμετείχαν στο καιρικό πάρτι. Υπάρχουν και εικόνες από 17-18/12, όπως και από φίλους εκτός Αθηνών. Εδώ παρουσιάζονται κάποια, καθαρά ενδεικτικά, ωστόσο όλοι τους έχουν πολύ περισσότερο και εντυπωσιακό υλικό! Για περισσότερα, πατήστε το σύνδεσμο στο όνομα τους!
Δημήτρης Σαγιάκος
Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος
Παναγιώτης Τσούρας - Βοιωτία 16/12
Παναγιώτης Τσούρας - Λιβαδειά 17/12
Στέλιος Φουρτουλάκης - Meteoclub
Ανδριάνα Μπαλτουμά
Γιάννης Μάνεσης
Χρήστος Παπασούλης - 16/12
Χρήστος Παπασούλης - 18/12
Νεκτάριος Γιαννούλης - Ρίο 17/12
Πάνος Βελισσάρης - Χανιά
Θωμάς Μπεντούλης
Μιχαήλ Καρδαμάκης
Φίλιππος Κολποδίνος
Απόστολος Μιχαρικόπουλος
Νίκος Γκίκας
===========================================================
Ετικέτες
αστραπή,
βροχή,
Δεκέμβριος 2018,
καταιγίδα,
καταιγίδα στην Αθήνα,
κεραυνός,
φθινόπωρο,
χειμώνας,
lightning,
thunderstorm
1/10/18
Σεπτέμβριος 2018 και "Medicane"
-----------------------------------------------------------------------------
Ο Σεπτέμβριος κλείνει αρκετά βροχερός στις 3 τελευταίες μέρες του, λόγω του χαμηλού με τροπικά χαρακτηριστικά (π.χ. θερμό πυρήνα) που επηρέασε κυρίως τη νότια ηπειρωτική Ελλάδα (Πελοπόννησο, Στερεά, Εύβοια, κ.λπ.)
Όλα ξεκίνησαν με τη δημιουργία ενός χαμηλού βορείως των ακτών της Αφρικής, εξαιτίας μιας LWT (Long Wave Trough) που τις προηγούμενες μέρες ήταν εν μέρει υπεύθυνη για τους σφοδρούς ανέμους βορείων κατευθύνσεων που σάρωσαν τη χώρα μας και έριξαν τη θερμοκρασία κατά περίπου 15 βαθμούς.
(Πηγή εικόνας)
Το κέντρο του χαμηλού αυτού, κινήθηκε βορειοανατολικά περνώντας από Πελοπόννησο, Αττική και Ν. Εύβοια, οδεύοντας προς το βορειοανατολικό Αιγαίο τη 1/10.
(Πηγή εικόνων)
Η ιδιαιτερότητα του χαμηλού αυτού, σε σχέση με τα «κανονικά», είναι ο θερμός του πυρήνας. Στους κανονικούς κυκλώνες στον Ατλαντικό, οι αρκετά υψηλές SST (επιφανειακές θερμοκρασίες θάλασσας) είναι αρκετές για τη δημιουργία και διατήρηση ενός τέτοιου συστήματος. Στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη, η βαροκλινικότητα καλύπτει αυτό το «κενό».
(Πηγή εικόνας)
(Πηγή εικόνας)
Δορυφορικές φωτογραφίες του χαμηλού με τροπικά χαρακτηριστικά, καθώς πλησιάζει στη Πελοπόννησο το Σάββατο, από τον δορυφόρο της NASA.
Στη συνέχεια, πέρασε κυριολεκτικά πάνω από την Αττική
(Πηγή εικόνας)
Στη περιοχή πέριξ της Αττικής έμεινε σχεδόν στάσιμο για αρκετές ώρες, με αποτέλεσμα τα μεγάλα ποσά υετού στη νοτιοανατολική ηπειρωτική χώρα. Γενικότερα καταγράφηκαν αθροιστικά ποσά υετού τουλάχιστον 300-400 mm σε κάποιες περιοχές (π.χ. Αυλώνας, Θεολόγος, κ.α.). Οι πλημμύρες και οι καταστροφές από τους σφοδρούς ανέμους, ήταν αισθητές στη Πελοπόννησο την οποία συνάντησε πρώτα το χαμηλό αυτό. Στην Αττική ο μέσος όρος του αθροιστικού υετού ήταν πάνω από 100 mm και στα βόρεια του λεκανοπεδίου πάνω από 200 mm τοπικά. Η Κυψέλη κατέγραψε 103 mm το διήμερο αυτό. Επίσης καταγράφηκαν και δυο υδροσίφωνες, ένας στον Πόρο και ένας στα Σφακιά.
Πίνακας υετού σταθμών Αττικής από το Μeteoclub και τον Στέλιο Φουρτουλάκη
Τα μετεωρολογικά μοντέλα τα πήγαν πολύ καλά σε γενικές γραμμές και ο υετός που προέβλεψαν έπεσε. Αυτό φαίνεται και από τα έκτακτα δελτία που ορθώς εκδόθηκαν. Πρόγνωση του ECMWF για τον αθροιστικό υετό.
(Πηγή εικόνας)
-----------------------------------------------------------------------------
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 ΓΙΑ ΚΥΨΕΛΗ
-----------------------------------------------------------------------------
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
14/9/18
Θεαματικό φθινοπωρινό διήμερο!
------------------------------------------------------------------------
Καθώς προχωράμε στον Σεπτέμβρη, όλο και πιο συχνές θα γίνονται οι διαταραχές που θα απασχολούν τμήματα ή και ολόκληρη τη χώρα με βροχές και καταιγίδες. Στους ακόλουθους χάρτες, στο ισοβαρικό επίπεδο των 500 hPa, φαίνεται η «ψυχρή λίμνη» που αποκόπτεται πάνω από τη χώρα μας και στροβιλιζόμενη δίνει συνεχή και θεαματικά φαινόμενα, σε διάφορα τμήματα της Ελλάδας.
(Πηγή χαρτών)
Για το βράδυ στις 11/9, «υποψήφιοι» για θέαμα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν ο Σαρωνικός, και οι ακτές της δυτικής Αττικής και της ανατολικής Πελοποννήσου, ενώ στη συνέχεια, οι καταιγίδες θα κινούνταν νοτιότερα προς τη νότια Πελοπόννησο, όπως και συνέβη. Χάρτης από το weather & radar app και τον Χρήστο Παπασούλη.
Το θέαμα ήταν αρκετά όμορφο μέσα στον Σαρωνικό το βράδυ. Ορισμένες φωτογραφίες ακολουθούν (η 1η είναι σύνθεση 30 φωτογραφιών, με τους κυριότερους κεραυνούς εντός 1 ώρας και οι υπόλοιπες είναι απλές λήψεις).
Την επόμενη μέρα, «υποψήφιοι» για θέαμα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν η βορειοανατολική Αττική κοιτώντας προς Εύβοια - Αιγαίο, οπότε η ομάδα ανηφόρισε προς τα εκεί. Όμορφο ηλιοβασίλεμα χαρίζει τα χρώματα του σε κορυφές καταιγιδοφόρων νεφών, τα οποία βρίσκονταν κάπου νότια της Αργολίδας.
Το βράδυ, συνεχόμενοι πυρήνες, κυρίως προς τα ξημερώματα, κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον.
------------------------------------------------------------------------
Πολλοί φίλοι, επίσης «κυνήγησαν» εντυπωσιακά σκηνικά. Εδώ παρουσιάζονται κάποια, καθαρά ενδεικτικά, ωστόσο όλοι τους έχουν πολύ περισσότερο και εντυπωσιακό υλικό! Για περισσότερα, πατήστε το σύνδεσμο στο όνομα τους!
Θανάσης Παπαθανασίου 11/9 βράδυ - Σαρωνικός
Δημήτρης Σαγιάκος 11/9 βράδυ - Κινέτα
Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος 11/9 βράδυ - Σαρωνικός
Στέλιος Φουρτουλάκης - Meteoclub 12-13/9 βράδυ - Προς Εύβοια
Γιάννης Μάνεσης 11/9 βράδυ - Σαρωνικός
Ανδριάνα Μπαλτουμά 11/9 βράδυ - Κινέτα
Θωμάς Μπεντούλης 11/9 βράδυ - Σαρωνικός
Μιχαήλ Καρδαμάκης 11/9 βράδυ - Σαρωνικός
Γιώργος Μητρόπουλος 11/9 βράδυ - Σαρωνικός
Φίλιππος Κολποδίνος 11/9 βράδυ - Σαρωνικός
------------------------------------------------------------------------
Και πολλές ομορφιές από καλούς φίλους εκτός Αθηνών.
Αντώνης Λυράς 13/9 Ηράκλειο Κρήτης, καταιγίδα με σίφωνα θαλάσσης!
Παναγιώτης Τσούρας 12-13/9 - Αρκίτσα
Γιώργος Αλεξανδράκης 12-13/9 - Ηράκλειο Κρήτης
Αντώνης Μπέρτσιας 12-13/9 - Ηράκλειο Κρήτης
Άννα Βιγλάκη 13/9 - Χανιά Κρήτης
------------------------------------------------------------------------
Ετικέτες
βροχή,
καιρός,
καταιγίδα,
κεραυνός,
Σεπτέμβριος,
lightning,
night storm,
rain,
storm in Athens,
thunderstorms
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)