5/6/17

Συστημένη για λεκανοπέδιο


Μετά το πέρας της καταιγίδας

======================================================

Ενώ τις προηγούμενες φορές, οι καταιγίδες τριγύριζαν το λεκανοπέδιο, η σημερινή χτύπησε το εσωτερικό. Είναι μια συμπεριφορά που έχει παρατηρηθεί ουκ ολίγες φορές και στο παρελθόν. Αν και εξασθενημένη, η ψυχρή λίμνη, όπως απεικονίζεται στο ισοβαρικό επίπεδο των 500 hPa (Πηγή)


περνάει πάνω από την Αττική προς το μεσημέρι, συνδυαζόμενη με το θερμικό αίτιο. Ασθενείς οι άνεμοι σε όλες τις τροποσφαιρικές στάθμες, ασθενές βοριαδάκι στην επιφάνεια (Πηγή)


Αποτέλεσμα αυτών, η εκτίναξη των δεικτών αστάθειας. LI -6, cape ~ 1.5 kJ/kg, TTI > 50. Το τεφίγραμμα από το GFS ακολουθεί (Πηγή)


Οι κορυφές των νεφών αναμένεται να είναι σε ύψος με θερμοκρασίες κάτω των -50 βαθμών Κελσίου τουλάχιστον και σε συνδυασμό με τα σχετικά ξηρά μεσαία τροποσφαιρικά στρώματα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα χαλαζιού, ενδεχομένως μεγάλου τοπικά, είναι υψηλή. Επομένως, η ισχυρή καταιγίδα ήταν αναμενόμενη με βάση αυτά τα δεδομένα.

Οι καταγεγραμμένες ηλεκτρικές εκκενώσεις από την ΕΜΥ (μέσω του Χρήστου Παπασούλη)

 

Από νωρίς το μεσημέρι, ένας πυρήνας αρχικά αναπτύχθηκε στη Δ. Πάρνηθα. Πολύ γρήγορα, συνεχείς κεραυνοί κάνουν την εμφάνιση τους στα ΒΔ και Δ του λεκανοπεδίου. Την ίδια στιγμή ένας εκρηκτικός πυρήνας αναπτύσσεται πάνω από το κέντρο και κάνει αισθητή τη παρουσία του με έναν bolt from the blue ο οποίος έσκασε στη νότια πλευρά του Αιγάλεω με fireball ορατό ενώ ακόμη υπήρχε ηλιοφάνεια! Σουρεαλιστικό σκηνικό και επικίνδυνο. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά συνεχείς κεραυνοί πέφτουν οπουδήποτε στον αστικό ιστό, συνοδευόμενοι από εκρηκτικές βροντές, ενώ μια παχιά χαλαζοκουρτίνα κατακρημνίζεται σε μια περιοχή από τη πλ. Βικτωρίας περίπου και ανατολικότερα.



Πολύ επικίνδυνη κατάσταση και πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις προέχει η σωματικη μας ακεραιότητα. Καλύτερα να χάσουμε επικά πλάνα παρά τη ζωή μας. Έπη θα έρθουν ξανά και ξανά και θα έχουμε όλοι οι κυνηγοί τις ευκαιρίες μας, οπότε δεν αξίζει το ρίσκο. Το τρίποδο μαζί με τη μηχανή ανά χείρας λοιπόν και σε υπόστεγο. Εκείνη τη στιγμή, άκουσα τον πιο κοντινό κεραυνό ως σήμερα. Δεν μπορώ να περιγράψω τον ήχο. Ήταν σαν να εκρήγνυται ο αέρας από πάνω μου. Έχω δει και ακούσει πολλούς κοντινούς στη ζωή μου, αλλα τίποτα σαν αυτό. Εκτιμώ ότι έπεσε πάνω στο λόφο του Λυκαβηττού και πίσω από μένα, δηλαδή στη νότιοανατολική πλευρά του. Ενώ κρατάω το τρίποδο συλλαμβάνεται και ο ακόλουθος ενώ δεξιά του διακρίνεται και η χαλαζοκουρτίνα στο κέντρο


Αριστερά του, αφαιρέθηκε μια κεραία που μπήκε στο πλάνο (δοκιμάστε να κρατήσετε τρίποδο στον αέρα, όσο πιο σταθερά γίνεται για 2'' λήψης ενώ κροταλίζουν κεραυνοί παντού). Ο ήχος του κύματος του χαλαζιού που σφυροκοπεί το κέντρο, απόκοσμος. Το χαλάζι έρχεται και πιο νότια σταδιακά. Χαλαζόκοκκοι αρχικά λίγοι και μεγάλοι, μετά περισσότεροι και μικροί. Η Ακρόπολη εξαφανίζεται στο βάθος.


Εστίαση στους χαλαζόκοκκους. Ως 3 εκ. διάμετρο οι μεγαλύτεροι.


Το σφυροκόπημα συνεχίστηκε για πολλή ώρα. Ο πυρήνας όπως απεικονιζόταν στο wetteronline app


Το αναλογικό βροχόμετρο στη Κυψέλη, έγραψε 65 mm σύνολο. Χώματα στην Ευελπίδων είχα να δω καιρό. Από πολυκατοικία είχε πέσει κομμάτι από μπετόν σχετικά μεγάλο (μισό μέτρο σε μήκος περίπου), στο δρόμο. Ευτυχώς δεν περνούσε κάποιος από κάτω. Γενικα, η εικόνα που αντίκρυσα επιστρέφοντας, με έκανε να αναμένω τέτοιο ύψος βροχής.

Πανοραμική εικόνα προς τον δυτικό ορίζοντα, μετά το πέρας της καταιγίδας


======================================================

Δείτε εδώ τι συνέλαβε ο Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος την ίδια στιγμή! Να θυμίσουμε ότι η φωτογράφιση κεραυνών μέρα μεσημέρι δεν είναι καθόλου εύκολη. Ιδιαίτερα μάλιστα αν συμπεριληφθεί και η επικινδυνότητα του σημερινού εγχειρήματος...


======================================================

Εντυπωσιακή φωτογραφία από τον Δημήτρη Καπετανάκη, με τη χαλαζοκουρτίνα να επελαύνει στο κέντρο


======================================================

Στις ακόλουθες δυο φωτογραφίες από τον Γιάννη Μάνεση, φαίνεται η πυκνή χαλαζοκουρτίνα και τα mammatus μετά το πέρας της καταιγίδας...


======================================================

Κεραυνό συνέλαβε και ο Φίλιππος Κολποδίνος στο Μενίδι,


ενώ η ακόλουθη φωτογραφία του ιδίου, δείχνει τη κατάσταση που επικρατούσε προς το κέντρο την ώρα της καταιγίδας!


======================================================

Ομίχλη και καταχνιά, μετά την καταιγίδα, στο Χαϊδάρι, από τον Χρήστο Παπασούλη στην ακόλουθη φωτογραφία...


Συνέλαβε και κεραυνό πιο πριν...


αλλά και όμορφες σκιές στο ηλιοβασίλεμα, παιχνίδι με τα νέφη...


======================================================

Εντυπωσιακή σύλληψη από τον Πάνο Βελισσάρη που βρισκόταν στον Υμηττό την ώρα της καταιγίδας... δείτε σκηνικό που κόβει την ανάσα.


======================================================

Οι περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο αυτή τη φορά, ήταν το κέντρο από τη πλ. Βικτωρίας, περίπου από τον πύργο του ΟΤΕ και ανατολικότερα-βορειότερα (Κυψέλη 65 mm, ο μόνος σταθμός που υπάρχει στη περιοχή, δυστυχώς), κάτι που μπορώ να το επαληθεύσω και οπτικά όντας σε μεγάλο ύψος εκείνη την ώρα αλλά και μετά από την εικόνα της περιοχής και τα βορειοδυτικά τμήματα με το Μενίδι να γράφει 40 mm. Το Γκάζι έγραψε 31 mm και οι Αμπελόκηποι 23 mm.

Δεν υπάρχουν σχόλια: