19/4/17

Κυνήγι εντός και εκτός τροπόσφαιρας! Red sprites & Shelf Clouds!

Η σημερινή μέρα (17/4), περιείχε άγριο καιρικό κυνήγι τόσο εντός λεκανοπεδίου, όσο και εκτός. Καταρχάς τις μεσημβρινές ώρες η αναμενόμενη, λόγω συνδυασμού αυξημένης αστάθειας και δυναμικού αιτίου (διέλευση τραφ), καταιγίδα έπληξε το λεκανοπέδιο εισβάλλοντας εντυπωσιακά με ένα εντυπωσιακό shelf cloud. To gust front που το συνόδευε ήταν εντυπωσιακό, ξεσπώντας σε θυελλώδεις ριπές κατά τόπους, με χαλάζι και ισχυρούς όμβρους τοπικά. Ακολουθούν εικόνες από διάφορους καιρο-κυνηγούς / καιρόφιλους.

Όπως το έβλεπε ο γραφών από Κυψέλη


Η ακόλουθη φωτογραφία είναι από τη πλευρά των Μεσογείων. Απολαυστική καιρική εικόνα από τον Αλέξανδρο Φιλιππόπουλο! (Πηγή: Severe Weather Greece)


Η ακόλουθη εντυπωσιακή φωτογραφία είναι από την Ανδριάννα Μπαλτουμα πάνω από το Παγκράτι! (Πηγή: Severe Weather Greece)


Άλλη μία εντυπωσιακή φωτογραφία από τη Μαρία Καββαδία, προς το Σαρωνικό!


Το shelf όπως συνελήφθη προς Σαλαμίνα, από τον Φίλιππο Κολποδίνο! Ακόμη μία εντυπωσιακή εικόνα!


Πανέμορφες εικόνες μετά το πέρασμα του μετώπου από τον Αλέξανδρο Καραγιάννη! Μία πανοραμική και μία με mammatus που εμφανίστηκαν μετά!


Οι ακόλουθες εικόνες, από απόσταση αναπνοής, είναι όπως το συνέλαβε από τη δυτική πλευρά, στο Χαιδάρι, ο Χρήστος Παπασούλης!


Ακολουθεί βίντεο από την εισβολή του μετώπου. Προτείνεται η θέαση σε HD 1080p.


==========================================================

Προχωράμε στο δεύτερο και εξίσου εντυπωσιακό μέρος. Βλέποντας ότι από το απόγευμα και μετά, το ψυχρό μέτωπο που ακολουθούσε την, προφανώς προ-μετωπική, τραφ, σε συνδυασμό με τους αυξημένους δείκτες αστάθειας, είδαμε ότι η πιθανότητα να φωτογραφίσουμε red sprites ήταν καλή και έτσι προχωρήσαμε στην ανατολική Αττική, σε μέρος όπου θα μπορούσαμε να τα συλλάβουμε με τον φωτογραφικό μας φακό. Η προσπάθεια μας στέφθηκε με επιτυχία. Η ομάδα που αποτελείτο από τους Δημήτρη Σαγιάκο, Χρήστο Ντουντουλάκη, Αντώνη Λυρά, Θανάση Παπαθανασίου, Αλέξανδρο Φιλιππόπουλο, είναι η πρώτη ομάδα καιρο-κυνηγών στην χώρα που επιχειρεί αποκλειστικά κάτι τέτοιο και τα καταφέρνει. (Η πρώτη φορά που καταγράφηκε ποτέ στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο, ήταν στις 21/9/2015 από τον Δημήτρη Σαγιάκο, ενώ η χθεσινή ήταν η δεύτερη). Το φαινόμενο ήταν ορατό και δια γυμνού οφθαλμού. Το red sprite παρατηρήθηκε χθες (17/4) το βράδυ στις 2230 ώρα Ελλάδος, πάνω από μία ζώνη καταιγίδων στις κεντρικές Κυκλάδες. Βλέπε και ακόλουθο χάρτη (Πηγή: Blitzortung.org)


Η ακόλουθη φωτογραφία είναι του Δημήτρη Σαγιάκου. EXIF: Nikon D7200, Tokina 11-16 mm, ISO 5000, f/2.8, FL:16mm + cropped, 8 sec.


Οι ακόλουθες φωτογραφίες είναι του Χρήστου Ντουντουλάκη. EXIF: Canon 70D, Sigma Art 35 mm, ISO 10000, f/1.8, 6 sec.


Το πλάνο με τις καταιγίδες και τα φωτιζόμενα καταιγιδοφόρα νέφη προς τις Κυκλάδες, σε συνδυασμό με startrails, δημιουργούν την ακόλουθη φαντασμαγορική εικόνα από τον Αλέξανδρο Φιλιππόπουλο!


Τέλος, ένα εντυπωσιακό χρόνογράφημα με τις καταιγίδες προς τις Κυκλάδες, από τον Akis Meteo!

Red Sprites - Lightning Storm Timelapse 17/04/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: