8/3/17

Οι καταιγίδες που δεν ήρθαν

Αν και υπήρχαν ευνοικά στοιχεία για εκδήλωση καταιγίδων συνοδευόμενων και από χαλάζι και για τη περιοχή της Αττικής, αυτό δεν συνέβη χθες. Το χαμηλό ωστόσο ήταν εκεί που έπρεπε και έδωσε αυτά που έπρεπε λίγο ως πολύ σε αρκετές περιοχές της δυτικής Ελλάδας και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου που ήταν και οι σοβαρότεροι υποψήφιοι για τη κακοκαιρία αυτή.

Στην Αθήνα, ξεκίνησε δυναμικά η κατάσταση το απόγευμα, όταν στο λεκανοπέδιο από το κέντρο και ανατολικότερα αναπτύχθηκαν TCu πολύ γρήγορα και κάλυψαν τον ουρανό σε λίγα λεπτά, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ισχυροί όμβροι συνοδευόμενοι από μικρό χαλάζι, τοπικά κυρίως στα κεντρο-ανατολικά τμήματα (π.χ. Κυψέλη, Αμπελόκηποι, Βύρωνας από όπου υπάρχουν και αναφορές) Εικόνες από αυτή τη φάση, η οποία δεν ήταν μέρος του κυρίως πιάτου που αναμενόταν αργότερα, αλλά μια αστάθεια που ωστόσο προδιέθετε ευχάριστα για τη συνέχεια, από τη κάμερα της Πεντέλης.


Ραγδαιότητα 125 mm/h από το σταθμό των Αμπελοκήπων


Στη συνέχεια ωστόσο, το βράδυ κύλησε με ανεμόβροχο κατά διαστήματα, κυρίως μετά τα μεσάνυχτα και χωρίς ηλεκτρικά εντός λεκανοπεδίου. Μία εξήγηση θα μπορούσε να είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες της θαλάσσιας επιφάνειας αυτή την εποχή (κάτω από 15 βαθμούς Κελσίου στο Σαρωνικό) σε συνδυασμό με τη πιθανή αποδυνάμωση του μετώπου πάνω από τη Πελοπόννησο, παρόλο που στους συνοπτικούς χάρτες προβλεπόταν η ατόφια άφιξη του στην Αττική πριν τα μεσάνυχτα. Όπως και να'χει για μελλοντική χρήση, παραθέτω έναν συνδυαστικό χάρτη που ίσως να βοηθήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Σε αυτόν φαίνονται οι ηλεκτρικές εκκενώσεις, η SST, τα δυναμικά αίτια και η κίνηση του κέντρου του χαμηλού για το επίμαχο διάστημα.


Παραθέτω και τους χάρτες από τους οποίους πήρα τα δεδομένα.


Πηγή: WeatherOnline


Πηγή: Met Office


Πηγή: Blitzortung

Ο Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος κατάφερε να πιάσει έναν διπλό κεραυνό ωστόσο προς τον νότιο Ευβοϊκό, κοιτώντας από ανατολική Αττική και μπορείτε να δείτε τη φωτογραφία του στον ακόλουθο σύνδεσμο στο Severe Weather Greece.2 σχόλια:

serenata είπε...

Χθες είχα τρεξίματα στους Αμπελόκηπους.
Κινήθηκα από Ανατολική Αττική στους Αμπελόκηπους από νωρίς το πρωί μέχρι τις 8 το βραδάκι.
Είχε δυνατές βροχές στη διαδρομή προς Αμπελόκηπους.
Δεν ήταν πολύ άσχημα όμως και όπως μου είχες πει έτυχα σε 'διάλειμμα' όταν περπατούσα.
Οσο περνούσε η ώρα όμως άρχισε η βροχή να δυναμώνει και να μην σταματά.
Το βράδυ στην Ανατολική Αττική είχε αστραπές και βροντές, τόσο δυνατά που παρά την κούραση μου με ξύπνησαν τη νύχτα.
Η βροχή συνεχίζεται, όχι δυνατή όπως τη νύχτα, εκνευριστικό ψιλόβροχο.

Φιλιά και ευχαριστώ για τις συμβουλές!

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Ναι, τώρα επηρεάζει πιο πολύ την ανατολική και βόρεια Αττική, ενώ μέσα στο λεκανοπέδιο δεν ευνοήθηκαν οι καταιγίδες με αυτό το καιρό πλέον. Χαίρομαι που σου έκανε διάλειμμα :-) Φιλιά!